UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Çanakkale İl Temsilcisi Şehpal Ovalı, Çocuk ve Ergenlerde Duygu Düzenleme Becerileri konusu hakkında bilgilendirmede bulundu. UCİM’in edindiği misyonla ebeveyn eğitimlerinde verilen bilgileri paylaşan Ovalı, çocuklarla aileleri arasında etkin iletişim kurabilmenin ipuçlarını söyledi.
 
‘Çocuk ve Ergenlerde Duygu Düzenleme Becerileri’ konusu kapsamında bilgiler veren UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği Çanakkale İl Temsilcisi Şehpal Ovalı, ebeveynlere yönelik ipuçlarını paylaştı. Ovalı, “Duygu düzenleme, ruh hali, zorlanma (stres), olumlu ve olumsuz duyguları içeren duygu yüklü tüm durumların düzenlenmesini içermektedir. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireylerin öncelikle duygularını tanımaları ardından da duygularını tanımlamaları duygu düzenleme becerisinin gelişimi için önem taşımaktadır” dedi.
 
“ ‘GÜVENDESİN’, ‘GÖRÜLÜYORSUN’ VE ‘GEÇECEK’ MESAJININ VERİLMESİ ÖNEMLİ”
“Duygularımızın farkına vardığımızda bizi rahatsız eden bazı duyguların neden ve niçin bizi rahatsız ettiğini ifade edebiliriz” diyen Ovalı, “Bebeklikte ve ilk çocukluk döneminde yani okul öncesinde duyguların düzenlenip yönetilmesinde ebeveyn aktifken, okul çağı ve ergenlik dönemi ile birlikte duygu düzenlemeyi, geçmişte içselleştirdiği süreçler sayesinde, birey kendisi yapmaktadır. Ergenlik dönemde duyguların başarılı bir şekilde yönetilmesi ise sosyal ilişkilerdeki başarıyı destekler niteliktedir. Çocuklara ‘Güvendesin’, ‘Görülüyorsun’ ve ‘Geçecek’ mesajının verilmesi duygu düzenleme için kritik önem taşımaktadır. Çocuğun içinde bulunduğu duygu durumu yoğun olabilir ve kaos içerebilir. Burada önemli olan yetişkin olarak sakinliği korumak ve çocuğun duygusunu ifade edebilmesini sağlamaktır” diye belirtti.
 
EBEVEYNLERİN SORACAKLARI SORULAR ÖNEMLİ
Duygu düzenleme becerisi için çocuk ve ergene yöneltilebilecek sorulara da örnekler veren Şehpal Ovalı, “Bu duyguyu tanıyor musun? Bu duygunun ismi ne? Bu duyguyu bedeninde nerede hissediyorsun?  Bu duygu ne kadar büyük, gösterir misin? Bu duygunun resmini çizebilir misin? Bu duygun sence ne renk? Bu duygunla şimdi nasıl başa çıkabilirsin” şeklinde sıraladı.
 
DUYGU DÜZENLEYİCİ OYUNLAR
Ovalı, ayrıca duygu düzenleme için rahatlatıcı oyunlar da önerdi: “Nefes egzersizleri, hareketli oyunlar, yastık savaşı, saçmalama oyunu, minder üzerinde zıplayarak dans etme, battaniye ile sallamak, hayvan taklitleri (Kurbağa gibi zıpla, örnek gibi yürü vb.), doğada vakit geçirmek ve gözlem yapmak, duygularla ilgili çeşitli kutu oyunları oynamak gibi faaliyetlerin duygu düzenlemede rahatlatıcı ve destekleyici etkisi olduğu düşülmektedir.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN