Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, özverili çalışmalar sonucunda kentteki Coğrafi İşaret tescilli ürün sayısının 7’ye ulaştığını ifade ederek, Ağustos ayında 8’nci ürünün de tescil almasını beklediklerini bildirdi.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen, Kazdağları'nın endemik meyvesi, Çanakkale'nin 1’nci, Türkiye'nin ‘nci Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescilli Ürünü Bayramiç Beyazı hasat etkinliği büyük yankı uyandırmıştı. İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ yaptığı bilgilendirmede Çanakkale’de bir ürünün daha tescil almaya yakın olduğunu ifade etti.

Çanakkale’nin tarihi, coğrafi konumu, denizi kucaklayan bereketli toprakları ile 115 farklı ürünün üretildiği belirten Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “Bu ürünlerin 47 tanesinin üretim miktarı bakımından ülkemizde ilk 10 içerisinde yer alıyor. Çanakkale, hayvancılık bakımından da potansiyeli yüksek olan ülkemiz tarımının lokomotif illerinin başında gelmektedir. Coğrafi işaretli ürünler, bulundukları bölgenin, şehrin ve ülkenin tanıtılmasında büyük öneme sahiptirler. İlimizde beş yıl öncesine kadar coğrafi işaret tescili alan ürün sayısı üç iken bugün kurumlarımızla yaptığımız çalışmalar sonucunda 7 oldu. Bir aksilik olmaz ise Ağustos ayında sekizinci ürünümüze Coğrafi İşaret tescili almış olacağız. Bayramiç Beyazı, Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi Kazdağları eteklerinde yıllardan beri endemik bir tür olarak yetişen ve yöre halkı tarafından daha önceleri beyaz tüysüzü olarak anılan kendine özgü rengi, tadı, kokusu, aroması ve uzun raf ömrü ile diğer nektarin çeşitlerinden ayrılan, beğenilerek tüketilen bir ürünümüzdür.

“ULUSLARARASI ARENADA KENDİNDEN SÖZ ETTİRECEK”
İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ şöyle devam etti; “Bayramiç beyazı, bundan sonra Uluslararası arenada da kendinden söz ettirecektir. Çünkü; 16 Nisan 2021 günü Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanan Ülkemizin 7’nci Çanakkale'mizin 1’nci Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan ürünü olmuştur. Kayıtlarımıza baktığımızda Bayramiç Beyazı 423 üreticimiz tarafından,  5 bin 500 dönümlük alanda, 250 bin ağaçta üretilmekte ve yıllık ortalama 13 ile 15 bin ton arasında ürün alınmaktadır. Bu değerli ürünümüzün Avrupa Birliği coğrafi İşaret Tescili almasının ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Sevi GÖZAY UĞURLU