Çanakkale Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü himayesinde Çanakkale Veteriner Hekimleri Odası ve Çanakkale Patican Hakları Derneği destekleri ile Çanakkale sokaklarındaki 300 kedinin kısırlaştırılmasını amaçlayan proje başladı.
 
Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yürütülecek olan projenin ilk gününde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ali Alaattin Coşkun ve Patican Haklarını Koruma Derneği Başkanı Gül Çetin, muhtarlar ve ildeki özel klinikleri olan veteriner hekimleri hazır bulundu.
 
Çanakkale’deki sokak kedilerinin ve kentlilerin sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında toplamda 300 kedi kısırlaştırılacak. Projenin ilk gününde 10 kediyle başlanan işlemlerde Çanakkale Veteriner Hekimleri Odası’nın destekleriyle ilde bulunan veteriner hekimler kısırlaştırma ameliyatını gerçekleştirecek.
 
Projenin başlaması ile ilgili olarak açıklamada bulunan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, “Çanakkale Veterinerler Hekimleri Odası ile yaptığımız görüşmede kısırlaştırma konusunda ne tür destek verebileceklerini konuşmuştuk. Patican Hakları Koruma Derneği ve Veteriner Hekimleri Odaları ile birlikte 300 tane sokak kedisinin kısırlaştırma programına başladık. Haftada iki gün kliniğimizi açacağız ve Salı-Perşembe günleri sokak kedilerinin günlük sayısı değişkenlik göstereceği şekilde kısırlaştırma işlemleri yapılacak. Bunun bir farkındalık yaratacağını, kentimizdeki can dostlarımızın refah içerisinde yaşamalarını sağlayacağımızı düşünüyorum. Çanakkale Veterinerler Hekimleri Odasına, Patican Hakları Koruma Derneğine ve bu projede yer alacak tüm veterinerlerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“BU YASA ÇOK ŞEYLER KAZANDIRACAK”
Çanakkale Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ali Alaattin Coşkun da projede yer almaktan dolayı mutlu olduklarını söyleyerek, “Biz yönetim kurulu olarak sokak hayvanlarını kısırlaştırma şeklinde destek vereceğimizi ifade ettik ve bugün de projeye başlamış bulunuyoruz. Türkiye’de sokak hayvanları büyük bir sorun. Özellikle belediyeler için büyük bir sorun oluşturuyor. Bizde Çanakkale’de belediyeye yardımcı olmak amacıyla elimizi taşı altına koymak istedik. Yeni çıkacak olan hayvan hakları yasası 2-3 ay içerisinde meclise gelmesi bekleniyor. Bu yasa çok şeyler kazandıracak, belediyelerden bu yükü biraz daha hafifletecek. Çünkü o yasada sahipli köpekler ve kediler kimliklendirilecek. O zaman sokağa hayvan salınamayacak ve o zaman bu hayvanların o şekilde heba olmasını önlemiş olacak. İnşallah bu hayvan hakları yasası çıkar. Bizim başka bir projemiz de var. Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay geldiğinde konuştuk. Kırsal kesimden kente büyük bir akış var. İl Özel İdaresi’nin desteğiyle, köylerde bu hayvanları alıp, burada ameliyat ederek yine oldukları yerlere salma gibi bir düşüncemiz var. Şu an bu düşünce halinde, umarım bunu da gerçekleştirebiliriz” dedi.
 
“TEMİZ İNSAN, TEMİZ HAYVAN, TEMİZ BİR DÜNYA ANLAMINA GELİR”
Patican Haklarını Koruma Derneği Başkanı Gül Çetin de proje ile ilgili olarak, “ ‘Kentimiz de ortak sevgimiz de ortak’ ilkesinden hareket edersek tüm canlar ve canlılar temiz, konforlu ve insani bir çevreye doğma ve büyüme hakkına sahiptir. Çanakkale bu anlamda semt komşuları dediğimiz sokak kedi ve köpekleri ile barışık çok vizyon sahibi bir kent ve ayrıca bununla onur duyuyorum. Kedi çocuklarımız ve köpek çocuklarımız daha konforlu alanlarda olursa, tüm toplumumuzda sağlıklı ve konforlu olacaktır. Çünkü temiz çevre, temiz insan, temiz hayvan, temiz bir dünya anlamına gelir. Böyle bir projenin içerisinde olmaktan çok onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“HAYVANA SAHİPSENİZ SORUMLULUĞUNU ALACAKSINIZ”
Son olarak ise Belediye Başkanı Ülgür Gökhan kısa bir konuşma yaptı. Gökhan, “Hayvan hakları yasası uzun zamandan beri çıkmak için mecliste bekliyor ve bir türlü çıkamıyor. Neden çıkamadığını anlamakta zorlanıyorum çünkü her geçen gün geçtikçe semtimizde bu tür sokak hayvanları çoğalıyor. Sokak hayvanlarının çoğalmasından insanlar şikayet ediyor. Bunlar aslında bu kentin canlıları. Ha insan canlısı ha hayvan canlısı ha bitki canlısı. Sonuçta doğa Allah tarafından canlılar için yaratılmış. Dolayısıyla onların da yaşam hakkı var. Onları dışlayamayız, onları atamayız. Onun için mutlaka hayvanların sahiplenilmesi çok önemli. Eğer hayvana sahipseniz sorumluluğunu alacaksınız. Nasıl çocuğunuza sorumlusunuz, nasıl çocuğunuzu sokağa atamıyorsanız bu hayvanı da atamazsınız. Bunun cezai sonuçları olması lazım. Bu konuda açık ve net bilincimizin yerine gelmesi lazım. Bu hayvanlar kentte beraber yaşamamız gereken canlılar. Belediye yoğun bir çaba gösteriyor ama ne kadar yetebilir? Yetemediği noktada hem sivil toplum kuruluşu olarak Paticanlar ve diğer hayvan severler, Veteriner Hekimleri Odamız bu konuda duyarlılık gösterdi” şeklinde konuştu
 
“İYİ Kİ ŞEHRİMİZDE HAYVAN SEVERLER VAR”
“İyi ki şehrimizde hayvan severler var. Yoksa bu hayvanlar sersefil olacak, özellikle kediler noktası çok çalışma yapılıyor” diyen Gökhan, şunları söyledi: “Kedileri barınağa alamıyoruz, onlar sokakta ya da parklarda. Orada da tabi sağlıklı bir ortamda bulunmuyorlar. Burada eğer biz kısırlaştırmayı yoğunlaştırırsak, veterinerler de bize destek olursa, şimdilik 300 olarak hedeflemişler ama inşallah daha sonra daha fazlasını yapabiliriz. Fakat biz sadece sokak hayvanlarını kısırlaştırıyoruz, sahipli hayvanları yapamıyoruz. Sahipli hayvanların sorumluluğu sahiplerinde, onları veterinerler yapıyor. Giderek artan hayvanların çözümü yasal olarak sahipleri tarafından sorumluluğun alınıp kısırlaştırılmasından aşılanmasına ve takibine kadar sorumlu olmaları. Hepsinin takip edilmesi lazım. Bu projeyi bu noktada anlamlı buluyorum.”
 
Konuşmaların ardından 10 kedi kısırlaştırılmak üzere merkeze götürülerek, ameliyat için hazırlandı ve destek veren veteriner hekimler tarafından kısırlaştırma işlemleri gerçekleştirildi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN