Pandemi dönemi tedbirleri kapsamında şehirlerarası yolculuklardaki otobüslerin yüzde 50 kapasite ile hizmet vermesi kuralı, normalleşme süreci ile beraber kaldırıldı. Artık ilçe ve şehirlerarası otobüsler tam kapasite ile hizmet verebilecek. Konuyla ilgili bilgi veren Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Bu karar ile şoför esnafının yeniden tam kapasite ile çalışmasını dolayısı ile koronavirüs sürecinde uğradığı zararı biraz olsun kapatmasına yarayacaktır” ifadelerini kullandı.
 
İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelgede; tüm ülke genelinde ilçeler arası ve şehirlerarası otobüslerde yüzde 50 kapasite sınırı kaldırıldı ve çok yüksek risk grubunda bulunan iller hariç terminal ve gar binalarındaki lokanta, restoran, kafeterya ve pastane gibi yeme-içme işletmeleri de 7 gün 24 saat açık kalabilecek.
 
Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Koronavirüs sürecinde ilçeler arası ve şehirlerarası yolculuklarda minibüs ve otobüslerin koltuk sayılarına göre kısıtlamalar getirilmiş ve uzun bir süreden bu yana da bu tedbirler ile taşımacılık hizmetleri yerine getiriliyordu. Ancak şoför esnafı artan maliyetler ve yüzde 50 koltuk kontenjanı ile çalışmalarını sürdürse de bu çalışmadan verim sağlayamıyorlardı. Her geçen günde yolcu sayılarında koronavirüs nedeni ile düşüş oldu. Şoför esnafı koronavirüs sürecinde ciddi yaralar aldı. 1 Mart yeni normalleşme süreci ile beraber İçişleri Bakanlığı kararı ile ilçeler arası ve şehirlerarası yolcu taşımacılığında yüzde 50 kontenjan sınırlaması kaldırıldı. Bu karar şoför esnafının yeniden tam kapasite ile çalışmasını dolayısı ile koronavirüs sürecinde uğradığı zararı biraz olsun kapatmasına yarayacaktır” dedi.
 
“ŞOFÖR ESNAFLARIMIZ KORONAVİRÜS İLE İLGİLİ ALINAN TEDBİRLERE UYUYOR”
Karar yolcu taşımacılığı yapan ilçeler arası ve şehirler arası firmalarda büyük bir sevinç ile karşılandığını söyleyen Demir, “Şoför esnafı da koronavirüs tedbirlerine uyarak ve bu tedbirler ile ilgili uygulanması gereken kriterleri uygulayarak taşımacılık yapacaklar. Şoför esnaflarımız koronavirüs ile ilgili alınan tedbirlere uyuyor. Ama bu dönemde daha da önem taşıyan konu tedbirlere uyulması. İçişleri Bakanlığının aldığı bu karar da yüzde 50 kontenjan kısıtlamasının mavi, sarı ve turuncu illerde uygulanacağı kırmızı olan çok Yüksek riskli illerde ise uygulanmayacağı bilgisi de var. Çanakkale geçen hafta açıklanan yüz binde 107,29’luk oran ile çok yüksek riskli iller arsında yerini aldı. Yeni açıklanan vaka haritasında da Çanakkale vaka sayısı yüz binde 149,76 oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2 hafta daha illerde mevcut renklerin korunması ile ilgili kararını açıkladı. Bu şu anlama geliyor; Çanakkale’ de vaka sayısını düşürmek için koronavirüs kurallarına çok daha fazla uymalıyız. Şoför esnafımızda vaka sayısının artması durumunda yasak ve kısıtlamaların geri geleceğini biliyor ve bu nedenle de yolcu taşımacılığı yaptığı araçlarda HES Kodu, temizlik konularına çok dikkat ediyorlar. Şoför esnafını rahatlatan ve yeniden çalışmasını sağlayacak bu kararın hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU