Pandemi sürecinde ikinci yaz mevsimine giriş yapan turizm sektörü, 1 Haziran itibari ile gevşetilen tedbir kararları sonrasında bölgedeki hareketliliği umutla bekliyor. Çanakkale’de turizm acenta sahipleri şu anda rezervasyon için henüz çok ilgi olmadığını belirterek, Pazar günü yasaklarının devam etmesinden dolayı, kişilerin çekinceli yaklaştıklarının bilgisini verdi. Turizmciler, maliyetlerin artmasından dolayı turların geçtiğimiz senelere göre daha çok pahalılaştığını da belirtti.
 
Çanakkaleli turizmciler, 1 Haziran itibariyle açılan yaz sezonunda, vatandaşların turlar olan ilgisinin değerlendirmesini yaptı. Pandemi döneminde olması sebebiyle kişilerin taleplerinin yön değiştirdiğini belirten turizmciler, şu anda belirsizlikten ötürü ise taleplerde bir yoğunluk olmadığını da söyledi.
 
“DAHA ÇOK FİYATI UYGUN VE KISA PROGRAMLARI TERCİH EDİYOR”
Turizm Acenta Sahibi İkbal Akça, konuyla ilgili olarak, “Daha çok yakın bölgeler kısa turlar tercih ediliyor, şu anda gözlemlediğim hazırladığımız programlar var. Müşteriler daha çok fiyatı uygun ve kısa programları tercih ediyor. Yani günübirlik ya da bir gece konaklamalı artık bir haftalık on günlük turları etmiyorlar. Şu anda bir de fiyatlarda çok yükseldi, otellerin fiyatları yüksek. Yakıt fiyatları arttığı için araçların uçakların da tarifeleri yüksek. İnsanlarda da para yok, çok fazla para da harcamak istemiyorlar. Bu süreçte uygun bütçeyle gezmek istiyor. Çünkü herkes bunalmış durumda artık. Biz de programlarımızı diğer acenteler gibi hazırladık, sezona hazır başlamak istedik” açıklamasında bulundu.  
 
“İNSANLAR TEMİZ HAVADA YÜRÜMEK İSTİYOR”
“Talepler yavaş yavaş oluşmaya başladı, yurtdışı için 1 Haziran’dan sonra Avrupa Birliği kapılarını açacağını duyurdu ama daha net bir şey yok” diyen Akça, “Yakın yerlere doğal turlarda talep elbette artıyor, doğal alanlarda insanlar temiz havada yürümek istiyor. Yakın yerlerde gezmek istiyor, akşama evde olmak için öyle talepler daha fazla. Muhtemelen ileriki zamanlarda talepler biraz artabilir. Arada elbette uzak turlar da soranlar var, arada ilgilenenler var ama ben kendi acentem adına söylüyorum biz genelde uçak turu yapıyoruz, diğer acenteci arkadaşlar otobüs turu hazırlıyor, fiyatlar artıyor eski GAP, eski Karadeniz turu fiyatları yok otobüslerde yarı dolu gidiyor biliyorsunuz,  bu da maliyeti arttırıyor” ifadelerini kullandı.

“KISITLAMA DEVAM EDERSE KİMSENİN TATİLE ÇIKMA GİBİ BİR DÜŞÜNCESİ OLUŞMAZ”
Turizm Acenta Sahibi İsmet Balkan ise müşterilerde bir ürkeklik olduğunu ve bunun toparlanması gerektiğini söyleyerek, “Yani otobüslere binip ondan sonra toplu grup halinde geziler biraz çekinceler oluşturuyor şu an için bazılarında, tabii acenteler turlar yapmak zorunda başka türlü mümkün değil.  Çanakkale’de de belli dönemler var turizmi çok hızlandığı, 18 Mart dönemi 25 Nisan dönemi ama gel gelelim bunların hepsini geçirdik. Artık bundan sonra sadece yurtdışından gelecek veya okullar kapandıktan sonra İstanbul ve büyük şehirlerden gelecek insanlar hatta Çanakkale’de gelip gezen insanlar yani biraz daha toparlanma dönemindeyiz diyebiliriz. İnsanlar üzerindeki çekinceler var tabii çünkü herkesin beklentisi kısıtlamaların tamamen sona ermesiydi. Oysa bakıyoruz ki kısıtlamalar kısmen sona erdi. Yani bu kısıtlı bir devam etmesi gibi bir şey oldu. Çünkü insan geldiği zaman dinlenmek istiyor. Restoranlar açıldı, ama belirli bir zamanda kısıtlandı. Bu kısıtlama devam ederse hafta sonu pazar günleri dışarı çıkma kısıtlaması getirilirse, kimsenin tatile çıkma gibi bir düşüncesi oluşmaz” şeklinde konuştu.
 
“PAZAR GÜNKÜ SÜREÇ SIKINTILI”
Balkan, “Yakında işlerin normale dönmesi söz konusu değil gibi. Acenteler şehir içinde tur düzenleme beklentisi pek yok açıkçası. Acenteler turlarını koydular rezervasyon da teklif geliyor elbette ama şöyle bir durum var; yarın ne olacağı belli değil. İnsanlar rezervasyon yaptırıyorlar.  Kapora vermiyorlar, vermedikleri acente de tam anlamıyla rezervasyonu yatırmıyor veya otobüs anlaşma yapamıyor, tekrar bir kapanmaya tekrar kısıtlamaya gidilir mi muamması yüzünden. Turist de gidilir gidilmez ikilemi oldu,  bir güvence verilemedi bunun bu güvencenin verilmesi kolay değil ama açıkçası turlar satışa sunuldu. Acenta turları var, doğu  turları, Karadeniz  ve Ege turları var. Bunlar satışta, fakat herkeste ne olacak korkusu hakim, acenteci kaparo alamıyor, müşteri kaparo vermek istemiyor, netlik yok. Haziran itibariyle  turizm sektörü açılma düşüncesi içindeydi ama tam olmadı. Hafta sonu, pazar günkü süreç sıkıntılı. Ne demek tam hafta sonu siz tatile gidiyorsunuz hareketleniyor turizm, siz pazar günü dışarı çıkmama kuralı var denince düşünüyorsunuz. O bakımdan çok kötü oldu durum, otellere giriş yapan insanlar yabancılar gelse de Çanakkale çok yabancı turist alan bir yer değil, yerli turistin de pazar günü de kapalı olursa gezme işlemi gerçekleşmiyor” diye belirtti.
 
Gülçin AKIN