Pandemiden ötürü gönüllü başvurularını bir süredir durduran AKUT Çanakkale, özellikle İzmir depremi ve Çanakkale bölgesindeki arazilerde vatandaşların kaybolması gibi olaylardan sonra vatandaşların gönüllü olma isteği kapsamında başvuruları başlatarak, gönüllüler ile tanışma toplantısını internet üzerinden yaptığı buluşma ile gerçekleştirdi.
 
Konuyla ilgili bilgi veren AKUT Arama Kurtarma Derneği Çanakkale Ekip Lideri Burç Naşit Ongan, “Pandemi nedeniyle gönüllü alımlarını durdurmuştuk ancak bizim ekiplerimizin bu süreçte personel ihtiyacı devam ediyor. Çok fazla da gönüllü isteği var. Özellikle İzmir depremi sonrası birçok kişi gönüllü olmak istedi. İnsanların bu isteklerini kırmamak adına, uzaktan eğitim sistemi ile ve internet üzerinden olacak şekilde tanışma toplantılarımızı organize ediyoruz” dedi.
 
Üç basamaklı bir gönüllü kabul prosedürleri olduğunu söyleyen Ongan, “Tanışma toplantısı, deprem bilinçlendirme semineri, etik ve disiplin semineri diye oryantasyon sunumlarımız var. Bu sunumların tamamını uzaktan eğitim ile gerçekleştiriyoruz. Gönüllülerimizin bu süreci tamamlamasından sonra belli evraklar istiyoruz ve kayda alıyoruz. Bu süreçten sonra eğitimlerimiz de AKUT merkez tarafından uzaktan eğitim ile teorik olarak veriliyor şu anda. Uygulamalı eğitimleri ise pandemi izin verdiği ölçüde bazı kurallara uyarak, arama kurtarma ile ilgili acil eğitimlerimiz olursa eğer onları yapabiliyoruz. Onun dışında eğitim uygulamıyoruz, operasyonel ihtiyaçlarımızı elimizde personelle gidermeye çalışıyoruz. Şu anda pandemi dönemi olduğu için insanları bir araya getirmek sağlıklı değil. Mecbur olmadıkça, söz konusu insan hayatı olmadıkça bir araya getirmemeye çalışıyoruz. Ama İzmir depremi gibi, bölgemizde son zamanlarda gerçekleşen arazide kaybolma gibi insan hayatının söz konusu olduğu durumlarda maskelerle, AKUT merkezimizin sağladığı steril kıyafetleri giyerek müdahale etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Ongan, “Başvuruları portal.akut.org.tr internet adresinden alıyoruz. İnsan kaynakları sorumlumuz ise başvuruları değerlendirerek, kişilere geri dönüş yapıyor. Şu anda 30’un üzerinde başvurumuz var. Türkiye çapında şu anda 6 ekibimiz gönüllü kabul ediyor, bunlardan biri de biziz” şeklinde konuştu.
 
AKUT’a gönüllü olmak isteyen kişiler, personel ihtiyacına paralel olarak açılan başvuru formuna portal.akut.org.tr internet adresinden ulaşarak, sürece kayıt olabiliyor.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN