Üreticileri desteklemek ve tüketicilere sağlıklı, organik gıdalar ulaştırmak amacıyla Çanakkale Belediyesi’nin destekleriyle 2020 yılında Halk Bahçesi’nde açılan Halkın Bakkalı’na gösterilen rağbet sonrasında, Esenlere Mahallesi’nde ikinci şubesi hizmet vermeye başladı. Gerçekleştiren açılış töreni ise adeta CHP’li başkanların buluşma noktası oldu. Başta Başkan Ülgür Gökhan’ın katıldığı törende, kooperatifleri destekleyen ve ürünleri halkın bakkalında satışa çıkarmasına yardımcı olan CHP’li ilçe belediye başkanları da katıldı.
 
Çanakkale Belediyesi’nin destekleriyle, üreticiyi desteklemek, gelişmesine yardımcı olmak ve tüketiciye, doğru, organik ve yerli ürünler sunmak amacıyla yola çıkan Halkın Bakkalı’nın ikinci şubesi Esenler Mahallesi Şelale Sokak’a açıldı. Açılış töreni, bando takımının neşeli müzikleri arasında misafirlerin toplanması ile başladı. Açılış öncesinde Halkın Bakkalı’nı gezen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, çalışanlardan ürünler hakkında bilgi aldı. İlk siftahı ise eşi Hale Gökhan yaparak, birkaç çeşitli yöresel ürün satın aldı.
 
Törene; CHP Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Özgür Ceylan, Çan, Bayramiç, Kepez gibi yerli üretimi ve kooperatifleşmeyi destekleyen belediye başkanlarının yanı sıra, birçok meclis üyesi ve vatandaş da katıldı.  Program Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Berkit’in konuşması ile başladı. Berkit, “Bu açılışlara devam edeceğimize ve çalışmalarımızın eksiksiz bir şekilde devam edeceğine inanıyorum. 20 Temmuz 2020’de Halk Bahçesi’ndeki şubeyi açtık, bugün de burayı açıyoruz. Önümüzdeki aylarda da Barbaros’a yeni şube açmayı hedefliyoruz. Ürünlerin yüzde 95’i Türkiye genelindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinden temin etmeye çalışıyoruz. Ayrıca yöresel ürünler bölümünde de çevremizde küçük üreticileri ve yöresel ürünleri tezgahlarımıza veriyoruz. Bütün üreticilerimize çağrı yapıyorum; Çanakkale’nin tezgahları üreticilere açıktır, herkes gelebilir, üretim izinlerini almak koşuluyla” dedi.
 
“ULUSLARARASI DÜZEYDE GELİŞMELER DE VAR”
“Büyükşehir başkanlarımızdan, milletvekillerimizden beklentilerimiz var. Bu işin hayata geçmesi ve siyaseti insanlara dokunma biçimiyle yapabilmemiz için bu arkadaşlarımız ihtiyaç var” diyen Berkit, “Mart ayı içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Çanakkale markalı 20 bin paket fasulye ile 20 bin paket pirinci, iki tır halinde gönderdik. Arkası gelir diye bekledik ama virüs nedeniyle bir talep gelmedi. Şu anda Ankara Büyükşehir ile görüşüyoruz, burada amacımız bu tür bağlantıları sağlayabilirsek, birazdan arkadaşlarımız da söyleyecektir. Çanakkale bir tarım kenti, fazla üretim var. Fazla üretilen ürünleri büyük şehirlere satabilmek, üreticilere ulaşarak gerekirse avans vererek şu ürünleri üretin, biz alacağız, il dışına yurt dışına göndereceğiz demek. Geçtiğimiz günlerde bir Avrupa Birliği projesiyle Gürcistan, Yunanistan ve Çanakkale’deki üretim ve pazarlama kooperatifleri ile bir proje içerisindeyiz. 15 gün önce bir grup arkadaşı Gürcistan’a gönderdik. Kooperatifler arası bir dayanışma olayı gerçekleşti. Yüksekten söylersem eğer; uluslararası düzeyde gelişmeler de var. Onlardan ne ürün alabiliriz, ne satabiliriz gibi görüşmeler var” şeklinde konuştu.
 
“ÜRETİCİSİNE KATKI SAĞLAYAMAYAN BİR KOOPERATİFLER ‘MEZARLIĞINA’ DÖNMÜŞ DURUMDAYIZ”
Ardından kürsüye çıkan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise, “Çanakkale bir tarım kenti, bitkisel üretim çeşitliliği açısından Türkiye’nin değil dünyanın en önemli noktalarından biri. 111 çeşit bitkinin tarımı yapılıyor. Bunlardan 8’inde biz üretim miktarları açısından birinci durumdayız. 47 üründe ise üretim miktarları bakımından ilk 10’a giriyoruz. Bunun dışında coğrafi işaret ürünlerin ve marka değerleri ile dünya pazarlarında önemli roller alabiliriz. 9 milyar liralık yıllık brüt üretim değerimiz var. Kayıtlı olan 1 milyar doların üzerinde bir değer ki tarımda kayıt dışılık diğer sektörlere göre çok daha fazladır.  2 milyar dolar civarında ben üretim değeri olduğunu düşünüyorum. Nüfusa bakıldığında tarımsal nüfusu yüksek bir kent. Üçte biri şu anda kırsalda yaşıyor. İlçelerde yaşayan insanların da önemli bir bölümünün geliri tarıma dayalı. Dolayısıyla kent ekonomisinin çarkı da tarımdan elde edilen ekonomiyle dönüyor. Kooperatifleşme yönünden bakıldığında ise bu çok büyük gelişim veya zenginlik olarak görülebilir. 331 tane tarımsal kalkınma kooperatifi var. Diğer kooperatiflerle birlikte düşünüldüğünde 400’ü aşan kooperatif sayısına sahibiz. Ancak gerek üretim girdilerinden, gerek yetiştirme aşamasındaki teknik desteklerde, gerek pazarlama alanında ve gerekse markalaşmada söz sahibi olamayan, üreticisine katkı sağlayamayan bir kooperatifler ‘mezarlığına’ dönmüş durumdayız. Bu noktadan yola çıkarak sayın belediye başkanımızın girişimleri ile 2019-2024 döneminde yapmak istediği projelere yer vererek, yerel kalkınma modelini projeler arasına koydu. Gerek üreticileri gerekse kooperatifleri desteklemek adına bu çalışmada bizim önümüzü açtı. Ben kendisine teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
 
“KADIN KOOPERATİFİMİZ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN DESTEK ALDI”
Başkan Mutluay, örnek bir kooperatif modeli yaratmak istediklerini vurgulayarak, “Belediyemizdeki Yerel Kalkınma Birimimizin yol göstericiliği ile iki kooperatif kurduk. Birincisi Halkın Bakkalı’nın işletmeciliğini yapan Sınırlı Sorumlu Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatif, diğeri ise Sınırlı Sorumlu Çanakkale Troia’da Kadın Girişimi ve İşletme Kooperatifi. Bir yılda çok önemli adımlar atıldı. Örneğin kadın kooperatifimiz Birleşmiş Milletler’den destek aldı. Üretimler yapılmaya başlandı, satış noktaları açıldı. Daha da önemlisi il tarım kenti olan pazarlama sorunu olan kentte biz bu tedarik zincirinin içine girmeye başladık. Dolayısıyla bu ticaret ağlarında yer alarak gerek tüketiciye dokunmaya başladık. Gerekse kent içinde üreticimize dokunmaya başladık. Bu noktada emeğine geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Tohuma toprağa, üretime, üreticiye bugünlerde unuttuğumuz dayanışmaya destek veren herkese teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
“PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇANAKKALE BELEDİYEMİZ DESTAN YAZDI”
Törende, yapılan çalışmalara sonuna kadar destek olduğunu söyleyen CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de konuşma yaptı. “Pandemi süreci bize gıdanın dayanışmanın paylaşmanın eğitimin bir dönem kalkınmada çok önemli bir model olan kooperatifçiliğin bunların önemini gösterdi” diyen Erkek, “Pandemi döneminde özellikle Çanakkale Belediyemiz ve Türkiye’deki tüm belediyelerimiz gerçekten bunu siyaseten değil samimiyetle söylüyorum destan yazdılar. Biz isterdik ki merkezi yönetim kendi gücüyle kapasitesiyle yerel yönetimlerin halka doğrudan ulaşabilme kapasitesini birleştirsin çok daha fazla sayıda aileye ihtiyaç sahibi insana dokunalım ulaşalım. Birkaç veri vermek istiyorum; pandemi sürecinde belediyelerimiz belde, ilçe, il, büyükşehir, tüm belediyelerimiz 9 milyon 600 bin yurttaşa ayni yardım yaptı. 1 milyon 700 bin yurttaşa nakdi yardım yaptı. O sokağa çıkmanın yasak olduğu dönemde 42 milyon 500 bin öğün sıcak yemek götürdüler evlerine. 80 milyonun üzerinde dezenfektan maske dağıtımı yapıldı. Hatırlayın maskeyi bile ücretle vermeyi düşünen merkezi yönetim belediyeler maskeyi ücretsiz dağıtmaya başlayınca onu bile mecbur kaldılar dağıtmaya. Biz isterdik ki engellemeler olmasın vatandaşlar için belde sakinleri için toplanan bağışlar yerlerine gitsin. Ama maalesef tüm engellere rağmen belediyelerimiz gerçekten destan yazdı. Ve maalesef bugün hala daha bizim belediyelerimizin yönettiği yerlerde suların akmadığı bile söylenebiliyor. Halbuki çok yakın bir süre önce yaşadığımız acı bir olay sel felaketinin olduğu bölgeye bizim belediyelerimiz 54 ton içme suyu gönderdi.  22 bin gıda kolisi ulaştırdı ihtiyaç sahiplerine. Çünkü bizim için sosyal belediyecilik, halkçı belediyecilik, dürüst belediyecilik çok çok önemli. Umarız bundan sonra bunları yaşamayız, çünkü önemli olan dayanışma ile paylaşma ile tüm acıları yaraları sarmak. Biz bu anlayışla hizmet ediyoruz. Biz yönettiğimiz kentlerde, kendilerine oy versin vermesin tüm hemşerilerini kucaklıyorlar samimiyetle. Bizim yönettiğimiz kentlerde belediye başkanlarımız harcadıkları her bir kuruşun hesabını halka veriyorlar” dedi.
 
“ÇOK YAKIN ZAMANDA TÜRKİYE’DE DE YÜZLER GÜLECEK”
Milletvekili Erkek, “Örnek oluyoruz, göreceksiniz bu yereldeki yönetim anlayışı çok yakın bir zamanda ülkeye de her yere yayılacak.  Her şeye rağmen halkın belediyeleri halkın bakkalları hizmet etmeye devam edecek. Üretici ile tüketicinin buluşması çok önemli. Biraz önce vurgulandı bizim ilimiz özellikle gıda üretimi yönünden Türkiye’nin en önemli illerinden biri hem çeşitlilik hem kalite açsısından bu vesile ile bu projeler hayata geçirilen bu çalışmalar çok çok değerli. Ben belediye başkanımız Sayın Ülgür Gökhan nezdinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Çanakkale belediyemiz, bende de uzun yıllar içinde bulundum, hem bölgesinde hem Türkiye’de her zaman sosyal belediyeciliğin halkçı belediyeciliğin en önemli örneklerini göstermiştir. Bizim belediyelerimizin, Cumhuriyet Halk Partisinin yönettiği belediyelerde yüzler gülüyor ve çok yakın zamanda Türkiye’de de yüzler gülecek” diyerek sözü Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a bıraktı.
 
“KIRSAL KALKINMAYA ÖNEM VERECEĞİMİZİ İFADE ETTİK”
Kürsüye gelerek, Halk Bakkalı projesi ile ilgili bilgileri veren Başkan Ülgür Gökhan, “İkinci şube açılışında sizi burada misafir etmekte büyük bir mutluluk duyuyorum ve aynı zamanda da büyük bir övünç duyuyorum. Aramızda Cumhuriyet Halk Partisi belediye başkanlarımız var. Onlar da bizim yaptığımız gibi kırsal kalkınmaya önem veren başkanlarımız hatta ürünlerini marka haline getiriyorlar, tescilletiyorlar. Bu arada Kenan Kaynaş hocam yanımızda, ona emeklerinden dolayı huzurunuzda teşekkür ediyorum. Kendisi Çanakkale’nin kırsal kalkınmasına üniversite öğretim görevlisi olarak çok önemli katkılarda bulundu gerek hayvancılık alanında gerekse tarım alanında. Sonuç itibari ile de ürünlerimizin tescil edilmesinde ve uluslararası marka olmasında büyük katkı sağladı.  Neden bu kadar önemli, çünkü partimizin genel siyaseti de bu. Yani kalkınmanın kırsaldan olacağını partimiz zaten belirtiyor. Kırsal kalkınmaya önem vereceğini ifade ediyor. Hatta ilgili uzmanlarımız var.  Onlar kırsal kalkınmanın ne şekilde olabileceğini cumhuriyet halk partisi iktidarında nasıl bir yol alınacağının provasını yapıyorlar. Nitekim bu önümüzdeki hafta ayın 31 ve 2’sinde İstanbul’da cumhuriyet halk partisi belediyelerin de katılımı ile bir tarım fuarı yapıyoruz. Bütün belediyeler yaptıkları bütün çalışmaları orada sergileyecekler. Stant açacağız ve bu çok önemli. Biz de Çanakkale’de bu son seçim öncesinde kırsal kalkınmaya önem vereceğimizi ifade ettik” ifadelerini kullandı.
 
“BAŞARININ EN ÖNEMLİ SEBEBİ KOOPERATİFLEŞMEDİR”
“Sağlıklı gıdaya erişmek çok önemli,  dolayısıyla kooperatifleşme çok önemli. Kooperatifleşme bizim ideolojimize uygun bir stil. Ama Türkiye’de maalesef kooperatifleşme iyi bir şekilde denetlenemiyor, takip edilemiyor ve geliştirilemiyor” Gökhan, “Hani deriz ya Almanya bile bizim şu kadar katımız ihracat yapıyor diye. Buradaki başarının en önemli sebebi kooperatifleşmedir. Bu hiç anlatılmaz bize. Sanki çiftçiler kendi başlarına buyruk hareket ediyorlar gibi anlatılıyor. Hâlbuki tam tersine orada kooperatifleşme tamamlanmıştır ve geliştirilmektedir. Orada çiftçinin üretmekten başka bir sorunu yoktur. Tohum bulma, gübre bulma, ürettiği ürünü pazarlama gibi bir derdi yoktur. Hepsi kooperatifler kanalı ile yapılır ve hatta çiftçilere orada tarla ve teknik destek de verilir.  Oradaki ziraat mühendisleri çiftçisiyle beraber tarlada yer alır. Dolaysıyla orada tarımla başarılı oluyorlar ve milli gelirlerine ciddi katkıda bulunuyorlar. Onun için bizim Cumhuriyet halk partisi iktidarı da çok kısa bir süre kaldı inşallah orada kooperatifleşmeye önem vermemiz şart. Çünkü burada belediyelerle yaptığımız hem sağlıklı ürüne ulaşma hem fiyat disiplinsizliğinin ortadan kaldırılması ve halka ulaşmada önder olmak bizim açımızdan çok önemli. Dolayısıyla kooperatifler kanalıyla pazarlama sürecine girilirse bütün fatura 5 tane markete girmez. Biliyorsunuz sayın cumhurbaşkanı en son 5 tane marketin üzerine fatura etti. Ama tabi bunlar tam bilgi almadan söylenen sözler bunlar. Hâlbuki burada girdilerin kaç kat arttığını yüzde 80’iniz biliyordur” diye konuştu.
 
“Uzun lafın kısası biz üretici ile tüketiciyi buluşturma adına ve üreticinin sağlıklı gıda üretmesi ve buralarda pazarlamasını kolaylaştırmak adına kooperatifleşmeye önem veriyoruz” diye anlatan Gökhan, şu şekilde devam etti: “Ve son tahlilde geçen haftada yine bir üretici pazarı açtık Çanakkale’de tamamen üreticilerin ürünlerinin satıldığı. Ama aynı zamanda kooperatiflerin de yer aldığı hatta kadın el emekçilerinin de yer aldığı bir Pazar. Tabi bu bir sistem meselesi. Yerel yönetimler buna çaba gösteriyor ama sadece cumhuriyet halk partili belediyelerin çabaları ile bir yere varamayız. Bu bir devlet politikası olmak durumunda. Umuyorum dediğim gibi bizim iktidarımızda bu kırsal kalkınma ön plana çıkacaktır ve bu noktada da zaten milli gelirimizin artışında da önemli bir etki yaratacaktır diye düşünüyorum. Bu arada bu binanın yapımını sağlayan bir değerli kardeşim var. Bu binanın yapımını Hakan Vural kardeşimiz yaptı. Biz de çevre düzenlemesini yaptık. Umarım beğenirsiniz.  İnşallah başka açılışlarda başka halkın bakkalı açılışlarında konuşuruz. Tabi tohum takasları yapıyoruz. Hep çaba gösteriyoruz. Cumhuriyet Halk Partili belediyeler bu konuda hep çaba gösteriyorlar. Bununla başarılı olacağımıza inancım tamdır.”
 
Konuşmaların ardından folkor gösterisinin sonrasında Halkın Bakkalı’nın açılışı kurdele kesimi ile gerçekleştirildi. Birçok kişi, ilk günden ürünlere  büyük ilgi göstererek, uzun kuyruklar oluşturdu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN