‘Mavi Beyaz Ateş’ isimli Çini sergisinin Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi’nde açılışı gerçekleştirildi. 30 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek olan sergide Mine Gür ve Gül Camadan’ın eserleri bulunuyor.
 
Uzun zamandır kent genelinde virüs salgınından dolayı açılamayan sergiler artık geri dönüyor. Seramik Müzesi’nde Mine Gür ve Gül Camadan tarafından yapılan 54 eserin sergilendiği ‘Mavi Beyaz Ateş’ büyük ilgi görüyor.
 
Konuyla ilgili ise sanatçılar,  “Sergimiz, Hollanda ile yakın olduğu için şimdiki hedefimiz Hollanda Konsolosluğu ve yurtdışında çeşitli ülkelere sergiler açmak. Çünkü gerçekten işlerimizi göreceksiniz çok profesyoneller. Tasarımlar tamamen bize ait. Çok özenle farklı yapılmış işler ve çarkta yapılmış olmayan objeler var. Şimdi burada değişik objeleri ve değişik olan tasarımlar hatta sulu boya. Tamamen Hollanda’nın Delft Kasabasında yapıldığı şekilde, sulu boya zemin mavisiyle boyanmış işler göreceksiniz” bilgilerini paylaştı.
 
“ÇİNİ SIR DERLER YA GERÇEKTEN SON ANA KADAR SIRDIR”
Sanatçı Mine Gür, çini tekniğiyle ilgili olarak, “Çini boyama tekniği ve sıra altı dekorlama biraz zahmetli ama gizemli bir teknik.  Sonuna kadar ne olduğunu bilmeden yaptığınız, yaptığınızdan emin olamadığınız her an sürprizlerle karşılaşacağınız bir teknik sır altı boyama. Çünkü sonradan sırlandığı ve pişirildiği için o fırın çıkışına kadar sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Ne kadar biliyorum ne kadar eminim derseniz deyin altyapısından boyadaki bütün su oranı, boya oranı, sürüş şekli, kat sayısı her şey sizin o fırın sonrasındaki ürünün görüntüsünü rengini her şeyini etkileyebilir. Ateşle oynuyoruz. Sergimize ‘Mavi Beyaz Ateş’ deme sebebi Bu 900 dereceye yakın bir fırının içine bir şey sokuyorsunuz ve üzerinde de sıvı bir jel oluşuyor. Sizin boyadığınız boyayı o yüksek ısıdaki o jel oynatabiliyor her şeyi yapabiliyor. Çini sır derler ya gerçekten son ana kadar sırdır” ifadelerini kullandı.  
 
“O FARKLILIKTAN GÜZEL BİR BÜTÜNLÜK ÇIKTI”
Sanatçı Gül Camadan ise şunları söyledi: “Ortaklık yapmak zordur ama biz birlikte çok güzel bir ortaklık yaptık. Hatta Mimar Sinan üniversitesi hocaları geldiğinde dediler ki; iki kişinin farklı işler yaptığı belli oluyor ama o kadar uyumlu olmuş ki, o farklılıktan güzel bir bütünlük çıktı. Mine hocamın da tarzı farklı, benim daha başka ama ikimizin tarzını buluşturduğumuz eserler var yukarıda. Evet, profesyonel gözler anlayabiliyor o fırçanın serbestliği ya da dikliğini anlayabiliyor fakat dışarıdan güzel yorumlar aldık, inşallah da devamlılığı olsun.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN