2017 yılından bugüne Troya Müzesi Başkanlığı’nda yürütülen İnkaya Kazıları’nın geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne çevrilmesinin ardından Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, kazı çalışması hakkında açıklamada bulundu.
 
2016 yılında Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan ‘Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması’ sırasında bulunan İnkaya Mağarası, 2017-2020 yılları arasında Troya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında, Prof. Dr. İsmail Özer’in bilimsel koordinatörlüğündeki uluslararası bir ekip tarafından katılımlı kazılar yapılmaya başlandı. Çanakkale il merkezine 55 km, Çan ilçe Merkezine 15 km ve Bahadırlı Köyü’ne 2 km mesafede bulunan mağara Çanakkale ilindeki ilk mağara kazısı olma özelliği taşıyor. Mağaranın deniz seviyesinden yüksekliği ise 235 metre olduğu belirtildi.  
 
“YOLUNUZ AÇIK OLSUN”
2017 yılından bugüne Troya Müzesi Başkanlığı’nda yürütülen İnkaya Kazıları’nın geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne çevrildi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, “İlimize bu kıymetli kazının kazandırılması konusunda gösterdikleri gayret konusunda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzü tebrik ediyorum. Kıymetli Hocam Prof. Dr. İsmail Özer ve İnkaya Kazısı ekibini bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Yolunuz açık olsun” şeklinde konuştu.
 
İNKAYA MAĞARASI
İnkaya Mağarası, 2016 yılında Prof. Dr. İsmail Özer başkanlığında yapılan Muğla ve Çanakkale İlleri Yüzey Araştırması sırasında bulunmuştur. Mağaranın hem dış, hem de iç dolgularında insitu halde binlerce yontmataş kalıntısı, çevreye yüzlerce metre boyunca yayılmış yontmataş aletler ve Çan bölgesinde tespit edilen 35’in üzerindeki açık alan yerleşimi mağaranın ve etki sahasının zenginliğini göstermiştir.   Mağara tavanı toprak seviyesinden 3 metre yukarıda olup, içine girilince toprak altına doğru genişlemektedir. Mağara ana bölümü 20×30 m. boyutlarında olup, kuzey-güney doğrultusunda yaklaşık olarak 50 m. kadar kayalıkların devam ettiği tahmin edilmektedir. İnkaya Mağarası, Bahadırlı köyü sınırları içerisindeki Çakmaktepe üzerinde bulunan Geç Roma-Erken Doğu Roma özellikli mozaik taban nedeniyle 2011 yılında ilan edilen 1. Derece Arkeolojik Sit alanı içerisinde kalmaktadır. 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN