Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk ile şirket yöneticileri, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti’ni (ÇGC) ziyaret ederek, Başkan Hafize Akıncı’ya Türkiye’deki madencilik kavramı hakkında bilgi verdi.

Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı’yı ziyaret eden Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk, şirketin kuruluşu ve faaliyetlerini paylaştı. Şentürk, “Biz kavramları nitelendirdiğimizde istismar etmek gibi bir kötü huya kapılmışız toplumsal olarak. Madenciliğe karşı olan görüşün de çevre ile ilgili bir istismar olduğunu düşünüyoruz. Resme bakıp tepki verenlerden bahsetmiyorum yani sıradan insan bakar, ‘ağacı da kesmişler’ der bu anlaşılabilir bir şey ama sistematik olarak hani kulağını kapatanlar var ya onlara gidip madenciliği anlatmaya kalkıyoruz ama dinlemiyorlar. Dinle, soru sor daha sonra fikrini değiştirmeyeceksen de değiştirme, biz hiç olmazsa dinlenmek istiyoruz insanlar tarafından. Gelmişiz o kadar bir faaliyet yürüteceğiz ama vatandaş önyargılı olduğu için dinlemiyorlar. Bizi dinlemek, anlamak isteyenleri de engelliyorlar, linç etmeye kalkıyorlar. Bu ne etiğe uyar, ne demokrasi anlayışına uyar. Çünkü bir başkasının sosyal linç uygulamaktır bu. Bunu nerede gördük, bizim işçilerimizde gördük. Bizim işçilerimiz kalktılar dediler ki, ‘biz burada çalışıyorduk’ yani Alamos dediğimiz firmada. Bu olayda da buradaki 245 tane çalışan işbaşı yapmıştı. Bu insanlar 2 buçuk 3 ay aktif çalışma hayatı yaşadılar, maden durdu. 6-7 ay şirket hiç kimseyi işten çıkartmadan direndi, daha sonra işten çıktılar. Ama hepsinin elinde mektupları var, öncelik hakları var aynı durum tekrar söz konusu olsa aynı işçilere öncelik verilecek, kesin bir ayrılık değil. Onun dışında da iş bulana kadar geçen zamanda kendilerini idame ettirecek ödemeleri yapıldı o ‘ikale sözleşmesi’ ödemeleri yapıldı. O zamanlar ben yoktum ama şirket ne yapmış diye baktığımda o sürecin çok iyi bir şekilde ilerlediğini gördüm. Fakat işte sıkıntı 2020’nin Ocak ayında bu insanları işten çıkartıyorsunuz Mart ayında pandemi patlıyor, bu insanlar o günden beri işsiz. İşte bu insanlar ‘biz işimizi kaybettik’ dediğinde o emekçi insanlara bile sosyal linç yapmak ne kadar etik” ifadelerini kullandı.

Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı, Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Ahmet Şentürk yöneticilerin yaptığı ziyaretten ötürü teşekkürlerini ileti.

Sevi Gözay UĞURLU