Masa Tenisi Federasyonu Çanakkale Temsilciği, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle turnuva düzenledi. Herkese açık olarak düzenlenen turnuvaya, masa tenisini seven birçok amatör sporcu katıldı.
 
Çanakkale Gençlik Merkezi’nin Çok Amaçlı Salonu’nda saat 10.00’da başlayan turnuva açılışı öncesi konuşma yapan Masa Tenisi Federasyonu Çanakkale İl Temsilcisi Tekin Aygören, “Türk tarihi çok büyük zaferler ile dolu lakin 30 Ağustos bu zaferlerin en büyüğü, en anlamlısı… İşgal kuvvetlerinin ülkemizde ayrılışının sembolik tarihi olarak 30 Ağustos’u kabul ediyoruz. Kesin ve kararlı kararlarımız ile işgal kuvvetlerini ülkemizden atarak, bu zaferi tarih kitaplarına geçirmiş olan atalarımızın torunlarıyız” sözleriyle günün anlam ve öneminden bahsetti. Akşam 18.00’e kadar sürecek olan turnuvanın açılışı öncesi saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı’nın okundu. 18 yaş altı küçükler ve 18 yaş üstü büyükler olarak iki kademe şeklinde gerçekleşen 30 Ağustos Zafer Bayramı Masa Tenisi Turnuvası için Başhakem Sedat Tayyar da, “Sporcularımıza başarılar dileriz, umarız güzel bir turnuva olacak” ifadelerini kullandı.
 
Turnuva öncesi Masa Tenisi Federasyonu’nun Çanakkale’deki diğer çalışmalarından bahseden Aygören, “Türkiye Masa Tenisi Federasyonu’nun her ilde temsilcilikleri var. Çanakkale’deki il temsilcisi de benim. Biz il temsilcisi olarak, ilimizdeki masa tenisi faaliyetlerini ve sporun kendisinin yaygınlaşması için her türlü organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Özel günlerde turnuvalarımız var, bunları hazırlayıp, federasyona gönderiyoruz. Federasyonumuz 30’a yakın turnuvayı onayladı. Önümüzdeki dönem faaliyet planımızda hazır olduğu için sık sık etkinliklerimiz olacak. Anneler-Babalar günü gibi günlerde AVM’lerde masa tenisini yaygınlaştırmak için oyunlar düzenliyoruz. Alış-veriş yapmaya gelen insanlar, masa tenisini görünce şaşırıyorlar, Çanakkale’de bir masa tenisi aksiyonunun olduğunu görüyorlar. ‘Nasıl katılabiliriz, nerede antrenman yapıyorsunuz?’ gibi sorular soruyorlar. Biz, halka ulaşalım ve masa tenisi severleri toplayalım istiyoruz. Şu anda Çanakkale’de 100-150 kişi oynuyorsa biz bu sayıyı ‘500’lere getirebilir miyiz?’ bunun derdindeyiz. Aslında bu, bizim faaliyetlerimiz dışında kulüpleşmeyle de oluyor. Şu ana kadar bir tane aktif masa tenisi kulübü vardı ve biz, ikinci kulübü kurdurduk. İlimizin antrenörü de burada her gün açık olan beş masada, çocuklara eğitim veriyor. Kısıtlı imkânlarımız var ama masa tenisi oynamak isteyen herkese imkân sunuyoruz. Masa tenisi indoor bir spor olduğu için imkânlarımız kısıtlı. Dışarıda bir alan bulup da oynayamıyorsunuz. Mutlaka bir alanı, zemini olması lazım… Bu imkânları ilimizde sağlayabilecek Gençlik Merkezi’miz var, burası da çok amaçlı salon bu yüzden, gençlerin projeleri ile bizim faaliyetlerimiz çakışıyor. Yani, bir taraftan elimiz çok dar, bir taraftan da genişleyerek tabana yaymaya çalışıyoruz” diyerek şehirdeki masa tenisi sporunun kısıtlı imkânlarından bahsetti.
 
İLERLEYEN TARİHLERDE BÜYÜK TURNUVALAR YAPILACAK
Korona virüsü pandemisinin, masa tenisi faaliyetlerini çok engellediğini belirten Aygören, bu iki yıllık süreçte sporcuların, neredeyse sporu bıraktığını söyledi. 2021-2021 sezonuna hızlı bir giriş yapmak istediklerini ve 30 Ağustos Zafer Bayramı için düzenlenen turnuvanın bu sene ikinci turnuvaları olduğunu söyleyen Aygören, “Aslında bu turnuvamız çok kalabalık olacaktı ancak dışarıdan gelenler ile birlikte gerçekleşecek olan hızlı bir turnuvaya yöneticilerimiz şu an da hazır değiliz dediler. Davet ettiğimiz illerdeki kulüp başkanlarını veya temsilcilerini tekrar arayarak, ‘kusurumuza bakmayın, davet edemiyoruz’ dedik. İyi olmadı ama yapabileceğimiz bir şey yok. Sonuç olarak, sağlık her şeyden önemli… Önce sağlıklı kalalım, sporumuzu sonra da yaparız. 15 Temmuz’da 40-50 kişilik bir gruptuk yine benzer bir sayıyla bu turnuvayı yapacağız, bundan sonraki amacımız da bir sonraki turnuvalarda daha kalabalık olmak… Eylül ya da ekim ayında büyük bir veteran turnuvası yapıyoruz. Yer olarak da Anafartalar salonunda olacak. İstanbul şampiyonunu çağıracağız” dedi.
 
ALZHEİMER’A KARŞI EN İYİ SPOR
Masa tenisi Alzheimer’a karşı en iyi spor olarak gösterildiğini aktaran Aygören, “Anlık karar verme, reflekslerin hızlanması açısından çok iyi bir spor. Bu nedenle huzurevi ile irtibata geçtik, sağlık ön planda olduğu için orada da faaliyetler durmuş durumda. Gelecek süreçlerde açılacak olursa biz de, daha kolay oynanması için büyük raketler götürerek, şenlik şeklinde bir proje gerçekleştireceğiz. Fikirlerimiz var, projelerimiz hazır ancak hayat geçirmek tamamen Sağlık Kurulu’nun kararlarına bağlı… Okulları dolaşıp, yetenekli çocukları belirleyeceğiz. Masa tenisi için ayakların seri çalışması ve anlık karar verme yeteneği olan çocukları bulmamız lazım... O çocukları burada, müsabakalarına hazırlayacağız. Kordon’da bulunan basketbol sahasında, ‘Otizm’e Farkındalık Günü’nde bir etkinlik yapma planımız var. Bunların hepsi kış dönemini nasıl geçireceğimize bağlı… Eğer faaliyetlere izin verilirse biz, Çanakkale’de güzel masa tenisi faaliyetleri gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
 
SINAV VE İŞ HAYATI GİBİ SEBEPLER, SPORU İKİNCİ PLANA DÜŞÜRÜYOR
Masa tenisiyle 7 yaşında tanıştığını söyleyen Aygören, “Masa tenisi, insanın ani karar verme yetisini geliştiriyor ve reflekslerini zinde tutuyor. Aynı zamanda Alzheimer olma riski azalıyor. Karşı taraftan gelen topa kısa süre içinde karar vermeniz gerekiyor. Heyecanlı ve koordine bir spor, bu yüzden herkese öneriyorum. Ben 35 yıldır yapıyorum totalde ama tabii, iş nedeniyle ara verdiğim bir dönem oldu. Biz tabii öğrencileri yetiştiriyoruz ama sınavlara hazırlanırken spor, kimsenin umurunda olmuyor. Üniversite bittikten sonra da iş bulmak gibi kaygılara düşüldüğü için spor yine geri planda kalıyor. Ne zaman çalıştığımız şirkette daha rahat bir pozisyona geçtik ancak o zaman yeniden oynama imkânı bulduk. Tabii bu sürecin ardından artık yetişkinler klasmanına geçtik. Yarışmalara katılabilecek yaş grubundan çıkıldığı için sadece zevk için gidilen bir spora dönüşüyor. Ama bu basamak şekliden yaşanarak ilerleyen süreçten çok mutluyum. Bu spor yaptığım için ve geçmişi için de çok mutluyum… Ayrıca, indoor bir spor yaptığım için, Akçay’da yaz aylarında kort tenisi oynuyorum, o kadar alışmışım, yeter ki elimizde raket olsun” ifadelerini kullandı.
 
TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ, İŞİ YÜZÜNDEN ANTRENMAN YAPMAYA FIRSAT BULAMIYOR
Çanakkale’de tam zamanlı bir işte çalıştığı için masa tenisi oynamak için zaman bulamayan Masa Tenisi Fiziksel ve Bedensel Engelliler Türkiye Şampiyonası üçüncüsü 21 yaşındaki Mithat Can Tekin, antrenman yapmak için veteran grubuna katılıyor. Yaklaşık 6-7 senedir bu sporla uğraştığını söyleyen genç sporcu, “Türkiye’de çeşitli derecelerim var. Hedefim, uluslararası turnuvalarda ülkemi başarıyla temsil etmek. Milli Takım Kampı’na çağırıldım ama sanırım yeterli bulunamadım, tekrar hazırlanıyorum ve tek gayem bu… İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nden daha fazla antrenman fırsatı yaratılmasını bekliyorum. Hafta sonu ya da hafta içi daha farklı saatlerde özel bir antrenman programı olursa benim için çok iyi olur. 8-9 gibi işten çıkıyorum, antrenmana gelip sabah tekrar işe gitmek çok kolay olmuyor. Tabii, elimden geldiği şekilde çabalıyorum. İl Müdürlüğü de destek çıkarsa çok sevinirim” diyerek destek beklediğini iletti.
 
Troia Veteran Derneği üyesi Murat Şimşek, “Güzel bir turnuva olacak. Zaten hepimiz birbirimizi tanıyoruz. Daha fazla katılım olmasını beklerdik ama şimdilik bu da yeterli. Zamanla çoğalacaktır. Tekin Bey’e emekleri için çok teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Troia Spor Kulübü ve Troia Veteran Kulübü temsilcileri Alparslan Sürücü ve İbrahim Gökçen de duygu ve düşüncelerini iletti. Sürücü, “30 Ağustos Zafer Bayramı Turnuvası anlamlı bir turnuva... Az zamanda büyük ve önemli büyük işler başlatarak Kurtuluş Savaşı’nı tamamına erdiren bir gün 30 Ağustos… Bugün de Çanakkale’nin büyükleri olarak buradayız. Kol kola, el ele bu turnuvaya geldik. Bu vesile ile Başkomutan Atatürk’e, silah arkadaşlarına, şehitlerimize ve gazilerime minnet duygularımızı ileterek bize bu günleri yaşattıkları için teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu. Gökçen ise, “Ben de Alparslan Bey’in bütün söylediklerine katılıyorum ve bu anlamlı günde burada bulunabiliyorsa ne mutlu bize… Turnuvayı düzenleyen arkadaşlara teşekkür ediyoruz” dedi.
 
Günün sonunda ise, turnuvanın kazananları belli olacak.
 
Sevi Gözay UĞURLU