Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)’nin kuruluşunun 98’nci yıldönümünde il yönetimleri tarafından tüm Türkiye törenler düzenlendi. Çanakkale’de de CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural’ın katılımıyla düzenlenen törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, ilçe başkanları ve partililer katıldı.
 
CHP’nin 98’nci kuruluş yıldönümü töreni Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törene; Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, eski il ve ilçe başkanları ve partililer katıldı. Havanın yağışlı olmasından dolayı şemsiyelerin kullanıldığı törende, CHP İl Başkanlığı tarafından Atatürk büstüne çelenk koyulması ile program başladı. Ardından saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okundu.
 
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise İl Başkanı Metin Ümit Ural yaptı. Ural, “Bizim bugün en mutlu günümüz. 98 yıl önce resmen kurulan Cumhuriyet Halk Partisi, yaşamını aynı kararlılıkla, aynı özveriyle, aynı duruşuyla sürdürmeye tanık olmak bizler için büyük bir onurdur.  Temelleri 4 Eylül 1919’da Sivas Kongresinde atılan Cumhuriyet Halk Partisi, Kurtuluş Savaşı yıllarında milli mücadeleyi sürdürmek, tüm toplumsal kesimlerle Ulusal birliği sağlamak amacı ile Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin devamı olarak, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923’te Halk Fırkası adıyla kurulmuştur. Halk Fırkası daha sonra 1924 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935 yılında ise Cumhuriyet Halk Partisi adını almıştır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bugünkü mirasçıları olarak, Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin emperyalizmin karşısındaki kararlılığını, Kuvayi Milliye’nin işgal güçlerine karşı gösterdiği azmini 98 yıldır yüreğimizde taşımaktayız” dedi.
 
“AVUKATLIK BÜROLARINDA BİR DİLEKÇE İLE HAZIRLANAN BİR PARTİ DEĞİLDİR”
“Cumhuriyet Halk Partisi Kapitülasyonlar sonucu emperyalist güçlerin kaderi durumuna düşmüş bir ülkenin kurtuluş ve kuruluşunu gerçekleştiren, dünyanın en köklü, Türkiye’nin ilk siyasi örgütlenmesidir” diyen Ural, “Cumhuriyet Halk Partisi, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, ulusal bağımsızlığı kazanan, cumhuriyeti kuran, saltanatı kaldıran, hilafete son veren ve ulusal birliği sağlayan partidir.  Hukuk ve eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği refahlar, çağdaş Türkiye’yi biçimlendiren partimiz, ulusal sanayi ve ekonomisinin gelişmesine de öncülük etmiştir.  İkinci dünya savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarını elinde bulundurmasına rağmen çok partili hayata geçişi sağlayarak, Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde öncü misyonunu gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin birleştirici gücü olan partimiz, çağdaş, laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin, yargı bağımsızlığının, insan haklarının, kadın erkek eşitsizliğinin, çevrenin, doğanın, barışın ve hoşgörünün savunucusu ve teminatıdır. Günümüzde tek adam rejimi tarafından diyar diyar yok edilmeye çalışılan Cumhuriyet kazanımlarının yılmaz savunucusu, karanlığın ve cehaletin amansız düşmanıdır. Dolayısı ile Cumhuriyet Halk Partisi sıradan bir parti değildir.  Cumhuriyet Halk Partisi, avukatlık bürolarında bir dilekçe ile hazırlanan bir parti değildir.    Cumhuriyet Halk Partisi, dünyanın en eski ve en köklü demokrasi mücadelesini veren, tüm toplumların örnek aldığı bir siyasi partidir. Köklerini Kuvayi Milliye’den alan,  gücünü hak hukuk mücadelesi veren halktan almış bir partidir” ifadelerini kullandı.
 
“SÖZ VERİYORUZ”
Ural, konuşmasının devamında, “98 yıllık tarihi geçmişi ile ulu bir çınar olan Cumhuriyet Halk Partimiz,  birlik-bütünlüğünü korumak, toplumsal barışı sağlamak, demokrasiyi güçlendirmeye kararlılıkla devam edecektir.  Ebedi Genel Başkanımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ‘Benim iki önemli eserim vardır, birisi Türkiye Cumhuriyet diğeri ise Cumhuriyet Halk Partisidir’ demiştir.  Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde Oligarşi düzenine mahkum edilen, yoksullaştırılan ve halktan uzaklaşan, saraydan yönetilen tek adamın dayattığı rejimin karşısında dük duracağız. Tek amacımız; Atamızın ve silah arkadaşlarının kurduğu güzel Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağımıza, hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği bir Türkiye'yi inşa etmek için mücadeleyi bırakmayacağımıza, Atamızın İlke ve devrimleri ile ikinci yüzyıla çağrı beyannamemizin ışığında kuracağımız halkın iktidarında, ülkemizi işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin de ötesine taşıyacağımıza, mücadelemizi hakimiyetin kayıtsız, şartsız milletin olana dek sürdüreceğimize söz veriyoruz” şeklinde seslendi.
 
CHP’nin Türkiye Cumhuriyetini kuran ve demokrasiyi özümsemiş parti olarak, Türkiye'nin aydınlık gelecek hedefi ile halkı kucaklamaya devam edeceğini vurgulayan Başkan Ural, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “CHP olarak 98. Yılımızda 9 Eylül 1923’te yakılan meşalenin yolumuzu aydınlattığını, hiç dinmeyen coşku ve kararlılığımızla eşitlikçi, özgürlükçü, üreten ve halkımızla paylaşan, gelişmiş ve aydınlık bir Türkiye için Cumhuriyet Halk Partisini iktidara taşıyacağımıza olan inancımla, partimizin 98.kuruluş yıl dönümünü kutluyorum. Bu duygularla partimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, 2. Genel Başkanımız İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Erdal İnönü, tüm yakın çalışma arkadaşlarını ve şehitlerimizi bir kez daha saygı, şükran ve özlemle anıyor, bugün aramızda bulunan Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın, Deniz Baykal ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na da sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.” Konuşmaların ardından tören sona erdi.
 
Gülçin AKIN