Mavi Bayrak, 15 Haziran Çarşamba günü düzenlenen törenle Barış Plajına yeniden asıldı.
 
Çok sayıda davetli ve kentlinin katıldığı Mavi Bayrak töreninde ilk olarak bir konuşma yapan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, Türkiye’de mavi bayraklı plaj sayısının 444’e yükseldiğini belirterek, bu sayıyla İspanya’dan sonra ikinci ülke olduğumuzu kaydetti. Barış Plajını il merkezinde yer almasından dolayı çok önemsediklerini belirten Karataş, “Türkiye’de il merkezinde bulunan mavi bayraklı plaj sayısı azdır, bu nedenle burası övündüğümüz plajlardan bir tanesidir” dedi.
 
Mavi Bayrak uygulaması ve sürecinden de söz eden Karataş, mavi bayrak başvurusunun her yıl yeniden yapılması gerektiğinin altını çizerek, bayrağı almak için gerekli olan en önemli koşulların ise; plajın bulunduğu noktadan Halk Sağlığı Müdürlüğü kontrolü altında 15 günde bir numune alınması ve plajın bulunduğu alanın arıtma tesisine doğrudan bağlı olması gerektiğini kaydetti. Bununla birlikte yüzme suyunun niteliği, güvenlik, çevre yönetimi ve çevre eğitimi gibi kriterlerin de bulunduğu 33 kritere göre plajların denetlendiğini kaydeden Karataş, Barış Plajının da yıl içerisinde denetlendiğini ve başarılı bulunarak bu yıl da Mavi Bayrak almaya hak kazandığından söz etti.  Karataş, Mavi Bayrak sürecine katkı sunan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve katkı sunan belediye çalışanlarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
 
Törende konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bu yıl da Mavi Bayrak almanın mutluluğunu yaşadığını belirterek sözlerine başladı. Başkan Gökhan, 15 Haziran’da başlayan Mavi Bayrak sezonunun 31 Ağustos’a kadar devam ettiğini belirterek, “Marifet, mavi bayrağı almak değil, sezon boyunca burada tutabilmek. Bizim de çalışmalarımız bu yönde” diye konuştu. Geçtiğimiz yıl, Atık su Arıtma Tesisinin tamamlanmış olması, Yeni Kordonun düzenlenmesi ve diğer gerekli şartların yerine getirilmesiyle ilk olarak Mavi Bayrak alındığını kaydeden Başkan Gökhan, bunun sürekliliğinin sağlanması için devam eden çalışmaların yanı sıra kent merkezinde bulunan plaj için de çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.
 
Başkan Gökhan, Barış Plajındaki mavi bayrak sürecine ilişkin bazı basın organlarında çıkan haberlere yönelik olarak da, “Bu konuda bazı yalan yanlış haberler de çıktı. Güya bizi eleştiriyorlar ama halbuki halkın moralini bozuyorlar. Biz, halkın sağlığını bozmamak üzere ilgili kurumlarla birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Halk Sağlığındaki uzmanların da ifadesiyle Çanakkale kıyılarında şuan için riskli bölge yok. Tüm kıyılarımız, denizlerimiz temiz. Elbette, bunu korumamız lazım” diye konuştu.
 
Başkan Gökhan, törende 11 – 12 Haziran 2016 tarihlerinde İzmir’de düzenlenen Türkiye Açık Su Yüzme Şampiyonası’na katılan ve önemli dereceler elde eden Çanakkale Belediyespor Yüzme Takımını da tanıttı. Başkan Gökhan, 5 km erkeklerde Türkiye Şampiyonu Umut Ekin Erdem, 5 km erkeklerde Türkiye dördüncüsü Batuhan Sağın, 5 km bayanlarda Türkiye Şampiyonu Tuana Akgün, 5 km bayanlarda Türkiye ikincisi Naz Gürses ile Türkiye üçüncülüğü bulunan Hazal Özer’i tebrik etti.
 
Konuşmaların ardından ise, davetlilerin de katılımıyla Mavi Bayrak, Barış Plajına asılarak sezonun da açılışı gerçekleştirilmiş oldu.
 
Öte yandan, Çanakkale Belediyespor’un yüzücüleri Mavi Bayrak töreninde denize girerek, bir süre yüzerken, kentliler de sezonun açıldığı Mavi Bayraklı Barış Plajında çocuklarıyla birlikte keyifli vakit geçirmeye başladı.
 
Mavi Bayrak Hakkında
 
Her yıl yenilenmesi gereken Mavi Bayrak başvurusu, Çanakkale Belediyesi tarafından 2016 sezonu için Kasım 2015 tarihinde yapılmış, yapılan incelemeler sonucunda Mavi Bayrak sezonu olan 15 Haziran-31 Ağustos 2016 tarihleri arasında bir kez daha dalgalanmaya hak kazanmıştır.
 
Mavi Bayrak sezonu 15 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasındadır.
Sezon boyunca;
(1) Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği,
(2) Çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi,
(3) Plaj düzeni ve emniyetinin sağlanması,
(4) Çevre Yönetimi gibi kriterler sağlanmaktadır.
Bu kriterler kontrol edildikten sonra sezon boyunca Mavi Bayrak asılmaktadır. Sezon bitiminde mevcut Mavi Bayrak kaldırılmaktadır.
 


Kaynak: Haber Merkezi