Spora teşvik etmek ve önemine dikkatleri çekmek amacıyla her sene 23-30 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Avrupa Spor Haftası, tüm Türkiye’de düzenlenen etkinliklerle başladı. Çanakkale’de de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde ‘Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü’ düzenlendi.
 
Avrupa Spor Haftası kapsamında Çanakkale’de spora dikkatler çekilerek, sporun önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla etkinlikler başladı. ‘BeActive Ulusal Herkes İçin Spor ve Sağlıklı Yaşam’ etkinlikleri Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü öncülüğünde  ‘Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü’  Golf Çay Bahçesi’nde başlayarak, Çağlar Kaynak Basketbol Sahası’nda son erdi. Burada yapılan konuşmalar ile spor ve hareketin önemi vurgulandı. Yürüyüşe Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Rektör Yardımcısı Bünyamin Bacak,  Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, daire müdürleri, öğrenciler ve sporcular katıldı.
 
Ankara ile eşzamanlı olarak düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Milli Atlet Mehtap Polat, günün anlamına ilişkin konuşma gerçekleştirdi. Polat, “Avrupa Spor Haftası her yıl geleneksel olarak düzenlenen, farklı spor aktiviteleri ile her yaştan bireyleri bir araya getirerek, hareket bilincini arttıran önemli bir projedir.  Söz konusu hafta bu yıl,  herkes için sağlık ve spor bilincini aşılaması ile 23-30 Eylül tarihleri arasında kapsayacak şekilde İl Faaliyet programı gereği sportif ve çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Avrupa Spor Haftası,  hareketli spor yapmanın, egzersizin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu vurgulayabilmek adına önemli bir adımdır. Egzersiz yapmayı hayatın bir parçası haline getirerek, zihinsel ve fiziksel sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır.  Özellikle iki yıldır içinde bulunduğumuz olağanüstü pandemi şartları bizlere hem hareket edebilmenin sağlığımız için ne kadar büyük önem teşkil ettiğini unutmamak üzere hatırlatmış, bunu da gezegenimiz olan dünyamızla ne kadar uyum içerisinde ve dünyamızı ne kadar saygılı olursak o kadar sağlıklı yaşayabileceğimizi bir kez daha öğretmiştir” dedi.
 
“HERKESİN SPOR BİLİNCİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK ÇEŞİTLİ PROJELER UYGULANMAKTADIR”
“Spor, sağladığı zihinsel ve fiziksel iyi halinden oluşan bireysel faydalarının yanı sıra, toplumsal açıdan bakıldığında, dünyamızın iyi olma haline ve de sürdürülebilir kaynaklara yönelmemize olağan katkılar sağlamaktadır” diyen Milli Atlet, “Gençliğe verilen önemle birlikte toplumsal sağlığın her açıdan güçlendirilmesi anlayışı ile ilgili bakanlıklar, yerel yönetimler ve özel müteşebbisler, farklı farklı spor dallarının icra edilebileceği modern spor tesislerini hizmete sunmuştur.  Bu sayede en küçük yerleşim birimlerine bile spor ve sosyal aktivitelerin yapılabilme imkanı sağlanmıştır.  Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulusal Gençlik ve Spor Sertifika belgesi kapsamında gençlik kampların, yüzme bilmeyen kalmasın,  sportif yetenek taraması,  Sokakla Bizim 3x3 basketbol, Gençlik Spor Bakanlığı spor okulları gibi faaliyet ve projelerle bilhassa okul çağındaki gençler başta olmak üzere, herkesin spor bilincini arttırmaya yönelik çeşitli projeler uygulanmaktadır.  Herkes için yaşam boyu spor felsefesinin bir toplumsal kültür olmasına bağlı olarak, yeni nesilde de yetenek taraması ve yönlendirme uygulaması ile lisanslı spor yaşamına devam eden gençlerimizin ulusal ve uluslararası performansları sayesinde ülkemizi başarı ile temsil eden kazanımlar sağlanmaktadır.  2020 Tokyo Olimpiyatlarında ve paralimpik oyunlarda elde edilen başarılar, çalışmaların ve bu tür organizasyonların bir ürünüdür.  Çanakkaleli gençler olarak biz de ülkemizi ve ilimiz temsil etmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.  Ülkemizde sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi amacı ile çalışan ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanarak, konuşmasını sonlandırdı.
 
Milli Atlet Mehtap Polat’ın yaptığı konuşmaların ardından çeşitli gösteriler düzenlendi. Halk dansları gösterisi, jimnastik gösterisi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ekibinin dans gösterisi ve karate gösterileri büyük alkış aldı.

Sevi Gözay UĞURLU