Çelik, turizm sektörünün şu anda zor durumda olduğunu belirterek geçtiğimiz ay son olan Kısa Çalışma Ödeneği desteğinin tekrar gelmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
 
Son haftalarda ülke genelinde koronavirüs vaka sayısındaki artışın hızlı yükselmesi sonrasında, geçtiğimiz Mart ayından beri durma noktasına gelen turizm sektörünün Mayıs ayı beklentileri suya düştü. Yaklaşık olarak bir senedir, iş yapamayan seyahat acentaları, salgındaki hızlı yükseliş nedeniyle zor günleri geçirmeye devam ediyor. TÜRSAB Balıkesir-Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçtiğimiz ay bitirilmesine karar verilen Kısa Çalışma Ödeneği desteğinin turizm sektörü için devam ettirilmesinin tüm sektör adına önemli olduğunu vurguladı.
 
Çelik, şu andaki sektörünün durumunu anlatarak, “Hem Balıkesir hem Çanakkale bölgesindeki seyahat acentalarının Haziran ayındaki rezervasyonlarının tamamına yakını iptal olmaya başladı. Ramazan Bayramı’nda bir hareket bekliyorduk ama vaka sayılarının artışından dolayı artık böyle bir beklenti içerisinde değiliz. Şu an öncelikle yapmamız gereken vaka sayılarını hızlıca düşürmek ve toplumsal bir hareket olarak bunu yapmamız gerekiyor. Vaka sayılarının artışından dolayı Rusya seferlerini iptal olması, ülke turizmini ciddi sıkıntıya düşürdü. Mayıs ayındaki beklentiler tamamen sıfırlandı. Şu an Haziran ayındaki beklentiler de bitmek üzere. Temmuz ayında bir hareket bekleniyor ki vaka sayılarında düşüş olursa. Sezona baktığımız zaman geriye Ağustos ve Eylül ayı kalıyor. Temmuz’u da eklersek üç aylık bir süreç” dedi.
 
“SİCİL AFFININ GETİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
Çelik, turizm sektöründeki çalışanların beklentilerini dile getirerek, “Devletimizden beklentimiz bu zamana kadar olan desteğini sürdürmesi ve kısa çalışma ödeneğiniz turizm sektörü ve seyahat acentaları için 31 Aralık’a kadar geri getirmesi. Düşük faizli KGF kredisi ve yine seyahat acentalarına sicil affını getirilmesini istiyoruz. Seyahat acentaları için üç önemli konu bu. Son bir buçuk yıldır seyahat acentalarımızın ödeyemediği kredilerden, çeklerden kaynaklı sicillerinde bozulmalar oldu. Dolayısıyla pandemi sürecini istisna görüp bir sicil affının getirilmesini talep ediyoruz. İkinci talebimiz kısa çalışma ödeneği. Bu gerçekten devletimizin turizm sektörüne sağladığı en kıymetli destek olmuştu ve bununla ilgili de birçok seyahat acentası can suyu niteliğinde bir teşvik almıştı. Diğer bir konu ise, düşük faizli, en az bir yıl geri ödemesiz turizm kredisi. Şu an buna çok ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
 
YABANCI TURİSTLER İÇİN TROYA MÜZESİ AÇILSIN
Ülkeye gelen yabancı turistlerin alınan tedbirlerden muaf olmasından kaynaklı, Troya Müzesi’nin hafta sonu açılmasını Çanakkaleli turizmciler olarak talep ettiklerini söyleyen Çelik, “Bölgemiz hem yerli hem yabancı turiste ev sahipliği yapan bir bölge. Son dönemdeki alınan tedbirlerden yabancı turistlerimiz muaf. Özellikle Çanakkale bölgesi için Troya Müzesi’nin Cumartesi, Pazar günü için yabancı turistlere açık tutulmasını talep ediyoruz. Çünkü yakın coğrafyamızdan, Balkanlardan, Avrupa’dan gelen yabancı turistler var ve bu turistlerin yıllardır emek verip, devletimizin açtığı, çok büyük emeklerle hayata geçirilen müzeyi gelen yabancı turistlerin ziyaret etmesi gerekiyor fakat pandemi koşullarında müze kapalı. Bunun için de bir destek bekliyoruz. Yaz ortasına doğru Kuzey Ege, Güney Marmara dediğimiz bölgemizde bir hareket bekliyoruz ama bunun en önemli anahtarı vaka sayılarının düşmesi. El birliği ile Çanakkaleliler olarak Ramazan ayı boyunca daha çok emek sarf etmemiz gerekiyor. Eğer vaka sayılarımız düşerse bölgemiz için her şey daha iyi olur” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN