Nalbat, alınan kararı doğru bulduğunu söyleyerek, “Ülke içinde tüketmek için dışarıya yeteri kadar satılmamasının temelde bir yanlışlığı yok diye düşünüyorum” dedi.
 
Türkiye'den 31 Ekim 2021 tarihine kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihraç edilmemesi kararının duyurulmasının ardından, ihracat yapan birçok kişi bu duruma tepki gösterdi. Konuyla ilgili bilgi veren Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant, “Türkiye'nin ciddi derecede yağ açığı var. Ayçiçek yağını da dışardan getiriyoruz, yeteri kadar üretim yapamıyoruz. Zeytinyağını da, içeride ayçiçek yağının yerine ikame etsek tüketsek, bizim yağ ihtiyacımızı karşılamış oluruz. Dışarıya zeytinyağı satamayız, doğru bulmuyorum. Bu pandemi koşullarında da bütün ülkeler önce kendi gıda güvenliklerini sağlıyorlar, salgın döneminde birçok ülke ihracatta belli sınırlamalar getirdiler hal böyle olunca zeytinyağında da bizim yağ açığımız var. Ülke içinde tüketmek için dışarıya yeteri kadar satılmamasının temelde bir yanlışlığı yok diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


“ZEYTİN ÜRETİCİSİNE DESTEK OLUNMASI LAZIM”
Zeytinyağının fiyatı hakkında da konuşan Nalbant, “Dışarıya satılmazsa fiyat düşer başka bir konu, Zeytin üreticisine ve yarımın birçok kesimine destek olmamız lazım ama destek olmuyoruz. Gayrisafi hasılamızın en az yüzde biri kadar tarıma destek verilmeli, tarım çerçeve yasası böyle diyor ama biz bunun yarısını bile veremiyoruz. Unutmayalım üretici her alanda üretmeye devam ederse ürünleri pahalıya almayız. Üretim her geçen gün azalırsa mesela zeytin ve zeytinyağı üretimi böyle devam ederse o zaman işimiz gelecek yıllar zorlanır. Yağ açığı kesinkes artar” diye belirtti.

“ZEYTİNYAĞININ ÖNEMİNİ ANLATMAK LAZIM”
Başkan Nalbant, “Ülke dışına biz hep genel olarak dökme zeytinyağı satıyoruz. İtalya mesela geliyor bizden dökme zeytinyağı alıyor. Diyelim litresini 20 liradan alıyor, paketliyor sanki kendi yağı gibi satıyor. Yani biz bu şekildeki bir pazarlamadan ülke olarak zarar ediyoruz. Kendi ürünümüzü kendi markamız olarak satmamız doğru olur. Satacaksak da ki söylediğim ülkenin yağ açığı var, ülkenin tüketimini teşvik etmek lazım. İnsanlara zeytinyağının önemini anlatmak lazım, ayçiçek yağlarına diğer yağlara göre, çok sağlıklı bir yağ. Zeytin çok önemli bir ürün, dünyada her yerde olan bir ürün değil. Akdeniz'de İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye bu kuşakta bir de Tunus, Suriye'ye doğru gidiyor başka da çok yok. Zeytinyağı dediğimiz şey aslında bir meyve suyu yani zeytin bir meyve. Mesela ayçiçeğini sıksanız bir yağ elde etseniz onu doğrudan kullanmazsınız onu rafine etmeniz lazım. Ama zeytinde öyle değil. Zeytini sıkınca çıkan kısmı hemen kullanabilirsiniz. Zeytin şifahi ve sağlıklı bir ürün, dünyada birçok ülke bunu fazlaca kullanıyor. İtalya'da yıllık onlarca litre kullanıyor, bizde çoğu şehirde bölgede kullanılmıyor. Ege’de Marmara ve Akdeniz'de fazlasıyla kullanılıyor yemekte ve salatalarda” bilgilerini verdi.
 
Sevi Gözay UĞURLU