Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Spor Bilimleri Fakültesi’ne girmek için düzenlenen Özel Yetenek Sınavı’na girmek isteyen 18 yaşındaki Asude Cihan’a destek olmak için baba Şenol Cihan da sınava girmişti. İllinois Çeviklik Testini başarıyla tamamlayan baba-kızın tatlı rekabeti birçok kişiyi gülümsetmişti. 6 Eylül’de kayıt yaptırmaya hak kazanan adayların açıklanmasının ardından Asude Cihan’ın başarılı olduğu açıklandı. Yedeklerde kalan Baba Şenol Cihan ise, kızına destek olmanın onun için çok önemli olduğunu söyleyerek, başarısından dolayı mutluluğunu vurguladı.
 
ÇOMÜ’nün Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavına babası ile birlikte giren 18 yaşındaki Asude Cihan, aday listesinin açıklanmasının ardından başarılı olduğunu öğrenmesi ile büyük sevinç yaşadı. Sınav günü birçok öğrenci adayının ve fakülte görevlilerin dikkatini çeken baba-kız, sosyal medyada da olumlu dönüşler almıştı.
 
“BABAMIN BİR HAYALİ İLE BAŞLADI”
Spor Bilimleri Fakültesi’ne girme sürecinin babasının hayali ile başladığını söyleyen Çanakkaleli 18 yaşındaki Asude Cihan, “Bu sene üniversite sınavlarına hazırlandım.  Spor Bilimleri Fakültesi sınavlarına girme sürecim babamın bir hayali ile başladı diyebilirim. Benim için çok anlamlı bir hayal olduğunu belirtebilirim. Bu stresli ve pandemiden dolayı ekstra zorlu sınav sürecinde her anne baba çocuğunu anladığını ifade eder. Fakat babam ifade etmenin ötesinde benim ile birlikte bu psikolojiyi yaşamaya karar verdi ve bunun için çalıştı. Hedefimiz el ele, birlikte üniversite aynı bölüme girip sıra arkadaşı olabilmekti. İkimize de uygun olduğunu düşündüğümüz, bu alanda birlikte çalışıp birlikte katılıp yarışabileceğimiz Spor Bilimleri Fakültesi sınavlarına girmeye karar verdik ve bunun için evimizin yanında Kepez Stadyumunda aylar öncesinde çalışmalara başladık. Aslında bu babamın bir hayaliymiş. Ben de bunu öğrendiğimde hem duygulandım, hem de kendimi çok şanslı hissettim. Artık bu ikimizin hayali olmuştu. Başardığımızı düşünüyorum” dedi.
 
“NESİLDEN NESLE AKTARILABİLECEĞİ BİR ANI BIRAKMAYI HEDEFLEDİM”
47 yaşındaki memur Şenol Cihan ise Spor Bilimleri Fakültesi sınavlarına kızı ile birlikte girerek, ona destek olmak istediğini belirtti. Baba Cihan, “Onunla birlikte o duyguları yaşamak, ona psikolojik olarak destek olabilmek ve en önemlisi ise; kızıma maddi değer biçilemeyecek hayatı boyunca anlatabileceği, isterse nesilden nesle aktarılabileceği bir anı bırakmayı hedefledim ve bu doğrultuda Şubat-2021 de ÖSYM ye müracaat ederek ilk adımı attım.  Her baba gibi imkanlar nispetinde evlatlarımıza bir şeyler bırakabilmek güzel bir durum. Fakat evlatlarımıza bıraktığımız mal, mülk gibi şeylerin bir maddi karşılığı var ve sonunda bunlar isteyerek veya istemeyerek ellerinden gidebilirler. Ben ise; hayatları boyunca unutamayacağı, isterlerse nesilden nesle anlatabileceği güzel bir Anı bırakmayı düşündüm. Bu düşünceyle çıkmış olduğumuz yolda başarılı olduğumuzu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
“AYLAR GEÇTİKÇE BABAMIN GAYRETİ DAHA DA ARTTI”
Sınava hazırlanma sürecinde baba-kız birçok antrenman yaptıklarını söyleyen Asude Cihan, “Öncelikle Spor Bilimleri Fakültelerine müracaat edebilmek için TYT sınavında başarılı olup, gerekli puanı almamız gerekiyordu. Ben zaten üniversiteye hazırlandığım için zor olmayacaktı. Fakat babam için endişelerim vardı çünkü uzun zamandır öğrencilikten uzaktı. Ben derslerime çalışırken, babam da Kepez Stadyumunda yürüyüşlere başlamıştı. Ben bunun geçici heves olduğunu düşünüyordum. Kısa süre sonra vazgeçer diye yürüyüşlere eşlik etmiyordum. Aylar geçtikçe babamın gayreti daha da arttı. Bunu gördükçe bende babamla birlikte yürüyüşlere katıldım. Sınav günü gelip çattı ve TYT sınavından yeterli puanları aldık. ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavları Yönergesi açıklandı ve hayalimiz için müracaat etme zamanıydı. Müracaatımızı yaptıktan sonra Özel Yetenek Sınavına girmeye hak kazandık. Kepez Stadyumunda Özel Yetenek Sınavı parkurunu oluşturduk ve antrenmanlar yapmaya başladık” şeklinde anlattı.
 
“ÖĞRENCİLERİN PSİKOLOJİLERİNİ ANLAYABİLMEK İÇİN ÇOK BÜYÜK DENEYİM OLDU”
Kadın-erkek kategorileri ayrı olduğundan dolayı sınav günlerinin farklı günlerde olduğunu söyleyen Baba Şenol Cihan, sınava gittiğinde çevredekilerin kendisini antrenör sandıklarını, öğrenci adayı olduğunu öğrendiklerinde ise herkesin çok şaşırdığını söyledi. O günkü ortamı anlatan Baba Cihan, “Aynı gün müracaat etmemize rağmen, kadın erkek kategorileri ayrı olduğundan olsa gerek önce ben Özel Yetenek Sınavına katıldım. Bir sonraki gün de kızım katıldı. Beni ilk baş görenler, antrenör zannettiler. Dayı hayırdır diyenler oldu. Ben de sizler gibi öğrenci adayıyım dediğimde, şaşıran da oldu, gülen de oldu, helal olsun diyen de… Üniversite de hocalarımız da şaşkınlıkla karşıladılar sanırım. Daha önce ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesine 47 yaşında müracaat eden öğrenci adayı oldu mu bilemiyorum. Fakat benim için, öğrencilerin o anki psikolojilerini anlayabilmek için çok büyük deneyim oldu. Bunu da yarın sınava girecek olan kızıma aktarabilecektim. Parkuru tamamlamamız gereken sürede tamamlamanın huzuruyla ayrıldım” dedi. Asude Cihan da babasının bir gün önce sınava girmesinin verdiği tecrübe ve desteğiyle kendisinin de rahat bir sınav geçirdiğini söyledi.
 
“SONUÇ NE OLURSA OLSUN HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ İÇİN MUTLUYUM”
6 Eylül tarihinde açıklanan sınav sonuçlarının ardından Asude Cihan’ın başarılı olduğu ailede büyük bir sevinç yarattı. Asude Cihan, öncelikle hayallerini gerçekleştirdikleri için mutlu olduğunu söyleyerek, “Öncelikle sonuç ne olursa olsun hayalimizi gerçekleştirdiğimiz için, birlikte böyle bir macera yaşadığımız için ve babamın hayatıma bırakmış olduğu bu güzel anı için hem kendi adıma, hem de babam adına çok mutluyum. Kazanmak ise emeklerimin karşılığı oldu” dedi.
 
“KIZIMA MUTLU OLACAĞI BİR ANI BIRAKTIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM”
Yedeklerde kalan Baba Şenol Cihan ise kendisinin ve kızının hayalini başardıklarını söyleyerek, “Biz bunu başardığımızı düşünüyorum. En önemlisi kızıma hayatı boyunca hatırladığında mutlu olacağı bir anı bıraktığımı düşünüyorum. Her ebeveyn evlatlarının başarılı olmasını ister. Her başarı ebeveynler için gurur verdiği gibi, başarısızlık da üzer elbette. Fakat önemli olan evlatlarımızın her şeyden önce insan olabilmeleri diye düşünüyorum. Rabbim tüm evlatlarımızın yolunu bahtını açık eylesin” diyerek duygularını dile getirdi.
 
“KIZIM BENİM DE ÇOK KAZANMAMI İSTEDİ”
Örgün eğitim hayatı şu anda düşünmeyen Baba Şenol Cihan, “Biraz uzak yedeklerde olduğum için sıra bana gelmeyecek. Aslında bu duruma sevindim. Neden derseniz;  ben hayalime ve de hedefime ulaştım. Kızım benim de çok kazanmamı istedi. Fakat ben kazanma isteğimi, Özel Yetenek Sınavlarına girdiğim gün yitirdim. Çünkü okulu yeni bitirmiş evlatlarımızın Spor Bilimleri Fakültesi okuma hayalleri için ne kadar stres yaptıklarını, psikolojik durumlarını, isteklerini, hırslarını, hırsları yüzünden diskalifiye olduklarını, üzüntülerini yakından gördüm ve yaşadım. O sebeple örgün eğitim hayatı düşünmüyorum. Son olarak söylemek istediğim, bir hayaliniz varsa, mutlaka peşinden gidiniz.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN