Koronavirüs salgınının ülkede başlamasının ardından bir senedir okulların kapalı olması, kantin işleten esnafların iş yapamamasına neden oldu. Yerinde normalleşme kapsamında, kademeli olarak yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından zorunlu olarak açılan kantinlerin zor durumu ile ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe vereceklerini söyleyen Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanı Aziz Asan, şu andaki bir kantincinin düşük satıştan dolayı kapatmayı düşündüklerini söyledi.
 
Çanakkale Kantinciler Derneği Başkanı Aziz Asan, salgın nedeniyle bir senedir uzaktan eğitimin yapılması nedeniyle kapalı olan okullardaki kantin işleten esnafın ekonomik anlamda çok zorlandığını dile getirerek, “Açık olan kantincilerin çoğu kapatmayı düşünüyor. Bu durumun nedeni öğrenci azlığı ve cironun düşük olması. Liselerde 8’nci ve 12’nci sınıflarda öğrenciler iki grup şeklinde, dönüşümlü olarak okula geliyor. Pazartesi ve Salı 50 öğrenci, Perşembe ve Cuma 50 öğrenci okula geliyor. Devam mecburiyeti olmadığı için çoğu öğrenci de okula gelmiyor. Toplam 12-13 öğrenci geliyorsa geliyor. İlkokullarda durum daha kötü, çünkü ilkokullarda kantinci esnafının ödeyeceği kira bedeli daha yüksek, onlar çok daha dertliler. Öğrenciler kantine gelmiyor, veliler müsaade etmiyor. Çocuklar okula bile gelemiyor. Bu durumda kantinci 20-30 lira ciro yapıyor, yanında çalıştırdığı elemana 70 lira veriyor. Kirası, elektrik masrafı var. Cirosu yanındaki elamanın ücretini bile çıkartmasına yetmiyor” diyerek durumlarını açıkladı.
 
“AÇMA MECBURİYETİNİN KALKSIN”
Asan,  “Üyelerimiz sürekli arıyor, içinde bulundukları sıkıntılı durumu anlatıyor. Kira ödemek zorunda kalan kantinci esnafımız büyük sıkıntıda. Bu konuyu dilekçe ve tutanak ile Milli Eğitim Müdürlüğü’ne iletmeyi düşünüyoruz. Biz bir senedir çalışamıyoruz, zaten büyük sıkıntıdayız. Ama şimdi açma mecburiyeti olduğu ve cirolar düşük olduğu için esnaf her gün cebinden ekstra para çıkartıyor. Biga’da bir kantincimiz aradı. ‘Başkanım bugün 28 lira ciro yaptım, elemana 70 lira ödeyeceğim’ dedi. Emin olun hiç açmasak bundan iyi. Hiç değilse gider olmaz. Elektrik, kira ciddi sorun. O yüzden açma mecburiyeti kalksın, bu konuyu gündeme taşıyacağız. Önümüzdeki hafta Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe ile başvuruda bulunacağız. Talebimiz kantinciler için işyeri açma mecburiyetinin kalkması yönünde. Biz pandemi sürecinde esnaf olarak açma kapama sürecinde ikinci kez büyük sıkıntıdayız. Hatta bazı esnaflar açmayalım, ek kapalı yere kira ödemeye bile razıyız’ diyorlar” diye belirtti.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN