Koronavirüs pandemisi nedeniyle sekteye uğrayan yüz yüze eğitim, 6 Eylül’de açılacak olan okullarda yeniden başlıyor. Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Milli Eğitim Bakanlığı, sanki okullarda sorun olmadığı ve tedbirlerin alındığı yönünde bir algı yaratmaya çalışıyor. Yaşadığımız gerçekte ise, salgında öğretmenler, veliler ve çocuklar bir kez daha sorunlarla baş başa bırakılmış durumda” diyerek korona virüsü tedbirleri gölgesinde geçecek olan 2021-2022 eğitim döneminde sorun yaşanmasından endişelendiği başlıklardan bahsetti.

Neredeyse bir buçuk senedir virüsün pik dönemlerinde online yöntemlerin desteğiyle EBA ile, vaka sayılarının düştüğü tarihlerde ise kısmi olarak yüz yüze devam eden örgün eğitim, tamamen yüz yüze eğitime geçilmesiyle sona eriyor. 1 Eylül’de uyum sürecine giren okul öncesi ve 1. sınıfların ardından, 6 Eylül’de MEB’e bağlı eğitim veren tüm örgün eğitim kurumları, yeniden yüz yüze eğitime başlıyor. Okullarda korona virüsü tedbirleri kapsamında maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak eğitim vermesi amaçlanıyor. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, öğretmenlerin birinci doz aşılanma oranının yüzde 84.06, ikinci doz aşılanma oranının ise yüzde 72.57 olduğunu açıklamıştı. Geçtiğimiz haftalarda, 15 yaş ve üstü öğrenciler de aşılama programına dâhil edildi. Aşının zorunlu olmaması sebebiyle, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan ve il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen ‘Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi’nde, öğretmenler, eğitim personeli, kantin çalışanları ve öğrenci servisi personelleri ile öğrencilerle aynı ev içerisinde yaşayan kişilerin tam doz aşılarının yapılmış olması önerildi.

Sendika Başkanı Hacımusalar başlayacak olan eğitim ve öğretim dönemi ile ilgili, ‘’6 Eylül'e az gün kaldı. Aç kapa değil, sürdürülebilir bir eğitim istiyoruz. Bilim insanları delta varyantının çocuklarda da etkili olduğunu açık bir şekilde ifade ediyorlar. Yeterli önlemler alınmadığında okullardan evlere bu virüsün taşınabileceği bir gerçek. 31 Ağustos’ta seminerler başladı. Ayrıca, okul öncesi ve 1. sınıf öğrencileri de okullarına başladı. Milli Eğitim Bakanlığı, sanki okullarda sorun olmadığı ve tedbirlerin alındığı yönünde bir algı yaratmaya çalışıyor. Yaşadığımız gerçekte ise, salgında öğretmenler, veliler ve çocuklar bir kez daha sorunlarla baş başa bırakılmış durumda. Sanki pandemi yokmuş gibi, yine 35-40 kişilik sınıflarla okullar açılıyor. Sınıflarda mesafe ile ilgili önlemler alınmamış” şeklinde konuşarak yeni dönemde tedirgin olduğu konuları aktardı.

PERSONEL YOK: “1 AY BOYUNCA OKULLARI KİM TEMİZLEYECEK?”
Destek personel eksikliği yaşandığından da bahseden Hacımusalar, “Pandemi de en önemli tedbirlerden biri temizlik. Hala okullarda destek personel yok. Bugün, İŞKUR tarafından alımlar başlasa nereden baksan işe başlamaları 1 ay sürer. Bir ay boyunca okulları kim temizleyecek, kim havalandıracak? Okullarda sağlıklı giriş ve çıkışların kontrolün sağlanması için gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması gerekiyor. Yıkılan ve güçlendirilen okulların öğrencilerinin başka okullara taşınması sorunu var.  Okul pansiyonları, yemekhaneleri, kantinler, servisler, tuvaletler vb. birçok sorunlarla eğitim öğretime başlamış olacağız’’ şeklinde konuştu.

RİSKLİ DURUMLAR TAKİP EDİLECEK”
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan ‘Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi’nde ise şu başlıklar yer aldı: Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılmaları sağlanacak. Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları Millî Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak. Seminer haftasında öğretmenlere enfeksiyon kontrolü ve okula giriş koşullarını içeren eğitim verilecek ve okul yönetimince belirlenecek görevli tarafından bu programın uygulanması ve alınacak önlemlerin takibi yapılacak.
 
MASKE KURALLARI
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki tüm öğrenciler okula maske ile gelecek ancak gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilecek. Maskenin çocuklar için uygun boyutta olması sağlanacak. Maskelerin nemlenmesi durumunda değiştirilmesi için okul içerisinde yedek maske bulunması sağlanacak. Maske takamayan öğrencilerin, gelişimsel sorunları veya tıbbi nedenlerle (doktor raporu ile kayıt altına alınmış olan) maske takamayan çocukların da mümkün ise yüz koruyucu kullanımı sağlanacak. Çok yakın temasın gerektiği durumlarda maske ile birlikte yüz koruyucu kullanılması önerilecek. Öğretmenler, aşılanma durumundan bağımsız olarak okul bahçesine girişlerinden itibaren okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takacak. Farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda öğretmenlerin ders arasında maskelerini değiştirmeleri önerilecek. Öğretmen odaları ve diğer ortak alanlarda bulunan kişilerin, aşılananlar da dâhil olmak üzere, sürekli maske takmaları sağlanacak. Yiyecek içecek tüketiminin mümkün olduğu kadar ayrı zamanlarda ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleştirilmesine özen gösterilecek. Diğer görevliler; 
Okulda bulunulan süre boyunca ve her ortamda aşılanma durumundan bağımsız olarak sürekli maske takacak. Maskenin nemlenmesi durumunda yeni bir maske kullanılacak.
 
AÇIK HAVAYA TEŞVİK EDİLECEK
Salgın döneminde veli ve ziyaretçilerin mümkün olduğu kadar bahçe de dâhil olmak üzere okula girişlerine izin verilmeyecek. Okula girişin zorunlu olduğu durumlarda ziyaretçilerin HES kodu sorgulamasında "Risksiz" olduğundan emin olunacak ve en dış noktadan itibaren maske takmaları sağlanacak. Ders sırasında sınıf pencereleri, öğrenciler açısından düşme ve çarpma gibi risk yaratmayacak şekilde önlemler alınarak mümkün olduğunca açık tutulacak ve doğal havalandırma sağlanacak. Teneffüslerde mümkün olduğu kadar tüm öğrencilerin açık alana çıkmaları, sınıf pencerelerinin ve kapısının tamamen açılarak hava akımı yaratacak şekilde en az 10 dakika süre ile havalanması sağlanacak. Okulun ortak kapalı alanlarındaki pencerelerin sürekli açık kalması veya mümkün olduğu kadar havalandırılması sağlanacak. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binalar için; havalandırma mümkünse tamamen temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek. Havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri zamanında yapılacak. Havalandırma mümkün olan en düşük hızla çalıştırılacak. Havalandırma sistemi çalışıyor bile olsa pencereleri açılabilen alanlarda doğal havalandırma tercih edilecek. Okul bahçesinde ve çevresinde öğrencilerin, öğretmenlerin, diğer çalışanların kalabalık gruplar oluşturması önlenecek. Teneffüs saatleri, kalabalık oluşmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanacak. Okula giriş, çıkış ve teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Okul bahçesinde öğrenciler arasında sosyal mesafe olmasına özen gösterilecek.
 
ÖĞRENCİ SİRKÜLASYONU AZA İNDİRİLECEK
Kapalı alanlarında farklı sınıf öğrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek şekilde planlanma yapılacak. Okul giriş ve çıkış saatleri değiştirilemiyorsa ders başlangıç zamanları ve ders araları farklı sınıf öğrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek şekilde planlanacak. Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeni yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılandırılacak. Öğrenciler arasındaki mesafenin belirlenmesinde okuldaki derslik ve öğrenci sayısına dikkat edilerek okul yönetimi tarafından sosyal mesafeye uygun düzenleme yapılacak. Vaka hızının ve bulaş riskinin yüksek olduğu ya da vaka sayısında ani yükselme görülen bölgelerde il ve ilçe sağlık müdürlükleri koordinasyonunda gerekli tedbirler alınacak. Tükürük ve sekresyon çıkışına neden olabilecek şarkı söyleme gibi yüksek sesle yapılan egzersizler mutlaka açık alanda ve öğrencilerin arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak yapılacak. Öğrenciler evlerinde veya okul dışında egzersiz yapmaya özendirilecek. Beslenme saatleri okulun fiziki kapasitesi göz önüne alınarak mümkün olduğunca farklı zamanlara yayılacak. Yemeklerin mümkünse sınıf dışında, açık alanda ya da tavanı yüksek ve geniş, havalandırılabilir mekânlarda yenilmesi sağlanacak. Maskeler, sadece sıvı alımı veya beslenme sırasında çıkartılacak.  Ders süreleri, sınıfın fiziksel boyutu ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanacak. 
 
TEMİZLİĞE DİKKAT EDİLECEK
Okulun rutin temizliği sıklaştırılacak.  Çocukların, öğretmenlerin ve diğer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları sağlanacak ve ortak alanlara uygun sayıda el antiseptikleri konulacak.”
 
Sevi Gözay UĞURLU