Vatandaşların uzun zamandır beklediği asgari ücret zam artışı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından geçtiğimiz gün açıklanarak, 2021 asgari ücretinin net 2 bin 825 lira 90 kuruş olduğu kamuoyuna duyuruldu. Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İl Başkanı Seçkin Yörük, yapılan zamda aile unsurunun dikkate alınmadığını söyleyerek, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu'nca bekar bir işçi için hesaplanan yaşama maliyeti Kasım 2020 ayı itibariyle net 2.792 TL'dir. Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İl Başkanı Seçkin Yörük, asgari ücrete yapılan zam hakkında açıklamada bulunarak, "İşçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesi ve belirlenecek bu ücretin 3 bin liranın altında olmaması milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebiydi. İşçilere aileleriyle birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir ücretin güvence altına alınması günümüz yeni Covid-19 salgını döneminde daha da önem kazanmıştı. Unutulmamalıdır ki asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte geçimini sağlayacak ücrettir. Bu ücrette tüm aile bireylerinin hakkı vardır. Asgari ücretin pazarlık konusu edilmesini doğru da bulmuyoruz. Asgari ücret insan onuruna yakışır olmalıdır” dedi.
 
“İŞÇİ VE EMEKÇİ  KESİMİNİ HİÇE SAYARAK ASGARİ ÜCRET BELİRLENMİŞTİR”
“Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından görev verilen Türkiye İstatistik Kurumu'nca bekar bir işçi için hesaplanan yaşama maliyeti Kasım 2020 ayı itibariyle net 2.792 TL'dir. Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır” diyen Yörük, “Bu rakamın içerisinde 2020 Aralık ayında gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışları da bulunmamaktadır. Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin, tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline aylık net 3 bin TL’nin geçmesi sağlanması gerektiğini ısrar ile hep platformda söyledik. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda belirleyici olan hükümetin tutumudur. Geçmiş kimi yıllarda olduğu gibi hükümet tercihini, iktisaden dar ve sabit gelirli kesimler için kullanmalıdır. İnsan onuruna yaraşır bir geçimi sağlayacak bir asgari ücretin yürürlüğe girmesi için tüm imkanlar seferber edilmeliydi. Geldiğimiz noktada enflasyonun gerçek oranları göz önünde bulundurmayarak asgari ücret karara bağlanmıştır. İşçi kesimini temsilen müzakere masasında olduğumuz açık ve net ortadadır. Fakat hükümet ile TİSK ‘in oy çoğunluğu ile işçi ve emekçi  kesimini hiçe sayarak asgari ücret belirlenmiştir” şeklinde konuştu.


Sevi Gözay UĞURLU