Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, Assos Antik Liman’da yapılan ‘kaya ıslahı projesi’ ile ilgili ortaya çıkan son fotoğrafın ardından, bölgeye gidip son durumunu inceledi. Alandaki arkeolojik buluntuların, kazı işlemleri sırasında ortadan kaybolup kaybolmadığı sorusunu yönelten Perinçek, dikkatleri ayrıca Antik Kent’in doğu kesiminde bulunan tarihi buluntulara çekerek, Assos kazılarının bittiğinde bölgenin Efes Antik Kentine rakip bir ‘Antik Kent Müzesi’ konumuna gelebileceğini söyledi.
 
Yaz başında Assos Antik Liman’da başlayan kaya ıslah projesinin son halini fotoğraflayan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, yaptığı paylaşımlarla, bazı sorularını yetkililere yöneltti. “Assos antik kenti sit alanında neler oluyor?” başlığı ile paylaşımda bulunan Perinçek, “Fotoğraflarda görülen alanları son bir yıl içinde özellikle olmak üzere, yıllarca jeoarkeoloji çalışması yapan ve jeoarkeoloji dersi anlatan bir kişi olarak gezdim. Assos alanı birinci derecede sit alanı olduğunu sağır sultan bile bilir.
Soruyorum; Fotoğrafta işaretlediğim alanda gözlemlediğim arkeolojik kalıntılar (buluntular) soldaki fotoğrafta görülen hafriyat yapılan alan içinde kalmaktadır. Söz konusu arkeolojik buluntular kazı sırasında yok edilmiş midir? Bu hafriyat işlemi yapılırken Çanakkale Müze Müdürlüğü denetiminden bir arkeolog gözlemci olarak alanda bulunmuş mudur ya da Assos sit alanında kazı yapan ÇOMÜ ekibinden bir kimse alana gözlemci olarak çağrılmış mıdır? Bölgede sınırlı bir kaya temizlemesi yapılması yeterli iken; neden çok geniş bir alanda hafriyat yapılıp, alanda yerleşime uygun sekiler oluşturulmuştur?” şeklinde sorularını sırladı.
 
“ARKEOLOJİK DEĞERLERİMİZİN CANINA OKUDU”
Antik Liman’da devam eden kaya ıslahı çalışmalarına tepki gösteren Perinçek, “Assos yamaçlarında kaya ıslahı mı? Hadi oradan kıymet - değer - tarih bilmezler! Ben buna kaya ıslahı projesi demem; bu bir hafriyat, bir taş ocağı açma projesi. Bu bir arkeolojik alanın eteklerinin yok edilmesi projesidir. Bu cennet ülkemizin değerlerini yok etme projesidir. Bu vatana saygısızlıktır. Bu bir katliamdır. Şubat 2021’de alanı ziyaret ettiğimde fotoğrafını çektiğim bir duvar yok yerinde. Neden yok, zira o duvarın olduğu tarla tümüyle yok edilmiş durumda. Değer bilmez yöneticiler bu yaptığınız hem oradaki işletme sahiplerini mağdur etti hem de arkeolojik değerlerimizin canına okudu.  Bana Türkiye’de yapılan kaya ıslahı projeleri içinde buna benzer bir rezalet gösterebilir misiniz?” çıkışını yaptı.
 
“TOPRAK ALTINDA BİR HAZİNE EN KISA ZAMANDA GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMALI”
Prof. Dr. Perinçek, ayrıca Assos Antik Kentin doğu kesiminde, hiç arkeolojik kazı yapılmamış alanların önemi hakkında da düşüncelerini açıkladı. Perinçek, “Assos antik kentinin doğu kesiminde; hiç arkeolojik kazı yapılmamış alanda; muhteşem yapılar var. Kanımca Assos kazısı bittiğinde bu alan Efes antik kentine rakip bir antik kent müzesi olacak. Efesi ziyafet eden turistler Assos’a uğramadan gezilerini tamamlamış olmayacaklar. Toprak altında bir hazine insanların görmesi için en kısa zamanda gün yüzüne çıkarılmalı. Ben jeolog olarak bu kazıda gönüllü çalışmaya hazırım. Hizmet etmenin vereceği mutluluk dışında hiç bir beklentim yok. Bugün gördüklerim çok keyif verici gözlemlerdi. Keyif almak ve vatana hizmet etmek kadar güzel bir karşılık olabilir mi?” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN