Koronavirüs ile mücadele dönemi devam ederken, hafta sonu yasakları ve aşı uygulamalarının ardından günlük vaka sayılarında düşüş gözlemlenmeye başlanmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz gün sosyal medyada yaptığı paylaşımda ‘yerinde karar dönemi’ kapsamında illere göre haftalık vaka sayısını paylaştı. Tabloya göre 100 bin kişide Çanakkale’deki vaka oranı 37, 61 oldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Alper Şener, bu yerinde karar dönemi ile illere göre farklı önlemlerin ilk adımı atılmış görüldüğünü belirtti.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz akşam koronavirüs vaka sayıları ile ilgili yaptığı paylaşımında, Türkiye haritası üzerinde illere göre vaka sayıları oranlarına yer verdi.  Koca, yaptığı açıklamada ise, “Son basın toplantımızda illerimizdeki vaka sayısını paylaşacağımızı belirtmiştim. Bundan sonra her hafta başında 7 günün vaka sayısını ilan edeceğiz. Yerinde karar dönemindeyiz” ifadelerine yer verdi. Tabloda belirtilen ‘100 bin kişide’ bilgisi ile belirtilen oransal sayılar ise vatandaşların merak konusu oldu. Çanakkale için gösterilen 37, 61 oranı ise neyi ifade ettiğini merak eden kişiler, gözlerini uzmanlardan gelen yorumlara çevirdi.


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener ise tablonun paylaşımının ardından, sosyal medya profilinde açıklamada bulundu. Şener, yaptığı gönderide şu ifadeleri kullandı: “Beş parmağın, beşi bir olmaz. Artık hangi ilde yüz binde vaka sayısını göreceğiz. İyi haber!  1.Sağlıklı şekilde düşüş olup olmadığını görmek için test pozitiftik oranı değişimine de bakmak lazım - haftalık. 2. Aşı uygulamaları hızla devam ediyor, ASM’lerde yığılma var; bulaş için uygun ortam- dikkatli olmak lazım! 3. İllere göre farklı önlemlerin ilk adımı atılmış görülüyor.”
 
“ÇANAKKALE GENELİNDE DALGALANMALARIN GÖRÜLÜYOR”
Prof. Dr. Alper Şener, daha geniş kapsamlı yaptığı açıklamada ise, tablodaki bu oranların neyi ifade ettiğine dair bilgilendirme yaptı. Şener, “100 bin de 37,61 kavramı teknik olarak şu demek; son bir hafta içerisinde görülen toplam vakaların 100 binde nüfusa aritmetik ortalamasının alınması demek. Rakamsal olarak baktığınızda Türkiye’deki diğer illere göre kıyasladığınızda ne çok yüksek ne çok düşük diyebiliriz. Aslında net olarak yorum yapabilmek için yapılan testlerde yüzde kaçının pozitif çıktığına da bakmak lazım. Tek başına numerik olarak değerlendirebilecek ‘iyi durumdayız, kötü durumdayız’ algısı yaratmaktan önce, öncelikle olarak diğer rakamlara da bakmak lazım. Bu yüzden test pozitif oranı da bizim için önemli. Çanakkale genelinde dalgalanmaların görülüyor. Kasım ayına göre daha iyiyiz, Haziran 2020’ye göre daha kötüyüz diyebiliriz” şeklinde konuştu.
 
“HER YERDE FARKLI OLGU HIZI, FARKLI MUTASYON HIZLARI SÖZ KONUSU”
‘Yerinde karar dönemi’ kapsamında haftalık olarak paylaşılacak olan vaka sayıları ile ilgili olarak düşüncelerini paylaşan Şener, “Bu numerik değerlerin deklere ediliyor olması ya da ayrı ayrı hesaplanıyor olması, iller bazında farklı önlemler olacağının ya da farklı gevşemeler olacağının ön habercisi. Bazı illerde kafeler, restoranlar kapalı kalırken bazı illerde açılacak, yüz yüze eğitim başlayacak gibi algılayabiliriz bunu. Bir elin beş parmağı bir değil. Her yerde farklı olgu hızı, farklı mutasyon hızları söz konusu. Dolayısıyla bu tabloların bu kadar deklere edilmesi ve yayınlanmasını her il için İl Hıfzıssıhha Kurulları ayrı ayrı kararlar verecek olarak algılıyorum” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN