İl Genel Meclisi’nin geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Şubat ayı birleşimine CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyeleri Nizamettin Akça ve Şerafettin Alkan’ın 4 yıl önce gerçekleşen depremin yaralarının hala sarılmaması hakkında yaptığı konuşma damga vurdu.
 
Meclis Üyesi Akça, 6 Şubat 2017 tarihinde sabaha karşı gerçekleşen 5.3 büyüklüğündeki Ayvacık üstlü depremde, bin 175 konutun hasara uğradığını ancak aradan geçen 4 yılın ardından yalnızca 245 konutun tamamlandığını aktardı. Bölge halkının hala AFAD konteynırlarında kalmaya devam ettiğini belirten Akça, okulların da yıkılması sebebiyle yüz yüze eğitimin taşımalı sistem ile gerçekleştiğini söyledi. Akça, gündemdışı gerçekleşen bu konuşmasını, “İl Özel İdare olarak bu konuda elimiz kolumuz bağlı ama hem iktidar hem muhalefet milletvekilleri bir araya gelip bu deprem evlerinin yapılmasını hızlandırabiliriz” diyerek sonlandırdı.
 
CHP Ayvacık İl Genel Meclisi üyesi Nizamettin Akça 4 yıl önce Yukarıköy’de yaşanan depremden bahsederek, “Depremin ardından deprem bölgesi olan Yukarıköy’e siyasi akın başlamıştı. O tarihten bu yana Başbakanlık sisteminden Cumhurbaşkanlığı sistemine bile geçildi. Dönemin başbakanı Binali Yıldırım evleri zarar gören tüm Ayvacıklı depremzedelere anahtar teslimi konutlar yapılacağını söylemişti. Deprem sonrası yaşanan tüm kayıpların telafisi ile ilgili tüm sözler verilmişti. Ancak aradan yaklaşık 4 sene geçti. Depremde kayıplar yaşayan Ayvacıklı depremzedelerin yaraları sarılmadı. Örneğin Yukarıköy’de deprem nedeni ile okul zarar gördü. Okulun ağır hasar kaydı var. Pandemi nedeni ile şu anda yüz yüze eğitim yok ancak pandemi öncesinde öğrenciler Gülpınar’a okumaya gidiyorlardı. Yani 7 yaşındaki çocuk taşımalı sistem ile Gülpınar’a gidiyordu. Çocuklar perişan oluyor. 2017’de depremden sonra toplam Ayvacık’ ta bin 175 konut hasara uğradı. Ancak aradan 4 yıl geçmesine rağmen yalnızca 245 konut bitti ve depremzedelere teslim edildi. İhale edilmesi beklenmen 80 bina, yer seçimi yapılmayan 12 bina var. Depremde ağır hasar gören ve bu şekilde raporlanan binaların yenileri yapılıp teslim edilmediği için depremzedeler, AFAD’ın bölgeye gönderdiği konteynırlarda kalmaya devam etmek zorunda kaldı ve maalesef bu konteynırlarda yangınlar çıktı. Depremzedeler bu yangınlarda hayatını kaybetti. Eğer, bu binalar tamamlansaydı bu kayıplar yaşanmayacaktı. Depremin olduğu yıl Cumhurbaşkanlığı referandumu vardı. O nedenle bölgeye gelen siyasilerin sayısı çok fazlaydı. Birçok söz verildi ancak bugün bölge kaderine terk edilmiş durumda. Belki, İl Özel İdare olarak bu konuda elimiz kolumuz bağlı ama hem iktidar hem muhalefet milletvekilleri bir araya gelip bu deprem evlerinin yapılmasını hızlandırabiliriz. Aradan 4 sene geçmiş durumda. Deprem felaketi hiçbir yerde yaşanmasın. Ayvacık olarak biz deprem felaketini yaşadık. Artık Ayvacıklı depremzedelerin yaralarının sarılmasını talep ediyoruz. Ayvacık’ın en fazla ilköğretim öğrencisinin olduğu köy Yukarıköy. Burada en azından 5 derslik bir okul yapılabilir ama bu konu ile ilgili hiçbir faaliyet yok”  ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU