Toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşlarına ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla seyahat etmesinin teşvik edilmesi amacıyla her sene 16-22 Eylül tarihleri arasında dünyanın her yerinde kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında Çanakkale Belediyesi etkinlik programı düzenledi. Programda ÇABİS sisteminden bisiklet kiralayarak yıl boyunca en çok bisiklet kullanan kişilere hediye takdiminde bulunuldu.
 
Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında dünyanın her şehrinde belediyeler, ulaşımda farkındalığı arttırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Çanakkale Belediyesi de şehir içinde bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla ÇABİS sistemini en çok kullanan vatandaşlara hediyelerin takdim edildiği bir etkinlik programı düzenledi.
 
Morabin Parkı’nda düzenlenen etkinlik halk dansları gösterisi ile başladı. Ardından belediyeye ait Çanakkale Bisiklet Kiralama Sistemi (ÇABİS)’ni en çok kullanana kişilere teşvik edilmesi amacıyla hediye takdiminde bulunuldu. Bir sene içinde ÇABİS’i en çok kullanan kişi 215 kiralama 15 bin 290 dakika 255 saat kullanımı miktarı ile Mesut Demir oldu. 263 kiralama 4 bin 439 dakika  74 saat kullanarak ikinci olan Kadir Memiş’in hediyesini ise kendisi adına arkadaşı teslim aldı.
 
Programa katılan Ülgür Gökhan, yapılan farkındalık etkinliklerinin önemini vurguladı. Gökhan, “Bizim ÇABİS bisiklet kiralama sistemimiz var.  Bu bisiklet sistemimizi en çok kullanan hemşerilerimizi ödüllendiriyoruz ki teşvik olsun ve herkes bisikleti kullanmaya teşvik edin. Mesut kardeşimiz çok enteresan 254 saat kullanmış.  Kadir Memiş de 74 saat kullanmış ve Bunlar pandemi döneminde kullanılmış.  O dönem belki evimizdeydik ama zaman zaman çıkıyorduk” dedi.
 
Gökhan, çarşıda bulunan bazı sokakları yayalaştırma projesi kapsamında trafiğe kapatacaklarının kararının mecliste alındığını belirterek, “Hareketlilik bu kentte çok önemli. Geçen mecliste karar aldık testini yaptık. Mesela Kemalpaşa ve Fevzipaşa Mahallelerinde birçok sokağımızı yayalaştırıyoruz.   Bunun kararını aldık.  Dolayısı ile daha çok yürüme alanı ve halka açık alan yaratmış olacağız. Bu alanda motosiklet olmayacak” ifadelerini kullandı.
 
Gülçin AKIN