Ülkedeki koronavirüs vaka sayısının düşmesi ve aşılanmanın hızlıca devam etmesinden dolayı geçtiğimiz hafta 1 Temmuz tarihinden itibaren kademeli normalleşme tedbirleri kapsamında birçok kural gevşetilecek, sokağa çıkma yasağı ise tamamen kalkacak. Bu durum ise en çok turizm sektörünün tekrar canlanması için fırsat sağlayacak. Türkiye’nin önemli turizm destinasyonlarından biri olan Çanakkale için değerlendirmede bulunan TÜRSAB Balıkesir-Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik, kentte iç pazar hareketliliği beklediklerini söyledi.
 
Koronavirüs salgını sebebiyle ilk önce faaliyetleri duran turizm sektörü, yaklaşık bir buçuk sene boyunca ciddi sıkıntılara sebep oldu. Geçtiğimiz günlerde ise açıklanan kademeli normalleşme tedbirleri sonrasında Çanakkale’de de büyük bir payı olan turizm sektörü umulandı.
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Balıkesir-Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik, Çanakkale özelinde yaptığı açıklamada, “1 Temmuz itibariyle normalleşmeye başlayacak olan turizm sektörü açıkçası yüksek beklentiler içerisinde. Çanakkale halkının bu konuda bir şansı var, rüştünü ispatlamış gerekli yetiye sahip profesyonel turizmcilere sahip. Çanakkale’deki bütün seyahat acentalarımızın 1 Temmuz’dan sonra hem bölge turları, Assos, Bozcaada, Gökçeada, Ayvalık turları var. Çanakkale halkının bu turları tercih etmesi ile ilgili herhangi bir endişesi olmasın. Bu turları beklentilerin karşılığını alacak turlar olduğunu ifade etmek isterim. Bölgemizle ilgili olarak en önemli beklenti deniz turizmi. Assos bölgesinde Antik Liman bölgesi kapalı fakat Kadırga Koyu, Sivrice Koyu bölgesi açık. Buradaki tesislerimiz yapacağımız turlarda ağırlamak için yeterli hijyenik ortama, güvenlik sertifikasına sahip, eksik yok. Bölge çıkışlı Trakya, Karadeniz, GAP turları, Ayvalık yat turları, Akdeniz turları seyahat acentaları mevcut. Bu turları gönül rahatlığıyla Çanakkaleliler tercih edebilirler. Bu turların tamamında seyahat acentalarımız tüm tedbirleri harfiyen yerini getirmekteler. Güvenli Turizm Sertifikasına sahip acentalarımız ayrıca HES kodu sorgulama, araçlarda maske dağıtma, hijyen konusunda fazla hassasiyet göstermekte. O yüzden Çanakkaleli hemşirelerimizin bu konuda herhangi bir endişe taşınmasına gerek yoktur” ifadelerini kullandı. 
 
“MÜSİLAJ ANLAMINDA BÖLGE OLARAK ŞANSLIYIZ”
Son aylarda gündeme oturan deniz salyası hakkında da konuşan Çelik, “Marmara Bölgesi’ndeki belediyeler arasında bizim bölgemizin temizlik anlamında üst sıralarda olduğunu görüyoruz ve bu bizim avantaj. Bir diğer avantajlı konu ise poyrazın deniz yüzeyindeki müsilajı temizlediği. Bu anlamda biz bölge olarak şanslıyız. Bölgemiz 12 ayın hemen hemen 10 ayı rüzgar poyrazdan esiyor ve Kuzey rüzgarında bu salyanın kaybolmadığını görüyoruz. Dolayısıyla Çanakkale sahillerinde müsilajın olduğu, denize girilemeyeceği, Çanakkale otellerinde konaklanamayacağı, tur yapılamayacağı gibi konular bizim için geçerli değil aslında” ifadelerini kullandı.
 
“BAYRAM DÖNEMİNDEKİ TALEPTE CİDDİ BİR MÜŞTERİ ALMASINI BEKLİYORUZ”
“Bölgemizin iç ev dış pazardaki konumuna bakacak olursak, ciddi bir talebin arifesinde olduğumuzu düşünüyoruz” diyen Çelik, “Troya Müzesi’nin Avrupa’da Yılın Müzecilik Ödülü alması, Aeneas Rotası’nın Avrupa Birliği tarafından kültür rotası olarak tescillenmesi, bölgemize olan merakı ve ilgiyi arttırdı. Daha fazla yurtiçinden müşterimizin bölgemizi ziyaret etmesini bekliyoruz. Son zamanlarda yine Rusya’nın charter seferlerine başlaması Rus turistlerin Antalya bölgesine gelmesi büyük çapta konaklamaya sahip olan Antalya bölgesinin otellerinin dolmasına ve iç pazardaki müşterilerin talebinin Kuzey’e kaymasına sebep oldu. Bu anlamda Güney Marmara dediğimiz hatta iddialı konuma geçtik. Yeni normalde doğa turizmi tesislerin alana veya doğaya yayılmış olması, bitişik nizamda olmaması, kalabalık müşteri kapasitesine sahip tesisler olmaması diğer bölgelere göre daha avantajlı olduğumuzu gösteriyor. Daha sağlıklı bir ortamda tatil yapabilmesi için iyi bir iç pazar olduğunu da gösteriyor. Gelibolu Yarımadası’ndaki otellerimiz, Dardanos, Güzelyalı, Assos bölgesindeki otellerimiz Gökçeada ve Bozcaada’daki tesislerimiz, özellikle bayram dönemindeki talepte ciddi bir müşteri almasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
“AĞUSTOS, EYLÜL AYLARINDA CİDDİ BİR POTANSİYEL BEKLİYORUZ”
Başkan Çelik, “Geçtiğimiz haftalarda sınavlar tamamlandı ve okulların kapanmasına az kaldı. Devletimiz de 1 Temmuz’dan itibaren normalleşeceğimizin müjdesini verdi ve o yüzden Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında ciddi bir potansiyel bekliyoruz. Buna da inanılmaz bir ihtiyaç var, 18 aydır işlerimiz tamamen durmuştu. Bu yüzden bu süreci çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Çalışanlarımızla, ekiplerimizle, turizmdeki vizyonumuzla bölgedeki faaliyetlerimiz devam edecek. Esnafımızın ekonomisini harekete geçirecek ve düzeltecek, dışarıdan içeriye müşteri getirmek istiyoruz. İçerideki vatandaşlarımızın da Türkiye turlarına çıkarmak istiyoruz. Seyahat acentalarımız bu anlamda turlarını hazırladılar ve piyasaya çıkardılar.  Seyahat acentalarının bu anlamda tercih edilebilir ve güvenli bir şekilde tur için tercih sebebi olabileceğini düşünüyorum” diyerek konuşmasına devam etti.
 
“BULGARİSTAN TERCİH EDİLEBİLİR”
Yurtdışına olan turlarla ilgili bilgi veren Çelik, “Bazı ülkeler açık, bazıları kapalı. Bulgaristan’a turlarımız var çoğunlukla, yine vatandaşlarımız Çanakkale acentalarının düzenlemiş olduğu Bulgaristan turlarına katılabilirler. Varna-Burgaz noktalarından dolayı Bulgaristan tercih edilebilir. Ama diğer Avrupa ülkeleri için, özellikle son zamanlardaki delta varyantından dolayı, kesin bir durum yok. Vatandaşlarımızın dış pazar seyahatlerinden ziyade iç pazarda hareket edeceğini düşünüyoruz. Çok fazla dış pazar taleplerinin olacağını düşünmüyoruz” bilgisini verdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN