Geçtiğimiz gün İl Genel Meclisi Şubat Ayı Toplantısı Birinci bileşiminde GESTAŞ’ın yaptığı zamlar gündeme geldi. CHP İl Genel Meclis Üyesi Ömer Ar, ‘Yapılan bu zamlara bizlerin yaptırımı söz konusu değil’ açıklamasında bulunurken, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz ise yapılan zam için akaryakıt fiyatlarındaki artışlar gibi artan maliyetleri neden gösterdi.
 
İl Özel İdare binasında gerçekleştirilen toplantı, öncelikle gündem maddelerinin görüşülmesi ile başladı. Lâpseki Suluca Köyü konut alanı ve günübirlik tesis alanı imar planı onay talebinin İmar ve bayındırlık komisyonuna havale edilmesi oylanarak kabul edildi. Ardından meclis üyeleri söz alarak gündem dışı konuşmalarına başladılar Öncelikle söz alan CHP İl Genel Meclis Üyesi Ömer Ar, “Yazılı ve görsel basında GESTAŞ AŞ kendi yönetim anlayışlarıyla bir ücret zamlanması yaptıkları söz konusu. Birçok vatandaştan bu konu ile kamuoyunda şunu paylaşmak isterim; biz CHP meclis grubu olarak GESTAŞ’ta temsil edilmiyoruz dolaysısıyla şirketin aldığı kararlarda söz sahibi olmamız herhangi bir yaptırımda bulunmamamız söz konusu değildir. Şirketin çalışma şekli kendi yönetmeliğinde ve tüzüğünde bellidir. Bunun CHP meclisine veya diğer meclis üyesi arkadaşlarıma önce yönetim kuruluna sorulması ondan sonra meclisin karşı karşıya olmasının doğru olacağı düşüncesindeyim. Yani bu zammın uygulanmasında bizlerin bir dahili yaptırımı söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
 
“ÇED SÜREÇLERİ HALKIN KATILIMINI SAĞLAMAK İÇİN VARDIR”
Ardından söz alan CHP Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi Güneş Pehlivan, “10 Şubat 2021 tarihinde Halil Ağa Bakır Maden Projesinin inceleme değerlendirme komisyon toplantısının yapılacağı ilgilileri tarafından duyuruldu. Malum pandemi tedbirlerinin devam ettiği bu dönemde bu gibi hiçbir ivediliği olmayan bu gibi toplantıların yapılmasını hem halk sağlığı açısından çok risk olarak görüyoruz hem kamu düzenini bozacak planlamalar olarak görüyoruz. Aynı zamanda bu inceleme değerlendirme komisyon toplantıları mahallinde yapılmaz. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkma sınırlamaları gibi, hepimizin için geçerli olan sokağa çıkma ve seyahat sınırlamaları gibi sebeplerle bu tür İDK toplantılarına kurum ve kuruluş temsilcilerin, STK’ların katılması malumdur ki mümkün değil. ÇED süreçlerinin en önemli unsuru katılımcılıktır. Zaten ÇED süreçleri halkın katılımını sağlamak için vardır, kağıt üzerinde ÇED toplantısı yaptık deyip bir kağıt parçasıyla dosyayı tekamül ettirebilmek için değil. O yüzden öğrencilerimizin okullarından uzak kaldığı, esnafın iş yerlerinden uzak kaldığı bu dönemde bu projelerin bu maden şirketlerinin de bizim ki kadar değilse de fedakârlıkta bulunması gerektiğini düşünüyoruz. İlgili yerlere dilekçe başvurularımızı yaptık ve yapmaya devam edeceğiz ama biz bu toplantının ileri bir tarihe ertelenmesini istiyoruz” dedi.
 
“21 AYDIR ZAM YAPILMIYORDU”
İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz da söz alarak, CHP İl Genel Meclis Üyesi Ömer Ar’ın GESTAŞ hakkında söylediklerine cevap verdi. Ar, “GESTAŞ yönetim kurulunda evet zam kararı alındı. GESTAŞ yönetim kurulu üyelerinin arasında Merkez İlçe Belediye Başkanımız da mevcut. Yaklaşık biz 2019 yılının Mayıs ayından bu yana GESTAŞ geçiş ücretlerine zam yapmıyordu. Yaklaşık 21 aydır zam yapılmıyordu. Belirlenen akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, çeşitli maliyetlerdeki artışlar yüzünden yönetim kurulu oy birliğiyle biz bu kararı aldık” açıklamasında bulundu. Gündem dışı konuşmaların ardından Şubat Ayı İl Genel Meclisi birinci bileşim 1.oturumu sona erdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN