Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarında esnafa hibe desteği ve yılbaşındaki 4 günlük sokağa çıkma yasağı ile ilgili olarak, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan esnaf üzerindeki etkilerini dile getirdi. Yapılan desteklerin bir başlangıç olarak gördüklerini dile getiren Özcan, “Bu bin TL sıkıntıları giderir mi noktasında ise evet demenin mümkünatı yok. İp kısa, kuyu derin. Bin lira ücretin yeterli meselesi değil bu. İlk adım olarak kabul ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, yılbaşı dönemindeki 4 günlük sokağa çıkma yasağının esnafa etkisi ile ilgili olarak, “Bu pandemi döneminde esnafın ne bayramı oldu ne hafta sonu oldu ne de yılbaşısı oluyor. Hafta sonu alınan kararla normal 41 gün işyerlerimiz kapalı bunun üzerine 4 gün de yılbaşı ile ilgili kısıtlamayla 45 gün oldu.  Çanakkale ilimiz ilçeler dahil söyleyebilirim ki; öğrenci gelmedi, bu konuda büyük bir sıkıntı var. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma kısıtlamaları apayrı bir sıkıntı. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı da ayrı bir sıkıntı. Paket servisi dışında hiçbir şekilde hizmet yok. Buna baktığımız zaman esnaf bayram veya yılbaşı üzeri bir canlanma olur, insanlar birbirine hediye alır, gıda maddesi alır gibi muhakkak beklentileri var ama esnafın bu yasakların olacağını beklentisi vardı. Elimiz kolumuz bağlı. Her türlü olay bizi etkiliyor. İşyeri kapanışı, saat kısıtlamaları, hafta sonu yasakları, yaş sınırlamaları hepsi etkiliyor. Elden bir şey gelmiyor, devamlı devletimizin esnaf ve sanatkara uzun süreçte nasıl yardımda bulunabilir mücadelemiz vardı. En son sayın cumhurbaşkanımızın açıkladığı gelişmeler var. Şu an onları değerlendiriyoruz” dedi.
 
“BUNU BİR BAŞLANGIÇ OLARAK KABUL EDİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı esnaf destekleri ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Özcan, “Şu gözle bakmamız lazım; yaklaşık olarak 9 aydır biz bu sıkıntılar ile ilgili bütün ülke teşkilatı olarak, dertlerini sorunlarını aktardılar. Bu süreçte yapılan kredi destekleri, ötelemeler vardı. Ama hepimizin talebi, karşılıksız hibe desteğiydi. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı bin TL desteğine, esnaf ve sanatkarın zor ve sıkıntılı bir durumdan geçtiğini, devletimizin samimi olarak görmesi ve ne yapabiliriz düşüncesini bize umut verdi olarak görüyoruz. Bunu bir başlangıç olarak kabul ediyoruz. Sayın cumhurbaşkanı bu desteklemelerin çalışmalarının devam edeceğini ifade etti. Bizim beklentimiz, bütçe çalışmalarından sonra bunlara ilave olarak yeni tedbirler getirilmesi. Burada esnaflarla ilgili Cumhuriyet tarihinde hiçbir şekilde hibe desteği verilmedi. İlk defa veriliyor” ifadelerini kullandı.
 
“ÖDEMELERİN 2021’İN YILININ SONUNA KADAR ÖTELENMESİNİ İSTİYORUZ”
“Bu bin TL sıkıntıları giderir mi noktasında ise evet demenin mümkünatı yok. İp kısa, kuyu derin” diyen Özcan, şunları söyledi: “Çanakkale merkezden Yenice ilçemize kadar, bugün 2 bin liranın altında kirası olan işletme yok. 30 bin lira kiraya kadar çıkan işletmeler var. Yani bin lira ücretin yeterli meselesi değil bu. İlk adım olarak kabul ediyoruz. Devletimizin de bir bütçesi var. Ekonomik bir tablo var. Amerika Birleşik Devletleri’nin son yaptırımlar, Avrupa Birliği’nin yaptırım için verdiği mücadeleler var. Şimdi burada her zaman söylüyorum; devletin 5 bin lira destek verme gücü vardı da vermedi mi diyoruz. Muhakkak ki yapardı ama bunun devamının gelmesi bizim beklentimiz. Bunlar yapılırken şunu da istiyoruz; esnaf ve sanatkarın 8 ay idare ettiği Halk Bankası Esnaf Kefalet Kooperatifi’nden kullanmış olduğu krediler var. Ödemeleri geldi. Biz bu ödemelerin, vergi ödemelerinin, SSK ödemelerinin en az 2021’in yılının sonuna kadar ötelenmesini istiyoruz. Bunlara ilave olarak, bütçe çalışmaları bittikten sonra devletimizden daha da farklı imkanlar ölçüsünde, rakamın biraz daha fazla olabileceği nakit desteği beklentimiz var. Ama yine de bu atılan ilk adımdır. Sonuçta hiçbir şeyden ziyade, yapılmaya çalışılan bir girişim var. En azından psikolojik olarak esnaf üzerinde bir rahatlatma bekliyoruz.”

Sevi Gözay UĞURLU