Çanakkale denizlerinde 1 Eylül tarihinden itibaren sona eren av yasağının ardından, uzun süredir boş kalan balık tezgahları palamutla doldu taştı. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nde avlanan palamudun tanesi 20-25 lira arasında satılıyor.
 
Koronavirüs salgını ve müsilaj sorunları içerisinde uzun dönemdir sıkıntılı bir süreç geçiren Çanakkale balık esnafı, av yasağının sona ermesi ile birlikte, balık bolluğu yaşamanın sevinci içerisinde. Palamuttun yanı sıra sardalya, hamdi, mezgit gibi balıkların da tezgahlarda yerini alması ile birçok balık sever Balıkhalinde sıralar oluşturuyor.
 
“BU SENE UMUDUMUZ VAR”
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ersen Duman, “Karadeniz'de lüferin çok olduğu söyleniyor. Şu anda İstanbul Boğazı'nda lüfer balığı tutuluyor. Biz de Çanakkale bölgesinde önümüzdeki günlerde daha çok balıkçılık olmasını bekliyoruz. Gırgır balıkçılarımız sardalya, palamut, kolyoz, hamsi gibi balıkları bekliyorlardı. Bu türlerde çok fazla rakamlar göremedik. Balık, suların sıcaklığından dağıldığı, toplanmadığı için bu çeşitlerin miktarları çok olmadı. Şu an için balıkçılık umduğumuz gibi değil. Ekim ayı geldiğinde balıkçının yüzünün güleceğine inanıyorum. Lüfer, sarıkanat, palamut, torik, bu balıklardan bu sene umudumuz var” dedi.
 
“VATANDAŞLAR RAHATLIKLA ALIP YİYEBİLİYOR”
Balıkçı esnafları ise şu andaki durumu değerlendirdi. Balık bolluğundan dolayı mutlu ve umutlu olduklarını söyleyen esnaf, fiyatlar hakkında da bilgi verdi. Melih Kayıkçı: “Diğer türlere göre palamut sayısal olarak daha fazla. Umarım güzel bir sezon geçiririz. Sardalyanın, yasak varken 60, 70 hatta 80 liraya kadar satıldığı günler oldu. Sezon başlar başlamaz sardalyanın fiyatı 25-30 liraya kadar düştü. Şu anda vatandaşlar rahatlıkla alıp yiyebiliyor.”
 
“FİYATLAR ŞU ANDA MAKUL DURUMDA”
Özkan Kayıkçı: "Karadeniz hamsimiz yavaş yavaş gelmeye başladı. Tezgahlarda palamut, lüfer görülmeye başladı. Kolyoz, mezgit, turna, çipura, levrek var. Çeşitlilik arttı. Balık bolluk olarak şu anda orta düzeyde. Ne çok ne de az. Vatandaşın ihtiyacını karşılayacak kadar balık mevcut. İlerleyen dönemlerde palamut için bir şey söylemek çok zor ama 4 gündür palamut oluyor. İlerleyen dönemlerde lüfer, sarıkanat ve çinekopun daha bol olacağını tahmin ediyoruz. Tezgahlarda palamudun tanesi 25 liradan, sardalyanın kilogramı 30, istavrit ve hamsi 35, çipura 60, kolyoz 30, lüfer ise 150 liradan satılıyor. Fiyatlar şu anda makul durumda. Vatandaşın alım gücüne hitap edebilecek şekilde."
 
Gülçin AKIN