Hafta başında Kabine Toplantısı ardından yerinde karar dönemi ile yeni normalleşme sürecinin başladığını duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkedeki şehirlerin vaka sayılarına göre sınıflandırıldığını ve bu derecelendirmeye göre kararların alınacağını vurgulamıştı. Bu kapsamda gösterilen haritada ise Çanakkale turuncu rengi ile ‘yüksek riskli’ sınıfında yer aldığı görüldü.
 
Geçtiğimiz iki haftada vaka sayısı yüzde 30’lardan yüzde 80’lere çıkmasının ardından birçok uzman ve temsilci vatandaşları dikkatli olması konusunda uyardı. Birçok yasağın genişletilmesi ile ise uzun süredir evde durmaktan sıkılan vatandaşlar, kafe ve restoranların açılması ile dışarıya akın etti. Geçtiğimiz günlerde Çanakkale’nin sokaklarındaki vatandaş yoğunluğu ayrı bir tedirginliği de beraberinde getirdi. Mekan sahipleri, vatandaşları ‘tedbirleri ihmal etmemeleri’ yönünde uyarılarda bulunmasına rağmen, kimi yerlerde hiçbir kuralın uyulmadığı da gözlemlendi.
 
Havaların ısınmasının da etkisiyle dışarıya çıkan vatandaşları uyarılarda bulunan polis ekipleri, sokak aralarını gezerek megafonla sosyal mesafe ve maske konusunda dikkatli olmalarını söylemeye devam ederken, ayrıca mekanların tedbirlere uyulup uyulmadığı da kontrol edildi.
 
Vaka sayılarının daha da artıp, kırmızı kategoriye geçerse ‘çok yüksek riskli’ şehir olacak olan Çanakkale’de o zaman bütün kafe ve restoranların kapanacak. Bu kapsamda gevşetilen yasakların bir anlamı olması açısından herkesin tedbirlere dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, vatandaşları eskiye dönmemek adına önlem almaya davet etti.
 
Esnaf Odaları temsilcileri de, esnafın şu anda bu gevşemeye çok ihtiyacı olduğunu ama tüm vatandaşların ve mekan sahiplerinin dikkatli olmasını istedi. Esnafın şu anda çok zor durumda olduğunu söyleyen Çanakkale esnaf temsilcileri, bu şansı yakalamalarına rağmen dikkatsiz davranışlardan ötürü tekrar kapanmaya geçmekten korktuklarını belirtti.
 
Gülçin AKIN