Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü yayımladığı mesajla kutladı.

Tarımdaki üretimin, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, tüm ülkeler için insanların temel ihtiyaçlarını karşılamasında yaşamsal bir öneme sahip olduğunu aktaran Kaya mesajında şu ifadeleri kullandı; “Çünkü tarımsal üretimin mahsulü gıda, insanların yaşamını sürdürebilmesi için en az temiz hava ve temiz su kadar önemli, alternatifi olmayan bir faktördür. Farklı medeniyetlerin beşiği olmuş bölgemizde çiftçilerimiz verimli topraklarını yoğun bir emek ve fedakârlıkla işleyerek bölgenin, hatta Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim yapan illeri arasında ilk sıralara taşımışlardır.
Ülkemizin tarımsal üretiminin her kademesinde alın teri olan, emeği olan, çiftçi kardeşlerimizin ve çiftçilerimizin tarladaki yardımcılarının hayat standartlarının yükseltilmesi, sosyal haklarının özellikle emekli maaşlarının ülkemiz ortalamasına denk getirilmesi ürettikleri ürünlerinin dünya pazarlarına ulaştırılması kadar kıymetlidir. Tarım ve hayvancılık sektörü politikalarının istihdam ve sosyal politikalar içinde ele alınması tarımsal kalkınmamızda büyük yol almamızı sağlayacaktır. Her türlü zorluğa rağmen ülkemizin kalkınmasında, ekonominin büyümesinde soframıza ulaşan en güzel sebzeyi, meyveyi, tahılı ve ekmeğin üretiminde alın teri döken, çaba harcayan ve emek sarf eden çiftçi kardeşlerimizin emeğinin karşılığını ancak onları daha önemseyerek ürünlerini daha iyi fiyatlardan pazarlayabilmelerini sağlayarak diğer başlıca sorunlarına da daha çok eğilerek sözde değil özde çözümler üreterek ödeyebiliriz.
Tarım ve hayvancılık sektörünün geniş istihdam yaratması, insanların beslenme ihtiyacını karşılaması, sanayiye hammadde temin etmesi nedenleriyle yarınların en önemli sektörlerinden birinin tarım ve hayvancılık olduğunun bilincinde olmalıyız. Ülkemizin kalkınmasında, ekonomimizin büyümesinde, üretim ve verimliliğin artırılmasında, hayat standartlarının yükseltilmesinde, tarımsal üretimin her kademesinde üreticilerimizin alın terleri olduğu unutulmamalı üreticilerimize hak ettikleri değer mutlaka verilmelidir.
Geçirdiğimiz bu zor günlerde tarımın ve çiftçinin bir kez daha değerini daha da derinlemesine anlamış bulunmaktayız. İnsanlığımızın geleceği için, üretime devam etmekten kaçınmayan, yaz kış demeden her türlü zor koşullarda bile üretime devam eden, çiftçilerimizi bir kez daha yürekten kutluyorum. Salgınla mücadele noktasında, birçok kişinin dışarı çıkamadığı bu dönemde, tükettiğimiz tüm ürünlerin arkasında farklı farklı üretim hikayelerin olduğunu zorlukların olduğunu mücadelenin olduğunu emeğin olduğunu bilerek ve görerek yolumuza devam etmeliyiz. Yaşamın her döneminde değişik tecrübeler kazanarak yürüdüğümüz bu hayat yolunda, ortağı olduğumuz bu dünyada, farklı bölgelerde yeterli gıdaya ulaşamayan insanları düşünerek, kaynakları iyi kullanıp, israfın önüne geçmek için çaba harcamayı benimsememiz gerekmektedir. Dünyamızın yedi milyar nüfusta bir ortağı olduğumuzu unutmamalıyız. Olumsuz şartlarda yeterli gıdaya ve suya ulaşamadan yaşayan bireylerini görmezden gelmeyi bırakıp, beraber paylaşarak yaşamayı öğrenmemiz gerekmektedir. Öğrenemediğimiz durumda ise bu günkü sıkıntılardan daha büyük sıkıntıların bizleri beklediğini ve dünya liderlerinin bu durumu kavraması ve konuşması gerektiği bir dönemdeyiz. Çoğu salgın hastalıklar yetersiz beslenme ve yeterli temizliğe ulaşamamaktan ortaya çıktığını unutmamalı, gereğini yerine getirecek adımları atmalıyız attırmak için mücadele edebilmeliyiz. Birlikte hareket etmenin önemini bir kez daha gördüğümüz şu salgın hastalık günlerinde birbirimize daha da kenetlenip bu zor günleri birlikte aşmalıyız.
Bu vesileyle tüm çiftçilerimizin bu topraklara bereket tohumlarını ekmeye devam etmesini, toprağın bereketinin, üretime, üretimin zenginliğe dönüşmesini, üreticilerimizin ürününün bereketli olmasını diler, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü en samimi duygularımla kutlar, sonsuz selam ve saygılarımı sunarım.”