Çanakkale’nin önümüzdeki yıllarında en çok konuşulacak problemlerinden biri şimdiden kendisini göstermeye başladı. Koronavirüs salgını başlaması ile beraber kapanan üniversite sonrasında birçok öğrenci evini boşaltarak, kendi şehirlerine gitmişti. Ayrıca yeni evlenecek olan çiftler ise pandemi nedeniyle planlarını ertelemişti. Şu anda tekrar üniversiteye dönmek için şehre geri dönen öğrenciler ve yeni evlenecek çiftlerin en büyük problemi kiralık daire oldu. Artan maliyetlerden ötürü 2019 yılından bu yana yeni binaların yapılmaması da kiralık dairelerdeki azlığın sebepleri arasında yer alıyor.
 
Çanakkale’de son zamanlarda ev tutmak isteyenlerin en büyük problemi kiralık daire bulmak ve artan fiyatlar oldu. Bu durumun nedenleri ile ilgili açıklama yapan Gayrimenkul Danışmanı ve Broker Mustafa Alptuğ Akkoca, “12 Temmuz’da açıklanan TÜİK verilerine göre geçtiğimiz Temmuz ayında Çanakkale İl genelinde gerçekleşen konut satışı 867 adet oldu. Bu 867 konutun 242 adedi sıfır konut iken 625 adedi ise ikinci el konut olarak satıldı. Çanakkale’nin içinde bulunduğu piyasa koşullarının bu şekilde değişmesinin sebebi de burada aslında bir kez daha belli olmakta. Okuyucularımızın da fark edeceği üzere ikinci el konut satışları sıfır konut satışının 2 katından fazla düzeyde gerçekleşmekte. Önceki yıllara baktığımızda ise 2013 yılından 2018 yılına kadar gerçekleşen satışlarda sıfır konut satış oranı daha yüksek. İşte tabloda göreceğiniz sıfır konut satış oranının azalması süreci aslında 2019 yılında başlıyor” dedi.
 
“Bizler gayrimenkul danışmanları olarak yaptığımız gözlemlerde ve TÜİK verilerini inceleyerek elde ettiğimiz bilgilere dayanarak yaşanan tüm piyasa problemlerinin temelinde yeni konut üretiminin yeterli olmadığını görüyoruz” diyen Akkoca, “Buna sebebiyet veren ekonomik koşulların iyileştirilmesi ve teşviklerin planlanması, arsa ve malzeme maliyetlerinin yükselişinin durdurulması noktasında çalışmalar yapılması gerekli diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
İKİNCİ EL KONUTA YÖNELİM DAHA FAZLA!
Akkoca, ikinci el piyasasına yönelimin daha fazla olduğunu söyleyerek, “Sebebi asla ikinci elin daha uygun fiyatlı olmasından kaynaklanmayan bu yönelim değişikliği, oturulabilir düzeyde yeterli sıfır konut üretilmemesinden ileri geliyor. Üretilen sıfır konutların ise genelde yatırımcılara yönelik kiraya verilecek şekilde planlanan 1+1 daireler olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
 
ÇANAKKALE’DE KİRALIK DAİRE YOK!
Çanakkale’de şu anda kiralık daire olmadığını “Yatacak yerimiz yok” diye ifade eden Akkoca, “Şu an kiralık daire yokluğundan dolayı bu cümleyi vurguluyorum. Tayinlerin gerçekleşmesi, üniversite ve okulların açılacak olması, satılık konutların fiyatlarının yüksek olması ve beraberinde yüksek fiyatlara eşlik eden konut kredisi oranları bütün bu kiralık daire arayışında yorulan okuyucularımızın yaşadıklarının sebepleridir. Aynı zamanda yeni konut üretiminin azlığı ve doğru planlanmayan imar genişlemesi bugün yeni konut üretimini ve mevcut imarlı arsaların kat karşılığı oranlarını dahi etkilemektedir. Bu da dolaylı bir etki yaratarak tüm sektörün mevcut yapısını içinde bulunduğumuz duruma taşımıştır. Çanakkale özelinde değerlendirmek istersek; Kepez Beldesi Hamidiye bölgesi ile İsmetpaşa mahallesinin yeni yerleşim bölgesi olarak 2015-2016 yıllarında imara açılması geçtiğimiz yılların konut satışlarına etki edecek düzeyde yeterli olmadı” diye belirtti.
 
KİRALIK DAİRE SORUNUNUN TEMEL SEBEPLERİ
“Bugün bu sorun tüm Türkiye’de aynı anda aynı şekilde yaşanıyorken Çanakkale yerelinde sorunun temel sebeplerini değerlendirmek çok doğru olmayacaktır. Dolayısıyla bu sorunun Türkiye genelindeki sebeplerini şöyle ele alabiliriz” diyen Gayrimenkul Danışmanı ve Broker Akkoca, şu şekilde sıraladı: “Pandemi süresince yapılamayan düğünlerin bu yıl yapılması ve yeni yuva kurmak isteyen gençlerin piyasaya etkisi, üniversite ve yüksekokulların uzaktan eğitim yerine yüz yüze eğitime geçecek olması, pandemi dolayısıyla inşaat üretiminin yavaşlaması, kredi oranlarının ve konut fiyatlarının yüksek olması sebebiyle kiralık eve yönelimin fazla olması, kentsel dönüşüm sebebiyle dönüşen bölgelerde yaşayan insanların ev ihtiyacı, yaşanan depremlerin etkisi ile deprem yönetmeliği sonrası inşa edilmiş ev arayışı.”
 
İNCE ELEYİP SIK DOKUMAYIN!
Akkoca son olarak ise şunları belirtti: “Bugünün ihtiyaç duyduğu konutların üretilmesi için alternatiflerin çok olduğu arsa sahiplerinin ve müteahhitlerin daha makul düzeyde anlaşmalarını sağlayacak yeni imar alanlarının hazırlanması şarttır. Bu süreçte ev sahipleri ve kiralayanlara özellikle fırsattan istifade etmemeleri yönünde ricada bulunuyoruz. Kiralık daire arayan okuyucularımızın da çok ince eleyip sık dokumamalarında ve tüm isteklerinin gerçekleşmesi konusunda ısrarcı olmamaları yönünde tavsiyede bulunalım.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN