Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası(ÇTSO) Ağustos ayı olağan Meclis toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Osman Okyay, son günlerde ülkede gerçekleşen doğal afetlerle ilgili olarak, “İklim değişikliğinin şiddetlendirdiği çevresel olaylar dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit ediyor. Bu durumu değiştirmek için hazırlanan her türlü politika önerisine destek vererek, iklim değişikliğinin etkisini azaltacak çalışmaları bir an önce hayata geçirmeliyiz” vurgusunda bulundu.
 
ÇTSO Ağustos 2021 ayı olağan Meclis Toplantısını online olarak geçtiğimiz gün gerçekleştirildi.  Toplantıda yapılan konuşmaların ardından oda üyeleri fikir ve düşüncelerini diğer üyeler ile paylaştı. Toplantı Meclis Başkanı Osman Okyay’ın değerlendirmesi ile başladı. Okyay, yaptığı konuşmada, “15 günü aşkın bir süredir devam eden orman yangınlarında çok sayıda orman alanımız kül olurken, vatandaşlarımız da derin yara aldı. Yanan orman arazilerinin yeniden yeşillendirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığımız çalışıyor. Burada bilimsel görüşlerin referans alınması büyük önem taşıyor. Bakanlık, bazı alanları kendi hâline bırakarak yeşillenmesini sağlamayı planlıyor. Ancak, yanan alan çok büyük olduğu için fidan dikim yöntemiyle ağaçlandırılması da yine planlar dahilinde. Vatandaşlarımız, şirketlerimiz, devletimiz el ele vererek büyük bir fidan bağışı kampanyası başlattı. Burada yanan ormanlar alanlarımızın yeniden yeşillenmesi, ülkemizin akciğerlerinin eskisinden güçlü bir biçimde hayata dönmesi için herkesin üzerine düşen görevi yapacağından şüphem yok. Bizler de bu konuda ne gerekiyorsa, elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi.
 
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİSİNİ AZALTACAK ÇALIŞMALARI HAYATA GEÇİRMELİYİZ”
Çanakkale’de çıkan yangınlara değinen Okyay, “Geçtiğimiz günlerde Çanakkale'nin Ezine İlçesi Belen Köyü mevkiinde çıkan orman yangını neyse ki büyümeden, can ve mal kaybı olmadan kontrol altına alındı. Çanakkale Valimiz Sayın İlhami Aktaş başta olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum. Bütün bunların yanında, iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği çevresel olaylar dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit ediyor. Tüm dünyada denizler kirleniyor, göller kuruyor, ormanlar yangınlarla kül oluyor. Ülkemizin doğal güzellikleri de çevresel faktörler, iklim değişikliği ve bunun gibi nedenlerle zarar görüyor. Bu durumu değiştirmek için hazırlanan her türlü politika önerisine destek vererek, iklim değişikliğinin etkisini azaltacak çalışmaları bir an önce hayata geçirmeliyiz” ifadelerini kullandı.  
 
“2021 YILINDA ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ DEVAM EDİYOR”
Meclis Başkanı Okyay’ın ardından Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu da değerlendirmelerini paylaştı. Semizoğlu, “Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ‘Beyan edilmemiş gelir ve kazançların pişmanlıkla beyanı’ için yasa kapsamında bir imkan getirildi. 30 Nisan’dan önce elde edilmiş gelir ve kazançlar için beyanname vermeyen, eksik beyanda bulunanlar bu pişmanlık hükümlerinden yararlanabilecekler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Milli Emlak Genel Tebliği ile de vadesinde ödenmeyen kesin izin, arazi izin, kesin tahsis, kullandırma kararı, irtifak hakkı gibi borçlara yapılandırma imkanı getirildi. Asgari ücret desteğinin 2021 yılında da devam etmesi için biz de birliğimize girişimde bulunmuştuk. Çok şükür Birliğimizin konuyu takibi ile TBMM’nde kabul edildi. 2021 yılında asgari ücret desteği devam ediyor” bilgilerini verdi.
 
Gülçin AKIN