Çanakkale ve çevresinde dün sabah erken saatlerde etkili olan kül yağışı günün en çok konuşulan konusu oldu. Sabah uykudan kalkan vatandaşlar gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, havadaki durumun sebebinin orman yangınlarındaki duman ve partiküllerin güneyli rüzgâr akışlarıyla taşınması olduğu belirtildi. Çok sayıda Çanakkaleli kül yağışıyla alakalı sosyal medyada fotoğraf paylaştı, yorumlarda bulundu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda; “Yanan ormanların, yok olan yaşamların külleri Çanakkale' ye ulaştı. Aynı göğün altındayız, hiçbirimizin varlığı diğerinden bağımsız değil, her değişim bir diğerini etkiliyor. Doğa büyük bir dönüşüm içinde yoluna devam eder, hep etti, yine edecek. Durup düşünmesi gereken insan” ifadelerine yer verdi.
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden güneyli rüzgarlar ile toz ve partikül madde taşınımı ile ilgili yapılan açıklamada, “Sabah ilk saatlerden itibaren rüzgarların batı ve güneyli yönlere dönmesi ile ülkemizde ve Avrupa'da hafta boyunca ortaya çıkan orman yangınlarının oluşturduğu duman ve partikül madde kirleticiler ile Afrika üzerinden gelen toz taşınımı Bölgemizde (İzmir, Aydın, Manisa, Çanakkale ve Balıkesir) etkili olmaktadır. Bu durum havada dumanlı ve puslu bir görüşe ve atmosferin optik parlaklığında düşüşe neden olmaktadır” denildi.
Gülçin AKIN