17 günlük tam kapanma sürecinde üreticinin mallarının ziyan olmaması ve tüketicinin de taze gıdalara ulaşması amacıyla Cumartesi günleri pazarların açılması kararı geçtiğimiz günlerde duyurulmuş, Çanakkale Valiliği de konuyla ilgili birimlerle toplantısını gerçekleştirmişti. Bu durumun hem üretici hem tüketici açısından sevindirici bir karar olduğunu söyleyen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, pazarlarda yığılma olmaması için vatandaşlara ricada bulunarak, “Yığılma olmaması için herkesin şapkasını önüne koyarak özverili bir şekilde davranması lazım” diyerek birlikte hareket edilmesi mesajını verdi.
 
Tam kapanma kararının ardından, tarlada ve serada bulunan ve pazar tezgahlarında satışı gerçekleşen ürünler, üreticinin elinde yığılmaya başlamıştı. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde ülke genelinde yapılan açıklamada, Cumartesi günleri saat 10.00 ila 17.00 arasında pazarların açık olacağı müjdesi verildi. Valiliklere gönderilen genelge sonrasında ise, pazarlarda alınacak olan tedbirlerin konuşulması ile ilgili olarak Çanakkale Valisi İlhami Aktaş başkanlığında birçok birimin katılımı ile toplantı gerçekleştirildi.
 
“OLUMLU BİR KARAR”
Özellikle üreticinin zarar etmemesi amacıyla önemli olan bu karar öncesinde, kapalı kalındığı süreç boyunca üreticilerin elindeki malların yığılmasından kaynaklı bir olumsuz yaşandığını dile getiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, bu haberi sevinçle karşıladıklarını belirtti. Kaya, “Kapanmayla sürecinde üretimde olan tarladaki ve seralardaki kış bitkileri vardı. Marul, karnabahar, lahana gibi, seralarda salatalık gibi ürünler vardı ve bu kapanma ile birlikte satmakta zorlandı. Dolayısıyla bir anda bu ürünler elde yığıldı ve üreticiler satamadılar. Bu tarzda üretim yapan üreticilerimizin, önünü açma açısından alınmış kararın iyi niyetli bir karar olarak düşünüyorum. Aynı zamanda, tüketicilerin de ulaşabilir olmasının olumlu bir karar olarak düşünmekteyim” ifadelerini kullandı.
 
“HERKESİN ÖZVERİLİ BİR ŞEKİLDE DAVRANMASI LAZIM”
Vatandaşların bu kararı suiistimal etmemesi gerektiğini söyleyen Kaya, “Pazar yerlerinin açılmasının ardından, yığılma olmaması için herkesin şapkasını önüne koyarak özverili bir şekilde davranması lazım. İzin verildi diye birden yığılmanın olumsuz sonuçlar doğuracağından, mantıklı hareket edilmesi gerekiyor. Bu süreci kanun koruyucular ile beraber, hem üreticilerin hem tüketicilerin birlikte güzel yönetmesi gerektiğini düşünüyorum. İnşallah olumsuz bir yansıması olmaz ve üreticilerimizin elindeki yığılan malları pazarlama noktasında rahatlarlar” temennisinde bulundu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN