Çanakkale İl Müftülüğü olarak başlattıkları sosyal medya programları kapsamında Bozcaada Müftüsü Rıdvan Seletli, ‘Aile İçi Sevgi’ konusu el alarak, vatandaşlara seslendi.
 
‘Aile İçi sevgi’ hakkında sohbette bulunan Bozcaada Müftüsü Rıdvan Seletli, “Biz müminlerin özellikle eşlerimize, çocuklarımıza karşı nasıl davranmamız gerektiği hususunda ayeti kelimeler Hadis-i Şerifiler ışığında hareket etmemiz gereklidir” dedi.
 
Seletli, “Öncelikle şunu bilmemiz gereklidir ki; aile kurmak, aile sahibi olmak sevgili peygamber efendimizin üzerinde şiddetle durduğu sünnetlerinden birisidir. Kadın ve erkeğin aile ortamında yaşaması, sünnetüllah olarak da değerlendirebiliriz. Kadın ve erkek her zaman birbirine muhtaçtır, ikisi cins birbirinden ayrı yaşayamaz. Bu bağlamda ailenin kurulması da kaçınılmazdır. Sevgili peygamber efendimiz bizlere şöyle buyuruyor; dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir. Haya duygusu, koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek. Bu dört şeyi peygamberlerin hemen hemen hepsi yapmıştır. Özellikle sevgili peygamber efendimiz evlilik üzerinde duruyor. Bir Hadis-i Şerifinde buyuruyor ki; ‘nikah benim sünnetimdir. Kim evlilikten vazgeçerse benim sünnetimden yüz çevirmiştir’ ”ifadelerini kullandı.
 
“GÜNÜN BELLİ SAATLERİNİ AİLE İÇİNDE MUHABBET SAATİ OLARAK AYIRABİLİRİZ”
“Evlilik, sadece evlenmekle bitmiyor. Bu aile yuvasını ayakta tutabilmek de önemlidir. Özellikle ailemizi sevgiyle, ayakta tutabilmek daha önemlidir” diyen Seletli, “Günümüzün en büyük problemlerinden biri budur. İnsanlar evleniyorlar ama bir süre sonra birbirlerine karşı olan sevgi ve saygılarını yitirebiliyorlar. Bu durumda maalesef aile yuvasının dağılmasına sebebiyet verebilmektedir. Belki günümüzde çoğu yuvalar, evlilikler ilgisizlik, sevgisizlik yüzünden dağılabilmektedir. Eşlerimiz, çocuklarımız bizden sevgi görmedikleri zaman farklı yönlere eğilebiliyorlar. Özellikle çocuklara karşı şefkatimizi, sevgimizi eksik tutmamamız gerekir. Hatta günün belli saatlerini aile içinde muhabbet saati olarak ayırabiliriz. Eşlerin birbiriyle oturup konuşması, kaynaşması gerekir. Günümüzde sosyal medya ve diziler maalesef hayatımızda gereğinden fazla yer kaplamaktadır. Sosyal medya, televizyon inşaların maalesef muhabbetinin sevgisinin azalmasına neden olabilmektedir. Bu da sosyal medyanın ve televizyonun kötü yönlerinden biri” şeklinde konuştu.
 
“EŞLER OLARAK BİZE DÜŞEN BARDAĞIN DOLU TARAFINI GÖREBİLMEKTEDİR”
Seletli, evlendikten belli bir süre sonra aradaki aşkın bitebildiğini ama sevginin kalması gerektiğini söyleyerek, “Sevgi de biterse arada merhamet olması gerekir. Eşlerin birbirlerine karşı saygınlığı çok önemli. Saliha bir eş dünyanın en güzel nimetidir. Çünkü sevgili peygamberimiz bunu böyle görüyor. Hadis-i Şerif’in de şöyle buyuruyor; ‘Dünya hayatı bir geçimliliktir. Dünya hayatının en güzel nimeti ise saliha bir eştir.’ Sevgili peygamber efendimiz, eşlerimize karşı nasıl davranmamız gerektiği hususunda Hadis-i Şerifinde şöyle buyuruyor; ‘Sizin en hayırlınız ehline ailesine en iyi davrananızdır.’ Yani sizin en iyiniz, en iyi eş olanızdır ve ‘Ben de sizin içinizde aileme karşı en iyi davrananızımdır’ diye buyuruyor. Eşler birbirine karşı görev ve sorumluluklarını bilmesi gerekmektedir. Eşler birbiriniz iyi yönünü görmesi gerekmektedir. Hepimiz insanız, hepimizin kusurları ve ayıpları olabilmektedir. Bu hususta sevgili peygamber efendimiz bize şöyle buyuruyor; ‘Mümin erkek, mümin karısından nefret etmesin. Eğer bir huyunu beğenmezse diğer bir huyundan memnun kalabilir.’ Tabi ki de ailede herkesin huyu suyu bir olmaz. Herkesin huyu suyu sevilmez. Herkesin kötü yanı olduğu gibi iyi yanı da olabilmektedir. Eşler olarak bize düşen bardağın dolu tarafını görebilmektedir. Bu şekilde bakarsak ancak ailede mutlu oluruz, huzur buluruz” diye konuştu.
 
“BİR ANLAŞMAZLIK OLDUĞU ZAMAN AİLE İÇİNDE ÖNCE KUSURU KENDİMİZDE ARAMAMIZ GEREKİR”
Seletli, son olarak ise şunları söyledi: “Sevgili peygamber efendimiz eşlerin birbirlerine karşı hangi duygularla bakmaları gerektiği hususunda ise şöyle buyuruyor; erkek hanımına sevgi ve şefkatle bakar, hanımı da ona sevgi ve şefkatle bakarsa Yüce Allah da onlara merhamet nazarıyla bakar. Erkek hanımının elini tutarsa, parmaklarının arasından günahları dökülür’ buyuruyor peygamber efendimiz. Biz birbirimize karşı sevgimizi, hoşgörümüzü eksik etmemiz gerekir. Ancak böyle mutlu olabiliriz evimizde, ailemizde, çocuklarımızla. Aile ortamında mutlu olabilmenin en önemli noktalarından biri de bir huzursuzluk olduğu zaman, bir anlaşmazlık olduğu zaman aile içinde önce kusuru kendimizde aramamız gerekir. Kendi nefsimizi sorgulamamız gerekir. Sevgiyi şefkati eşimize, çocuklarımıza çok görmeyelim. Her zaman onları sevdiğimizi, onlara belli edelim hissettirelim. Ancak böyle mutlu olabiliriz.”
 
Sevi Gözay UĞURLU