Biga Kadın Kooperatifi BİKAD’ın kurduğu Eceköy Peynirlerini ve markasının gelişim hikayesini BİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayfer Baykal, Biga Araştırmaları Merkezi (BİGAM) tarafından yapılan söyleşide anlattı. “Süt üreticisi kadınların sütlerine katma değer sağlansın, geleneksel peynirler üretilsin diye evlerinin bahçelerine peynir üretim atölyeleri yerleştirdik” diyen Baykal, kadınların neler yaptığından ve kadın Kooperatifinin ilk kuruluş anlarında neler yaşadıklarından bahsetti.
 
Kadınların da ekonomide yer bulması için kurulan markalardan biri olan Eceköy peynirleri, farklı çeşitleri, geleneksel yöntemler ve tariflerle yapılması ile ilgi görüyor. Biga Kadın Kooperatifi BİKAD’ın kurduğu, Eceköy peynirleri ile Özel peynirler ürettiklerini söyleyen BİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayfer Baykal, Türkiye’ de sadece, Eceköy peynirleri markasının ürettiğini peynirler olduğunu söyledi.
 
“KENTLERDE YAPTIĞIMIZ BU ÖRGÜTLENMEYİ, KIRSALA TAŞIDIK”
BİKAD Yönetim Kurulu Başkanı olan Ayfer Baykal, katkı maddesi olmayan, doğal ve hijyenik ürünler ürettiklerinden ve kentlerde yaptıkları Kadın Kooperatifleri örgütlenmelerini, kırsala taşıdıklarından söyleyerek,”2000 yılından kadın Kooperatifi başladı ve ivme kazandı. Çok iyi gidiyor, Türkiye’de 600- 700 tane kadın Kooperatifi var. Kentlerde yaptığımız bu örgütlenmeyi, kırsala taşıdık. Tanap’ den proje desteği aldık, Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı, Biga Kadın Kooperatifi, Gümüşçay Belediyesi, Sürdürülebilir Akademi ve Kaymakamlık İştirakçı Kurumu olarak bu projeyi sunduk ve kabul edildi. Şu anda Gümüşçay’ da bir peynir mandırası olan, Jandarma lojmanını kiraladık. Düzenlemeleri yaptık ve Mandıra olarak hizmet vermeye başladık. Üç ayrı köyde, süt üreticisi kadınların sütlerine katma değer sağlansın, geleneksel peynirler üretilsin diye evlerinin bahçelerine peynir üretim atölyeleri yerleştirdik. Eceköy markası ile resmi olarak satışlarımız başladı. Katkı maddesi olmayan, doğal ve hijyenik ürünler üretiyoruz. Kapasitemiz şuanda kısıtlı. Özel peynirlerimiz var, Çıbrıka otlu rulo peynirimiz, Türkiye’ de sadece bizde var. Keçi peyniri, sepet peyniri, Çerkez peyniri, geleneksel usullere göre yapılan inek peynirimiz yapılıyor. Farklı lezzetler deniyoruz. Mesela kuru domatesli, zeytinyağlı inek peynirimiz var. İlgi görüyorlar, bu durum bizi çok mutlu ediyor. Daha büyük tesisler ile daha çok kadına ulaşılabilir. Trendyol gibi markaların kadınlara özel kampanyalarından da faydalanmak gündemimizde” İfadelerini kullandı.
 
“BİGA KADIN KOOPERATİFİNE ÇOK EMEK VERDİK”
Biga Kadın Kooperatifi olarak, ortak çalışacakları kadınların talebi üzerine işe başladıklarını belirten Baykal, “Bu dönemde kooperatiflerde sürdürülebilirliği sağlamak büyük başarı, büyümek gibi hedef koyamıyoruz çünkü sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Herkesin bir derdi var, kadın kooperatifi furyası var, ama nitelikli kooperatifler olmayabiliyor. Birileri kooperatif kursun diye kurmak olmamalı. Üç arkadaş olarak biz Biga kadın Kooperatifine çok emek verdik. Ama bu karar bizden çıkmadı. Ortak çalışacağımız kadınlardan talep aldık.  Sonrasında da eğitimler verdik. Yani biz ihtiyaç ve talebe göre değerlendirme yapıyoruz. Tabi ki kooperatif olarak benim gönlümde çok daha fazla kadına ulaşmak, ekonomik olarak hayata katmak var. Yoksulluk diye ciddi bir kavram var ve bu durumdan en çok etkilenen kadınlar ve çocuklar. Bu yüzden kadınların bu alanda yer almalarını istiyorum. Bizim derdimiz sadece para kazanmak değil. Kooperatifle birlikte çok güçlendik, Bu durum bizi duygulandırıyor” açıklamasında bulundu.
 
“BİZİ CAYDIRMAK İSTEYENLER OLDU”
“Kadına bakış açısı beni çok üzüyor” diyen Baykal, kooperatifi ilk kurmaya çalıştıklarında aldıkları tepkilerden bahsetti. Başkan Baykal, “Kadına bakış açısı beni çok üzüyor. Biz ilk kooperatifi kurduğumuzda ticaret odasına gittik, durumumuzdan, ne yapmak istediğimizden bahsettik. Lojistik desteğe ihtiyacımız olduğunu söyledik.  Üniversitenin ticaret odasının bir toplantısı var gelin ve projenizden bahsedin dediler. Kadın bakış açısını anlatmaya çalıştık ve unlu mamuller ile çalışmaya başladığımızdan bahsettik. Oradan bir beyefendi çıktı ve  ‘Ne istiyor bu kadınlar, hamur karma makinası mı, verelim gitsinler’ dedi. Bizi orada caydırmak isteyenler oldu. Kadınla iş olmaz, yapmayın, vazgeçin gibi sözler söylediler. Bu durum bizi üzüyor. Kadın Kooperatiflerinin daha güçlü, daha kurumsal, daha kararlar alabilen, söz hakkının olduğu kooperatifler olmayı hayal ediyoruz.  Tabi artık kadına bakış açısında değişimler de var. Bize önceden mantıcı kadınlar diyorlardı. Belediye başkan seçiminde, Belediye başkanı adaylarını davet ettik ve Biga da kadın politikaları ile ilgili neler yapacaksınız, anlatır mısınız, diye sorduk. Seminerler yaptığımızı, kadın ve çocuk merkezleri açıldığını ve liderlik eğitimleri verildiğini gördüler ve bizim neler yapabileceğimizi anladılar. Biz çok iyi rol model olduk.  Biga Kadın Kooperatifi olarak, Türkiye’nin her bölgesinden insanlara destek olmaya çalıştık” dedi.
 
Gülçin AKIN