Son haftalarda Marmara Denizi’nde görülmesinin ardından Çanakkale kıyılarında da çoğalmaya başlayan müsilaj ile ilgili olarak Prof. Dr. Doğan Perinçek, Karamanderes kaynaklı olduğu yönünde düşüncelerini dile getirdi. Perinçek, bu duruma tatlı suyun kirlenmesi sonrası ortaya çıkan bakterilerin sebep olduğunu söyledi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli olan Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek, halk dilinde deniz salyası olarak da bilinen müsilajın özellikle dere ve kanalizasyon sistemlerinin denize aktığı yerlerde görüldüğünü söyledi. Müsilajın, kanalizasyon suları ile kirletilen dereler ile ilgili olduğunu söyleyen Perinçek, “Deniz üzerinde beyaz yelpazenin tam ortasına Erenköy kanalizasyonu akıyor. Bu kanalizasyondaki kimyasal artıkların ve tatlı suyun bu bakterileri artırdığına eminim” dedi.
 
“BAKTERİ İLE ALAKASI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”
Çanakkale kıyılında hala devam eden müsilaj ile ilgili olarak düşüncelerini belirten Perinçek, “Buna deniz salyası diyorlar halk dilinde. Normalde durgun suda görülür, bizim boğazda akıntı olduğu halde çok var ve her geçen gün daha da artıyor. Karşı yakaya kadar müsilaj var. Ben bunun daha çok atıksulardan veya tatlı sudan kaynaklandığını düşünüyorum. Karamenderes Deresi’nden başlayıp yayıldı etrafa bu yüzden. Bunun bir bakteri ile alakası olduğunu düşünüyorum. Bu bakterilerin çıkarttığı biyolojik artıklar da balıkların ölümüne sebep oluyor. Bandırma civarında bu durumdan dolayı birçok balık ölümü yaşandığını öğrendim” diye konuştu.
 
“İLK KEZ GÖRÜYORUM”
Prof. Dr. Perinçek 15 senedir Çanakkale’de yaşadığını ve bunu ilk kez gördüğünü söyleyerek, “Ben bunu ilk defa görüyorum. Zaman zaman su üzerinde adacıklar oluşuyordu ama bunun gibi değildi. 15 yıldır Çanakkale’de yaşıyorum ve ilk kez görüyorum” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN