Çanakkale’de koronavirüs aşısı olmak için randevu alanlar Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin ek binası olarak hizmet veren eski binası önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Üç gün sokağa çıkma yasağının ardından, yoğunluğun yaşandığı hastane binası önünde vatandaşlar arasında tartışmalar yaşandı. Hastane güvenliğinin yanı sıra, polis ekiplerinin de bulunduğu bahçede oluşan uzun kuyruklarda sosyal mesafenin olmaması ise Sağlık İl Müdürlüğü tarafından alınan tedbirlerin yetersizliğini gözler önüne getirdi.
 
Vatandaşlar, saatlerdir sıra beklediklerini dile getirirken, aşılama için bir sistem yaratılmadığını ve bu sebeple hastane bahçesinde sosyal mesafenin sıfıra düştüğünü söyledi. Aşı olmak için hastane binasının önüne gelen vatandaşlar, bazı anlarda oluşan arbedelerden ötürü ise tedirgin olduklarını da ekledi.
 
ÇANAKKALEDE 237.598 KİŞİ AŞILANDI
Koronavirüs Sinovac ve BionTech aşıları yapılmaya devam ederken 55 yaş üstü için de aşı randevuları geçtiğimiz hafta sistemde açıldı. Ocak ayından beri devam eden aşılama uygulaması ile toplam yapılan aşı sayısı 21.374.430, 1.doz uygulanan kişi sayısı 13.282.050 ve 2.doz uygulanan kişi sayısı ise 8.092.380 olarak tabloda yerini aldı.
 
Çanakkale’de ise toplam yapılan aşı sayısı 237.598 oldu. Birinci doz vurulan kişi sayısı 143.860 olurken ikinci doz uygulanan kişi sayısı 93.738 olarak belirtildi.
 
COVID-19 AŞISI ÇEŞİTLERİ
COVID-19 için birkaç farklı aşı türü geliştirilmektedir.  Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine COVID-19’a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır. Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılar (İnaktif aşılar). Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan zayıflatılmış virüs içeren aşılar (Canlı atenüe aşılar). Güvenli bir şekilde bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün yapısını taklit eden protein parçalarını kullanan protein bazlı aşılar. Güvenli bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün RNA parçacıklarını taşıyan hastalık yapıcı etkisi olmayan virüslerin kullanıldığı viral vektör aşıları. Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA ve DNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA ve DNA aşıları.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN