Çanakkaleli Milli Triatlet Nevra Başak Saatli, Türkiye Triatlon Şampiyonasında Genç Kadınlar Türkiye birincisi olarak 7’nci kupasını havaya kaldırdı. Genç sporcu Saatli, triatlon sporunu ve hazırlanma sürecini paylaşarak, antrenörlüğünü yapan babası Ramazan Saatli’nin en büyük destekçisi olduğunu söyledi.
 
Aydın’ın Didim ilçesinde gerçekleştirilen 22 Mayıs tarihinde Türkiye Triatlon Şampiyonasına katılan Gelibolu Triatlon Spor Kulübü Milli Sporcu Nevra Başak Saatli, Genç Kadınlar Türkiye birincisi olarak Çanakkale’ye kupayı getirdi. 8 yaşından beri triatlon sporu yaparak birçok yarışmaya katılan Saatli, spora hayatı boyunca devam edeceğini söyledi.
 
17 yaşındaki Triatlet Nevra Başak Saatli, “8 yaşından beri bu sporu yapıyorum. Birçok yerde yarışlara katıldım. 5 tane Türkiye şampiyonluğum, 1 ikinciliğim, 1 tane de üçüncülüğüm var. Spora babam sayesinde başladım. Babam hayatı boyunca sporla uğraştı ve beni de hep teşvik etti.  İlk önce bale, basketbol gibi sporlarla başladım sonra triatlon ile tanıştım. Triatlon, hayatım boyunca yapacağım spor olacak. İlk 10 yaşında aquathlon yarışmasına katıldım. Aquathlon sporunun farkı ise, burada bisiklet yok. Sadece yüzme ve koşu yapıyorduk. Sonrasında bisiklet de eklendi ve triatlon yapmaya başladım. 2018 yılında Milli takıma girdim. Yarış sonrasında yine seçilmişti ve ilk milli takım kampım Eğirdir’de olmuştu. Sonrasında da Makedonya’ya Balkan Şampiyonası’na gitmiştik” diye anlattı.
 
“BABAMIN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK”
Babası ve aynı zamanda antrenörü olan Ramazan Saatli ile birlikte antreman yaptıklarını söyleyen genç sporcu, “Babamın emeği çok büyük. Tüm zamanını bana ayırıyor. Onun dışında yüzmeyi, Çanakkale Belediyespor’da Nehir ve Nursena hocalarım ile yapıyorum ve onların da emekleri çok büyük. Kısa bir sürede onlar sayesinde yüzmemi geliştirdim. Ayrıca takım arkadaşlarım Batuhan Sağın ve Elif Ada Çakıcı’nın da desteği çok büyük. Takım olmak çok önemli” şeklinde söyledi.
 
“BABAMIN ANTRENÖRÜM OLMASI İÇİN ÇOK GÜZEL BİR DUYGU”
“Babam antrenörüm olması çok güzel bir duygu, babam olduğu zaman nazımın geçtiği zamanlarda oluyor” diyerek esprili bir şekilde anlatan Saatli, “Babam beni en iyi tanıyan, en iyi bilen ve kendimi en iyi ifade edebileceğim biri olduğu için çok güzel bir duygu. Biz babamla çok iyi anlaşıyoruz” diyerek emekleri için teşekkürlerini bir kez daha söyledi.
 
“ALDIĞIM DERECE BENİM İÇİN ÇOK DEĞERLİ”
Triatlet Saatli, Türkiye Triatlon Şampiyonası’nın onun için çok önemli olduğunu söyleyerek, “Uzun zamandır yarışmalar pandemi sebebiyle olmuyor. Ondan önceki son yılımda ise performansım istediğim gibi değildi. Ama bu yarış için çok çalıştım ve aldığım derece benim için çok değerli. Çok mutlu oldum. Şimdi önümüzde Haziran ayında Avşa’da düzenlenecek olan bir yarışma var. Yine Genç Kadınlar kategorisinde yarışacağım. Beklentim tabi ki de birincilik, çalışmalara hemen başladık. Bu yıl milli takımla yurtdışına gönderilecek sporcular belli kriterlere bağlı olarak seçilecek. Avşa yarışı da bu kriterleri kapsıyor, o yarış bu yüzden benim için çok önemli. Yarışmalar ve testlerden aldığımız puanlar sonrasında kadro belirlenecek” şeklinde konuştu.
 
“ÖĞRENCİLER HEP BELLİ BAŞLI SPORLARA YÖNLENDİRİLİYOR”
Genç Sporcu Saatli, Türkiye’de triatlon sporuna duyulan ilgilinin az olduğunu söyleyerek, “Ülkemizde öğrenciler hep belli başlı sporlara yönlendiriliyor. Kızlar voleybola, erkekler ise basketbola, futbola tarzı sporlara yönlendiriliyor. Triatlon biraz daha zor bir spor ama inanın ki yapmaya başladıktan sonra çok eğlenceli olduğunu ve farklı bir branş olduğunu fark ediyorsunuz. Spora ilgi duyan herkesin triatlonu denemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
 
“ANTREMAN SAATLERİNİZİN PLANLI OLMASI GEREKİYOR”
Triatlonun Türkiye şartlarında biraz pahalı bir spor olduğunu söyleyen Saatli, bu noktada sponsorların milli triatletleri desteklemeleri konusunun çok önemli olduğuna dikkat çekti. Saatli, ayrıca triatlon sporuna başlayanlar için şu tavsiyeleri verdi: “Triatlona ilk başlayanlar mesafeler uzun ve antremanlar yorucu olduğu için zorlanabiliyor. Spor üç branştan oluştuğu için günde iki antreman yapmanı gerekiyor. Bu yüzden antreman saatlerinizin planlı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
“MAALESEF BİZİM ÜLKEMİZDE TRİATLON ÇOK BİLİNMİYOR”
Milli Triatlet Nevra Başak Saatli’nin babası ve aynı zamanda antrenörü emekli asker Ramazan Saatli, emekli olduktan sonra başta kızı olmak üzere çocuklara antrenörlük yapmaya başladığını söyledi. Gelibolu Triatlon Spor Kulübü’nü kurması ile zamanını çocuklara verdiğini söyleyen baba Saatli, triatlon branşını seçmesindeki en büyük etkenin Avrupa’da en çok lisans çıkarılan branşlardan olması sebebini söyledi.
 
Antrenör Ramazan Saatli, “Maalesef bizim ülkemizde triatlon çok bilinmiyor. Avrupa’da birçok sporcu koşu, yüzme ve bisiklet sporunu birleştiren triatlon yarışlarına akıl almaz miktarlarda para vererek katılıyor. Futboldan sonra Avrupa’da en fazla lisans çıkarılan spor branşı. Keşke bizim ülkemizde de yaygınlaşsa. Biz çocuklara ilk önce yüzme ile başladık, sonra aquathlon yüzme ve koşu ile devam ettik. En son ise triatlona başlattırdık. Başak, hiç yüzümü kara çıkartmadı. 5 tane Türkiye şampiyonluğu var. 5-6 yarışın sonunda aldığı puanların toplamının sonucundaki puana göre şampiyon belirleniyor. Şimdiye kadar 5 triatlon, 2 tane de aquathlon şampiyonluğu getirdi. Ama bunun yanı sıra birçok birinciliği var, birçok madalyası var” ifadelerini kullandı.  
 
“SPOR BİR ÇOCUĞUN FİZİKİ, SOSYAL VE ZEKA GELİŞİMİNDE EN AZ BESLENME KADAR ÖNEMLİ”
Gelibolu Triatlon Spor Kulübü kurarak birçok öğrenci olduğunu söyleyen Saatli, “Triatlon çok daha fazla çalışma gerektiriyor daha fazla branş olduğu için. Aynı zamanda triatlon il temsilcisiyim ve çocuklara bu sporu sevdirmek çok istiyoruz. Spor bir çocuğun fiziki, sosyal ve zeka gelişiminde en az beslenme kadar önemli. Keşke bütün çocuklar sporla uğraşsa, anne-babalar bir branş bulup çocuklarını sporla uğraştırsalar. Boş vakitlerini sporla geçirse çocuklar çok daha güzel olur. Çocuklara yapılan yatırım dünyanın en iyi yatırımıdır” dedi.
 
“KIZIMIN SPONSORU BENİM, BAŞKA KİMSESİ YOK”
Saatli, Gelibolu Triatlon Spor Kulübü’nü velilerin desteği ayakta kaldığını belirterek, sponsora her zaman ihtiyaç duyduklarını söyledi. “Kızımın sponsoru benim, başka kimsesi yok” diyen Saatli, “Sponspor anlayışı farklı algılanıyor. Bazı firmalar çok önem verirken, bazıları çok çekingen kalıyor. Halbuki bir sporcuya sponsor olmak hem manevi anlamda çok büyük destek olurken hem de firmalara maddi anlamda getirisi oluyor. Firmalar, sponsor oldukları zaman vergiden düşülüyor. Firmalar yine de pek yanaşmıyorlar” şeklinde konuştu. Gelibolu Triatlon Spor Kulübü’nün Kurucu Başkanı Ramazan Saatli, şu anda 20’ye yakın sporcuları olduğunun bilgisini verdi.
 
Nevra Başak’ın Türkiye Triatlon Şampiyonası’na hazırlanırken, pandemi döneminde sıkıntılı bir şekilde antreman yaptıklarını aktaran Saatli, federasyonun bu konuda destek olduğunu ve gerekli izinleri sağladıklarını söyledi. Havuzların kapalı olmasından kaynaklı sadece koşu ve bisiklet antrenmanlarını yapabildiklerini de ekledi. 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN