Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs salgınında son gelinen durum ile tam kapanma tedbirleri ve vaka sayılarındaki azalmaya yönelik değerlendirmelerde bulundu. Şener özellikle bir süredir gündeme getirilen tam kapanma tedbirlerinin uzatılmasına ilişkin yorumunda, kapanmanın uzatılabileceğinin ve bunun faydası olacağını ifade etti.
 
Vaka sayıları düşmeye devam etiğine dikkat çeken Prof. Dr. Alper Şener, “Yapılan test sayısı düştüğü için değil, şikayeti olan sayısı azaldığı, başvuru azaldığı için. Ama yüzde test pozitiftik de azalıyor; bu reel bir azalma. Ağır hasta sayısında da azalma başladı. Pnömoni oranı bir süredir sabit %3’lerde. İyileşen sayısı günlük değişim gösteriyor, normal. Hasta sayısı düştükçe; özellikle haftaya ölüm ve iyileşen sayısı düşecek. Yeni aşı VLP geliyor, iki adet de antiviral çok iyi haber. Daha iyisi; MAM içinde aşı ve ilaç için özel bir araştırma tesisi açılacakmış. Bir musibet bin nasihatten iyidir. Ülkemiz bundan çok iyi bir sonuç çıkarıyor” dedi.
 
KAPANMA UZATILABİLİR
Tam kapanma tedbirleri sonrasında yaşanabilecek durum hakkında öngörüsünü paylaşan Şener, “Dönüşler başladığı zaman vaka sayılarında bir kıpırdanma olabilir, çok hızlı bir düşüş devam ediyor, bu oldukça iyi. Kapanma uzatılabilir, faydası olur mu? Uyum az olmasına rağmen vaka sayıları yarı yarıya azaldı, faydası olacaktır. Korunma önlemlerine uyumda özellikle maske ve yasaklarda sorunlar var, ama az kaldı. Salgından çıkışımızı aşılama hızımız belirleyecek, daha yolumuz var” ifadelerini kullandı.
 
SERBEST HALE GETİRİLMESİ DÜŞÜNÜLMELİ
Avrupa ülkelerinin hastalığı geçirenlere ve aşılananlara yasakları serbestleştirmeyi konuştuğunu aktaran Şener, “Almanya Melis’te onaylanmış. Almanya henüz toplumun %8'ini aşıladı, bizde yaklaşık %12. Bir haftalık kapanmada olgu sayısı %37, ağır hasta sayısı %5 azaldı, çok iyi sonuç. Kısıtlamalarda iki zorlanılan alan var; kişisel olarak maske, açık havaya çıkma yasağı. Özellikle aşılanmış yada hastalığı atlatanlara açık hava yasağının bir anlamı yok. Serbest hale getirilmesi düşünülmesi iyi olur. Maske ise hala özellikle kapalı alanda çok önemli. Hekimler olarak bile iki tarafta aşılı olmasına rağmen kapalı alanda maskesiz bir araya gelmiyoruz. Çünkü varyant virüsleri yayma olasılığı halen var” açıklamasında bulundu.
 
Gülçin AKIN