Dünyanın ve Türkiye’nin önemli tarihi destinasyonlarından biri olan Çanakkale’de her geçen zaman yeni turizm noktaları kazandırılmaya devam ediyor. Troas ve Aeneas gibi farklı kültür rotaları birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Bu rotaların yanına Kilitbahir alanında bulunan Bizans Taş Yolu’nun da eklenmesi gerektiğini söyleyen Jeoloji Profesörü Dr. Doğan Perinçek, bu yolun güzelliğinin ortada olduğunu vurgulayarak, onarılıp turizme kazandırılması gerektiğini paylaştı.
 
Kilitbahir alanında bulunan Bizans Taş Yolu’nu gündeme taşıyan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, yetkililere seslendi. Perinçek, bu yolun tarihinin Bizans dönemine kadar uzandığını söyleyerek, “Bizans yolunu yetkili yöneticilerin desteği ile onarıp Çanakkale’mize kazandıralım” çağrısında bulundu.
 
Perinçek, yaptığı paylaşımda, “Kilitbahir de Bizans taş yolu. Kilitbahir içinden başlayıp tepelerdeki seyir noktası ve su deposuna kadar uzanıyor. Önemli bir bölümü tahrip edilse de kurtarıp insanlarımıza sunacağımız bölümleri bütün güzelliği ile ortada. Taş yol ve etrafındaki seramik parçalarının Bizans dönemine ya da daha eski dönemlere uzandığını düşünüyorum. Yol boyunca gözlediğim seramik parçaları ve diğer yapılar yolun Bizans dönemine ait olabileceğini kanısı uyandırıyor” dedi.
 
“BİZANS YOLUNU ONARIP ÇANAKKALE’MİZE KAZANDIRALIM”
“Arkeolog arkadaşlarım bilirler ben 8 yıl Yenikapı arkeoloji kazılarında çalıştım. Gökçeada ve Siirt te Bakanlık izniyle kazılarında görev yaptım. Üniversitede arkeoloji dersi verdim. İki öğrencime jeoarkeoloji lisansüstü tezi yaptırdım” diyen Perinçek, “Bu nedenle arkeolojik buluntuların yaş dönemlerini yaklaşık söyleyebiliyorum. Fakat kesin yaş tayini için arkeolog arkadaşlarımın ve öğretim üyesi meslektaşlarımın gözlemlerine gereksinme var. Çalışmayı yapıp, Bizans yolunu yetkili yöneticilerin desteği ile onarıp Çanakkale’mize kazandıralım. Yerli ve yabancı turistlerin görmesini, ziyaret etmesini sağlayalım. İnsanlarımız Kilitbahir içinden taş yolu kullanarak seyir tepesine çıksınlar. Oradan Boğazın ve Çanakkale’mizin eşsiz güzelliğinin tadını çıkarsınlar. Ülkemizin her köşesinde korunması gereken arkeolojik ve doğa güzelliğimiz var. Onların kıymetini bilelim. Bilmezsek gelecek kuşaklar bizi iyi sözlerle anmayacaklar” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN