Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı, gerçekleştirildi. ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu konuşmasında, komitelerin daha aktif hale getirmesi gerektiğine değinerek, “Üyelerimiz bizleri idare edilmek için değil idare etmek üzere temsilci olarak görevlendirdi. Meclisimiz sadece bizim konuşmalarımız ve mizan oylamaları için toplanmamalı. Gündemi hep birlikte oluşturalım. Meclis gündemimizi bu rutinlikten kurtarmak için gündeme katkılarınızı rica ediyorum. Her bir meclis üyesinin ayrı ayrı Çanakkale’miz için fikirlerine ihtiyacımız var arkadaşlar. Bunu samimiyetle söylüyorum ve fikirlerinizi bekliyorum” dedi.
 
Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, geçtiğimiz yılın en önemli konularından birinin yüksek enflasyon olduğunu vurgulayarak, “Arz-talep dengesinin kaybolması, üretim maliyetlerindeki artış, hammaddede ithalata bağlılık ve dolayısıyla kur krizinin yarattığı finansman sorunu enflasyonu olumsuz yönde etkiledi.  Gelişmiş ülkelerde çözülen enflasyon sorununun ülkemiz için de bir an önce çözüme kavuşması için Merkez Bankası tarafından atılan adımları kıymetli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Merkez Bankası’nın kararlı duruşunun, enflasyonu dizginleyecek politikaları hayata geçirirken yabancı yatırımcının ülkemize yeniden dönmesi için fırsatı beraberinde getireceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“NORMALLEŞMEYLE BİRLİKTE İSTİHDAMI ARTIRACAĞINA İNANIYORUM”
Koronavirüs aşılanmasının başlamasının sektöre etkisini değerlendiren Okyay, “Hükümetimiz aşı çalışmalarını büyük bir gayretle sürdürüyor. İlk olarak sağlık çalışanlarımızın aşılanması çok önemliydi. Gece gündüz demeden fedakârca mücadele eden sağlık çalışanlarının hayatlarını korumak hepimizin sorumluluğu, onların çabalarına bir kez daha sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Önümüzde, yepyeni hedefler, umutlar ve beklentilerle dolu bir yıl var. Bu fırtınalı süreçte, gemimizi en sakin limana yanaştıracak, normalleşmeyle birlikte istihdamı artıracak, üretimi güçlendirecek adımları ivedilikle atacağımızı düşünüyorum. Bu doğrultuda istihdam açısından baktığımızda, özellikle kafe ve restoran sektörleri için hükümetimiz tarafından açıklanan destek paketini, moral açısından önemli buluyorum, ancak sektörün sıkıntılarının çok büyük olduğunu da biliyorum. O yüzden, tüm önlemlerin alındığı kontrollü bir normalleşme sürecinin başlaması da bu sektörlerin tekrar ayağa kalkması ve istihdamın normal seviyeye gelmesi açısından gerekli görünüyor. Bunun yanı sıra şehrimize değer katan, üniversitelerin de kontrollü bir şekilde açılması, normalleşmenin bir an önce başlaması esnafımızı olumlu bir şekilde etkileyecek ve yaralarını bir nebze de olsa sarmaya vesile olacaktır” dedi.
 
Meclis Başkanı Okyay’ın ardından konuşmasına başlayan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise ilin marka değerlerine sahip çıkmanın önemine dikkat çekti. Semizoğlu, Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği ile birlikte ‘Gökçeada kuzusunun’ marka tescili için başvuruda bulunduklarını belirterek, her yönden desteklediklerini vurguladı.
 
“HAKSIZ REKABETİN YANI SIRA KISITLAMANIN DA AMACINDAN UZAKLAŞMASINA SEBEP OLUYOR”
Semizoğlu konuşmasında, “Salgın sebebi ile üyelerimizin yaşadıkları sıkıntı ve mağduriyetleri TOBB Başkanımıza zaten sürekli iletiyoruz. En son olarak da, hafta sonu kısıtlamasında işyerleri kapalı olan konfeksiyon, elektronik ticaret, kırtasiye, oyuncak, mobilya, tekstil gibi ticareti ile uğraşan üyelerimizin sıkıntılarını ilettik. Bu üyelerimiz kurallara uyuyor, işyerleri kapalı, ancak üç harfliler olarak tabir ettiğimiz mağazalarda bu ürünlerin hepsi hafta sonu satılabiliyor. Haksız rekabetin yanı sıra kısıtlamanın da amacından uzaklaşmasına sebep oluyor. Diğer ilettiğimiz bir konu da medikal malzemesi ticareti ile iştigal eden üyelerimiz aşı uygulanacak grup sıralamasında hiç yer almıyorlar. Bu üyelerimizin 1.Aşama A Grubuna dahil edilmeleri konusunda da girişimde bulunduk. Üniversitemiz ve üniversitemize bağlı, üniversitemizden etkilenen hizmet sektörüne verilen sembolik destek kesinlikle yeterli değil. Artık kredi değil uzun vadeli geri ödenecek olsa da çok uzun vadeli olması gerektiğine inanıyoruz. Bunları her platformda dile getiriyoruz” dedi.
 
“BİZ TAŞIN ALTINA DEĞİL ELİMİZİ GÖVDEMİZİ KOYMAYA RAZIYIZ”
Komite toplantılarının devam ettiği bilgisini veren Semizoğlu, “Komitelerimizden gelen ve ortak fayda sağlayacağına inandığımız her talebi değerlendiriyoruz. Dijital olarak düzenlenecek olan İzmir Travel Turkey Fuarı için 15.Komitemiz stant desteği istedi. Biz de katılımcı olarak turizmci arkadaşlarımıza memnuniyetle yüzde 50 odamız tarafından karşılanacağı kararını aldık. Ama maalesef hiç talep gelmedi. Arkadaşlar biz taşın altına değil elimizi gövdemizi koymaya razıyız. Ama komite bunu talep ediyor. Tamam, yüzde 50’sini odamız karşılasın bunu yönetim biraz önce söyledim; yaklaşık 8 bin üyenin adına bu sözü veriyor. Ama bakıyoruz talep gelmiyor. Başka bir arzu, istek mi var bilemiyorum onu da Komite üyesi arkadaşlarımızdan öğreneceğiz. Meclisimizden Çanakkale’miz için, çıktıları kamu yararı olan proje önerileri bekliyoruz. Komitelerinizde paylaşın ve bize sunun. Komitelerimizi de daha aktif hale getirelim. Üyelerimiz bizleri idare edilmek için değil idare etmek üzere temsilci olarak görevlendirdi. Meclisimiz sadece bizim konuşmalarımız ve mizan oylamaları için toplanmamalı. Gündemi hep birlikte oluşturalım. Meclis gündemimizi bu rutinlikten kurtarmak için gündeme katkılarınızı rica ediyorum. Her bir meclis üyesinin ayrı ayrı Çanakkale’miz için fikirlerine ihtiyacımız var arkadaşlar. Bunu samimiyetle söylüyorum ve fikirlerinizi bekliyorum” diye konuştu.
 
“DAYANIŞMAYA BİRAZ DAHA ÖZEN GÖSTERMEMİZ GEREKTİĞİNE İNANIYORUM”
“Çanakkale Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan Başkanla da görüştüm. Her türlü desteğe hazır olduklarını, billboardları ücretsiz tahsis edeceklerini söyledi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının logosunu ve diğer Çanakkale şehrinin logosunu görüyorsunuz. Burada Çanakkale Belediyesi ile birlikte ortak bir çalışma olacak. Belediyenin logosu da olacak aynı odamızın logosu olduğu gibi” diyen Semizoğlu, “Bunu her ilçemizde de yapmayı planlıyoruz. Buradaki paydaşlarımız da ilçe belediyeleri olacak. Ama Çanakkale ile başlattık. Biz bir yerden başlayalım buna her birimiz kendi işletmelerinde de özen gösterirsek arkadaşlar çünkü büyüğün derdi çok ama küçüğe can suyu vermek büyüğün elinde. Bunu ben bütün işletme sahiplerine dışarıdan gelen yatırımcılara özellikle vurguluyorum. Verdiğimiz kadar zenginiz bunu söylemek istiyorum. Paylaşmamız gereken bir dönemdeyiz. Gerçekten baktığımız zaman yaklaşık 1 yıldır işletmesini hiçbir şekilde bir lira geliri olmayan insanlar var ve sadece tacir tüccar olarak düşünmemek lazım bu işletmelerde çalışanların da gelirleri yok. Devlet de bir yere kadar destek oluyor. Bu dönemde dayanışmaya biraz daha özen göstermemiz gerektiğine inanıyorum” dedi.
 
Meclis toplantısı yapılan konuşmaların ardından Genel Sekreter Sema Sandal, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2020 Aralık ayı mizanı ile ilgili raporu, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2020 yılı kesin hesaplarına ilişkin raporu, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2021 Ocak ayı mizanı ile ilgili raporu, 2021 Ocak ayı mizanının tetkik ve onayı ile azami fiyat tarife talebini paylaştı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN