Kepez Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis toplantısında belli noktalara araç plakaları ve durak verilmesi konusunda başlayan tartışma büyüyerek muhalif belediyelere ayrımcılık yapıldığı söylemlerine kadar ilerledi. CHP’li Belediye Başkanı Birol Arslan ile Ak Partili Belediye Meclis Üyeleri arasında gergin anlar yaşandı.
 
İki buçuk yılda yüzde 80 büyüme oranı ile karşı karşıya kalan Kepez beldesinde, taksilerin yeterli olmadığı gerekçesi ile yapılan çalışmalar sonucunda belli bölgelere durak açma izinlerinin verilmesi konusu Kepez Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısının gündeminde yer aldı. Gündemin ikinci maddesinde yer alan 1 No’lu Kepez taksi durağının araç sayısının arttırılması konusu görüşüldü. Belediye Başkanı Birol Arslan, “Beldemiz her geçen gün büyüyor. Bu rakamlarla sunmak istiyorum. Biz 31 Mart 2019 tarihinde göreve gelmiştik ve göreve geldiğimizde aktif toplam 11 bin 961 su sayacımız vardı. Bu sabah itibariyle 19 bin 849 abonemiz var. Yani iki buçuk süreç içerisinde 7 bin 888 tane su abonesi artmış. Büyüyen Kepez’de sorunlarımız da büyüyor. 1 No’lu Kepez taksi durağı, belediyenin karşısındaki Meydan Taksi durağı. Burada 13 tane taksi hizmet veriyor ve bu yoğunlukta son zamanlarda vatandaş taksiye ulaşmada sıkıntılar yaşıyor. Vatandaşlardan bu yönde talep vardı. 13 olan araç sayısını 7 arttırarak 20’ye çıkartılmasını görüşüyoruz. 7 tanesini aynı anda çıkartmayacağız” dedi.
 
Ardından sözü alan Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Erkan Kürşat Ertürk, bu sayıları belirlerken fizibilite çalışması yapılıp yapılmadığını sorarak, “Bunları daha profesyonel tespit edilerek karar alırsak daha iyi olacak” ifadelerini kullandı. Arslan ise Ertürk’ün bu söylemi sonrasında, bu konuyla ilgili vatandaşlarla iletişim kurduklarını, esnafla ve Şoförler Odası başkanı ile üç kez toplantı yaptıklarını belirterek, bu sayının yüzde yüz mutabakat sağlanarak masaya geldiğini söyledi. Üçüncü gündem maddesi Kolin Otel’in yanında bulunan 2 No’lu Boğazkent Taksi Durağının araç sayısının 4 plaka arttırılması konusu oylandı. Oy çokluğu ile kabul edilen gündem maddesinde AK Partili meclis üyeleri çekimser oy kullandı.
 
“BU MAĞDURİYETİ GÖZ ÖNÜNE ALMIYORSUNUZ”
Gündemin dördünce maddesinde ise Aquapark’ın önünde bulunan alana ticari taksi durağının kurulması görüşüldü. Arslan’ın burada bulunan bölgenin taksi ihtiyacının karşılanması gerektiğine dair konuşma gerçekleştirdi.  Bu esnada Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Serkan Kale, orada iki ay sonra hiçbir insanın kalmayacağını, bu yüzden müşteri kavgalarının çıkacağını ifade etti. Arslan bu konuyla ilgili, “Bu taksi durağını 15 taksi ile kurmayı planladık ama hepsini aynı anda çıkartmayacağız. Az önce ifade ettiğim gibi, durak başkanları ve Şoförler Odası başkanı ile bu sayıyı tespit ettik.  Gerekli planlamayı sağladık. Burada vatandaş taksi bekliyor, bu mağduriyeti göz önüne almıyorsunuz ama burada çekimser karar veriyorsunuz. O kadar aklımız var, düşünüyoruz” dedi.
 
“AKIL VERECEKSİNİZ MAKUL AKIL VERİN”
Başkan Arslan’ın ‘çekimser oy’ konusunu öne sürmesi sonrasında mikrofonu alan Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Erkan Kürşat Ertürk, Hamidiye Mahallesinde bulunan Devlet Hastanesi’nin orada hastaların araç beklediklerini söylemesi üzerine Arslan orada 20 taksinin bulunduğunu açıkladı. Arslan, “Önümüzdeki mecliste de orayla ilgili yine de düşüncelerimiz var. Ben 50 yıldır bu kentte yaşadım. Hala niye muhalefet ediyorsunuz? Her zaman teklif ediyorum. Sizin getirdiğiniz her teklifi gündeme aldım. Yüzde 80 büyümüş iki senede, siz çekimser diyorsunuz. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Akıl vereceksiniz makul akıl verin. Ben burada sizin desteklemenizi bekliyorum” diye konuştu.
 
Birol Arslan, “O sahil bandının 12 ay boyunca artık kullanıldığını bilelim. O bölge artık restoranlarıyla, düğün salonlarıyla gerçekten ihtiyaç var. Bu cepheniz neden anlamadım. Bunu şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşıyoruz. Oradan aldığımız parayı da yastık altına koymayacağız, yine halka yol, hizmet olarak geri döndüreceğiz. Bizim asli görevimiz halkımıza hizmet etmek. Gece bir hastane, eczane ihtiyacı olan vatandaş ne yapacak? Burada bir ihtiyaç var, bu adım ihtiyacın üzerine atıldı” dedi.
 
“BAĞIŞLARIN SADECE YÜZDE 3’Ü MUHALEFET BELEDİYELERİNE VERİLDİ”
Başkan Arslan’ın konuşması üzerine CHP Belediye Meclis Üyesi İsmail Özcan ise, “Her şeyin başı para. Elbette yapmış olacağımız hizmetlerden dolayı belediyenin kasasına da üç beş kuruş para gelecek. İktidarımız belediyelere pandemi döneminde birtakım bağışlar yaptı. Bu bağışların sadece yüzde 3’ü Cumhuriyet Halk Partili muhalefet belediyelerine verildi. Yüzde 97’si iktidar belediyelerine verildi. Dolayısıyla ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullardan dolayı zorlanıyor. Vatandaş bizden hizmet bekliyor. Bunların bir maliyeti var” şeklinde konuştu.
 
“TİYE ALIYORSUNUZ BURADAKİ MECLİSİ”
Söz alan Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Serkan Kale, “Biz 50 tane yapalım taksi durağını” demesi ile tartışma başladı. Birol Arslan bu söz üzerine, “Bunu şifahen söyleyemezseniz, getirin dilekçenizi. Ben size rakamlarla artışı söyledim. Büyüyen Kepez’de tabi ki ulaşım sıkıntısı yaşanacak. Pandemi döneminde zaten minibüsçü esnafı batmış durumda. Ben verilerle konuşuyorum, siz 50 tane yapalım diyorsunuz. Bu anlayış hoş değil. Samimi değilsiniz. Tiye alıyorsunuz buradaki meclisi” şeklinde cevap verdi.
 
Arslan, konuşmasının devamında, “Çanakkale Merkez’in ve Kepez’in taksici esnafının en büyük mağduriyeti Umurbey’de zamanında verilen taksi plakalarının getirdiği yük. Umurbey’in nüfusu 2 bin. Bu nüfusta olan nokta sizin belediyeniz tam 50 tane taksi plakası sattı” dedi.
 
“BÜLENT TURAN ÖZELLİKLE HİÇBİR BELEDİYE AYIRMIYOR”
Ak Partili Belediye Meclis Üyesi Erkan Kürşat Ertürk ise, Hamidiye Mahallesi’nin de ihtiyacı olduğunu, bunu bütünüyle ele alınması gerektiğini söyleyerek, CHP Belediye Meclis Üyesi İsmail Özcan’ın söyledi devlet desteklerinin yapılmamasına cevap verdi. Ertürk, “Biz Hamidiye’nin içinde yer almayan bir planlamanın doğru olmayacağını, Kepez’in bütünüyle ele almamız gerektiğini söylüyoruz. Az önce verilen yardımlarda yüzde 97’si Ak Parti belediyelerine, yüzde 3’ünün CHP’li belediyelere geldiğini söyledi. Su arıtma tesisi yapıyoruz, bunun yüzde 50’si devletten hibe geliyor. Devlet hastanesi yol yapıyoruz devletten hibe geliyor. Biz AK Parti olarak vatandaşın ihtiyacı varsa o hizmetin gitmesi gerektiğine inanıyoruz. Vatandaşın ihtiyacı olan hangi projeyi yaptınız da devlet destek olmadı, bu konuda önünüz kesildi. Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan özellikle hiçbir belediye ayırmıyor. Bu biraz ağır bir itham oldu. Biz ayırmadan etmeden bu destekleri verirken söylediğiniz o cümle bizi üzdü” şeklinde konuştu.
 
“GERÇEKTEN AYRIMCILIK VAR”
Arslan ise “İsmail Bey az bile söyledi. Bu iki buçuk senede bürokraside neler yaşadığımızı biliyor musunuz CHP’li belediye olduğumuz için? Belediyeler Birliği’nden gelen araçların yüzde 95’i AKP’li belediyeler, yüzde 5’i muhalif belediyeler. Bilmeden fikir üretiyorsunuz. Ayrım sonuna kadar muhalefet belediyelerine yapılıyor. Şükürler olsun her türlü baskıya rağmen hizmeti Kepez halkıyla buluşturuyoruz. Pandemi sürecinde birçok insan kepenk indirdi, birçok esnaf işsiz kaldı. Biz Kepez Belediyesi olarak hem halkımızın hem esnafımızın yanında yer aldık. Gerçekten ayrımcılık var” ifadelerini kullandı. 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN