Koronavirüs salgını yaklaşan kış ayları öncesinde delta ve delta plus varyantlarının etkisiyle yayılımını sürdürüyor. Virüse karşı tek çözü olan aşılama çalışmaları da aynı doğrultuda devam ederken akıllara takılan “Bu kadar aşılanmaya rağmen hala neden vaka düşmüyor, ölüm artıyor?’ sorusuna cevap Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener’den geldi.
Prof. Dr. Şener, sosyal medya hesaplarından yaptığı bilgilendirmeler arasında merak edilen bu soruya ilişkin ise olası sebepleri şöyle aktardı; “Nüfusa göre tam aşılı oranı hala %50 altında. Üçüncü doz zamanı gelmiş ama olmayan sayısı hala çok yüksek, bunlar koruma yelpazesi dışına çıktı. Delta, Delta plus hızlı yayılıyor ve ölümcül seyrediyor. Hala aşılanmayan 10 milyon civarında 18 yaş üstü, dolaşımda olan birey var. Aşılanma ile önlemlere uyum azaldı; maskeler çıktı, mesafeler kayboldu. Hastalar çok geç hastaneye başvuruyor, satürasyon düşmeden gelmiyorlar ve Winter is coming…”
Diğer yandan, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Günlük Covid19 Tablosuna göre, 15 Eylül’de Türkiye’de yapılan 341 bin testten günlük vaka sayısı 29 bin 224 olarak açıklanmıştı. Koronavirüs nedeniyle 248 kişi daha hayatını kaybederken iyileşen sayısı ise 28 bin 536 olarak açıklanmıştı.