UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği, çocuk ve aile bilinçlendirmeleri ve farkındalık eğitimleri kapsamında bilgilendirme çalışmaları yapmaya devam ediyor. UCİM Çanakkale İl Temsilcisi Pınar Gönenç, son zamanlarda çokça konuşulan ‘toksik ebeveynlik’ kavramı ile ilgili açıklamada bulundu.
 
UCİM Çanakkale İl Temsilcisi Pınar Gönenç, çocuk istismarını önlemek amacıyla yaptıkları bilgilendirme kapsamında ‘toksik ebeveynlik’ konusuna değindi. Gönenç, “Toksik ebeveynlik kavramı son zamanlarda sıkça karşımıza çıkmaktadır. Çocuk yetiştirme psikolojisi ve ebeveynlik hassas bir konu. Bu hassas dengenin olumsuz tarafında duranlar günümüzde toksik ebeveynler olarak adlandırılıyor. Peki, ne demektir toksik ebeveynlik?” diyerek konuya açıklık getirdi.
 
“ÖZSAYGILARI HASAR GÖREN, KENDİNİ DEĞERSİZ VE SEVGİYE LAYIK GÖRMEYEN BİREYLER YARATIR”
Gönenç, “Bazı anne babalar iyi niyetle hareket ettiklerini düşündükleri halde örtülü davranışları ile çocukların psikolojilerini derinden yaralayabiliyor. Çoğunlukla basit davranışlar olarak görünen ancak arka planda çocuğun ruhunu zedeleyen bu davranışlardan bazıları; koşullu sevme, küsme, kaygı ve kuruntularla manipüle ve kontrol etme, suçluluk duygusu yaratarak çok fazla karışma, mükemmelliyetçilik, çocuğun çocukça bir eksikliği veya bir hatası ile ilgili zehirli şakalar yapma, şaka kisvesi altında dalga geçme, kendi duygularından sorumlu tutma, mutluluk veya mutsuzluğunu çocuğa yükleme. Bunlar ve benzeri davranışlar toksik kavramını akla getirmektedir ve hem çocukluk hem de yetişkinlik üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır. Özsaygıları hasar gören, kendini değersiz, yetersiz ve sevgiye layık görmeyen bireyler yaratır” dedi.
 
“SÜREKLİLİK ARZ ETMEYEN HATALAR ONLARI ZALİM VE UYGUNSUZ ANNE BABA YAPMAZ”
“Elbette her ebeveyn, çocuğuna duygusal yönden yüzde yüz fayda sağlayamayabilir” diyen UCİM Çanakkale İl Temsilcisi Pınar Gönenç, “Her anne-baba birer insandır, kendilerine özgü problemleri vardır ve zaman zaman sinirli ya da aşırı kontrolcü tutumlar sergileyebilir. Bu tip süreklilik arz etmeyen hatalar onları zalim ve uygunsuz anne baba yapmaz. Günün sonunda önemli olan her zorluk anında çocuklarımızdan sevgi, anlayış ve şefkati esirgemeden her koşulda onların yanında olduğumuz mesajını vermektir” ifadelerini kullandı.
 
“ÇOCUKLAR; ANNE-BABASIZ SEVGİSİZ, TEHLİKEYE AÇIK BİR BİREY OLURLAR”
UCİM’in ‘toksik ebeveyn’ kavramındaki bilgilendirme metinleri ise şu şekilde;
“Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren gelişimi ile birlikte dünyayı algılamaya da başlar. Bebekliğimizde anne-babalar bilhassa anneler çocuklarımız için her şey demektir. Ebeveynler olmadan çocuklar hayatlarını devam ettiremeyeceklerini bilirler. Çocuklar; anne-babasız sevgisiz, tehlikeye açık bir birey olurlar. Ebeveynler çocukların gözünden, hayatta kalmalarını sağlayan ve her şeye gücü yeten kişilerdir.”
 
“EBEVEYNLERİNİ ELEŞTİRME, DEĞERLERİNİ VE OTORİTELERİNİ SORGULAMA BAŞLAR”
“Ebeveynlerimizi kıyaslayabileceğimiz kimseler olmadığı için çocukların gözüne mükemmel görünürler. Ebeveynlerin mükemmel olduklarını düşündükleri sürece de çocuklar kendilerini güvende hissederler. 2-3 yaş ile birlikte çocuklar bağımsızlık arayışlarına girmeye başlarlar. (İki yaş sendromu, Tuvalet Eğitimi gibi)  Ergenlik ile beraber çocukların bağımsızlığını ilan etme süreci zirve noktaya ulaşır. Ebeveynlerini eleştirme, değerlerini ve otoritelerini sorgulama başlar.”
 
“ÇOCUKLARIN GELİŞİMLERİNE ZARAR VERİR”
“Demokratik ebeveynler; bu sorgulamayı hoş karşılar. Kendilerinin de bu zamanlardan geçtiklerini hatırlar ve bu sürecin doğal olduğunun farkında olur. Toksik ebeveynler ise, ergenlik çağındaki isyanları, eleştirileri ve fikir ayrılıklarını kendilerine bir saldırı olarak anlamlandırır. Çocuklarının iyiliklerini düşündükleri için böyle davrandıklarını söylerler. Çocuklarına yol göstermeye çalıştıklarını, aynı durumlardan kendilerinin de geçtiklerini ifade ederler. ‘Benim yaptığım hataları yapmasın’ der. Fakat bu durum onların elinde olmasa da çocukların gelişimlerine zarar verir. Ani çıkışlar, olumsuz geri dönütler çocukların şevklerini kırabilir. Toksik ebeveynlere şu an ve burada iyi olsalar bile bir sonraki patlamanın olacağını bilirler sadece zamanını bilemezler. Bu durumda da çocuklar sürekli diken üstündedirler. Ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar kendilerini çaresiz ve dehşete düşmüş gibi hissedebilirler.”
 
Gülçin AKIN