Aralık ayında Atikhisar Barajı’nın su seviyesini yüzde 22’lere düşmesi ile yerel yönetimler alarma geçmişti. Kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalınmaması için çeşitli çalışmalar yapılırken, beklenen kar yağışının kendini göstermesi ile seviyenin yükselmesi umutlandırdı.
 
Atikhisar Barajı’nda geçtiğimiz haftadan önce yüzde 22 doluluk oranı ile 12 milyon metreküpe düşen su seviyesi, hafta sonu kar yağışı sonrasında 15 milyon 777 bin metreküpe yükseldi. Özellikle yüksek kesimlere düşen karların erimesi ile birlikte baraja akan su sonrasında doluluk oranı yüzde 30’lara ulaştı.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, “Atikhisar Barajı, yalnızca kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamıyor; aynı zamanda 26 bin dekar tarım arazisinin de sulaması yapılıyor. Kent için ekonomik değeri olan bir su kaynağına sahibiz. Şu an havzada karlar mevcut. Bu karların erimesiyle birlikte akış devam edecek. Doluluk oranı giderek artacaktır. Nisan ayına kadar bir zamanımız var. Bu süre içerisinde gelen yağışlarla birlikte barajın dolmasını hedefliyoruz. Mutlaka ihtiyacımız olan suyun önemli bir miktarı karşılanacaktır. En değerli su ‘tasarruf edilen sudur.’ Su ile ilgili alınan tasarruf önlemlerine vatandaşlarımızın uymaya devam etmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemlerde bu tip kurak periyotları sıkça yaşayacağız. Bu nedenle  suyumuzu tasarruflu kullanmaya devam edelim" ifadelerini kullandı.
 
SU TASARRUFU İÇİN TEDBİRLER ALINDI
Mutluay, Çanakkale Belediyesi olarak su tasarrufu için aldıkları yasakları da hatırlatarak, “Şehir şebeke suyu kullanılarak, hortumla araba yıkanmayacak. Konut ve iş yeri önleri ile halı, kilim yıkanması yasaklandı. Bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu veya yağmurlama, damlama sistemi ile sulanacak. Yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilecek. Oto yıkama, halı yıkama hamam, wc gibi su tüketimi yüksek olan iş yerlerine ön ödemeli elektronik sayaç takılması zorunluluğu getirildi. Yeraltı suyu kullanan işyerlerine de mekanik sayaç taktırılarak kullanılan suyun tespitinin yapılıp atık su bedeli alınması kararlaştırıldı. Park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamalar kısıtlanacak” şeklinde konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU