Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı son verilere göre, ülke genelinde konut satışları bir önceki yılın Kasım ayına oranla yüzde 18,7 azalma gösterdi. Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesinin ardından Çanakkale’de 2020 yılının Kasım ayında 935 adet satış gerçekleşti. Son veriler ışığında konut satışlarını değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Uğurhan Çevirme, satış sayısının Çanakkale için kötü olmadığını belirtti.
 
İNSANLAR FARKLI YATIRIMLARA YÖNELDİ
Konut kredisi faizlerinin yükselmesinin, satışları etkileyen en önemli faktör olduğunu belirten Çevirme, “Doları, altının ve Euro’nun da yükselmiş olması... İnsanlar haliyle farklı yatırımlara yönelmeye başladılar.  Bu sebepten de ister istemez konut satışları, arsa gibi gayrimenkullerin satışında bir gerileme oldu. Eğer Konut faizlerinde indirimler olursa yeniden satışları yakalayacağını düşünüyorum” cümlelerini aktardı.
 
“935 SATIŞ, ÇANAKKALE İÇİN KÖTÜ DEĞİL”
TÜİK’in açıkladığı Kasım ayı rakamlarını, yalnızca bir ay içinde gerçekleşen satışlara göre değerlendiren Çevirme,“ Normalde Çanakkale için aslında satışımız iyi.  Yani kötü bir satış potansiyeli değil ama yazın faizler düştüğünde bir furya oluştu faiz indirimi ile birlikte. O faiz indirimine karşı 935; evet küçük bir rakam olarak kalıyor. Çünkü o zaman insanlar faizlerin düşmesi için çok büyük bir talep gösterdiler.  Açıkçası bizim bile beklemediğimiz kadar bir talepti.  Durum böyle olunca, aslında diğer şehirleri baz alarak düşündüğümüzde, 935 satış Çanakkale için kötü bir satış değil” dedi.
 
ÇANAKKALE İNSANLARIN KAÇIŞ NOKTASI OLDU
Çanakkale’deki rahat yerleşmenin, insanların kaçış noktası olduğunu bunun da pandemi sürecinde insanları Çanakkale’ye taşınmaya ittiğini aktaran Çevirme, “Pandemi bitmeye yaklaştıkça Çanakkale daha da hareketlenecek.  Aslında pandemi, Çanakkale’yi çok fazla etkiledi. Hatta yüzde 50 iyi oranda etkiledi.  Çünkü şehrimiz oksijenin bol olduğu bir şehir. Bununla beraber rahat bir şehirleşme var. Bu da insanların bir kaçış noktası oldu. Dediler ki ‘Biz de oradan bir ev alalım bahçemiz olsun’ dediler. Bir nevi insanların dinlenme noktası oldu” dedi.
 
FAİZLER DÜŞERSE SATIŞLAR YÜKSELİR
Konut satışlarında eksper değerlendirmesinin öneminden bahseden Çevirme, “Faizlerin düşmesi bizim beklediğimiz bir şey.  Ama şu anda düşeceği değil hala yükseleceğinden bahsediliyor.  Ama gerçekten faizler istediğimiz oranlara düşerse bu ay 935’lerde olan rakamlar önümüzdeki aylarda 1500-1600 rakamlarını görebilir. Bizim de beklentilerimiz, bir mal sahibinin münferit olarak sadece kendisini düşünmesini istemiyoruz.  Bu yılki pandemi döneminde minimum rakamlarda yüzde 37 emlak piyasasının üstünde bir fiyat konuldu yani fiyatlara zam geldi.  Ama bizim hep dediğimiz bir şey var. Bizim evimizin değerini komşumuz belirler.  Komşumuzun belirlediği fiyatın üzerine ben de bu fiyattan satarım demektense evin fiyatını gerçek bir danışmanla çalışılıp gerçek fiyatı çıkartılarak öyle satılmasını öngörüyoruz.  Çünkü mülk sahiplerimiz genelde ister istemez  ‘şu evi şu fiyata satıyorlar benim evim daha fazla fiyat eder.  Onun evinde bu yok, benim evimde şu var’ gibi oluyor.  Ama aslında böyle bir sistem yok. Bir Eksper çalışmamız var. Bununla beraber eğer emlak sahipleri eksper çalışmalarına dayalı hareket ederse bizim için de çok daha iyi hareketler olur” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE’DEKİ KONUT FİYATLARI YÜKSELİŞE DEVAM EDECEK”
Mal ne kadar azsa değer potansiyelinin o kadar yüksek olduğunu bu yüzden Çanakkale’de az sayıda bulunan gayrimenkullerin fiyatının yüksek olduğunu söyleyen Çevirme, “Çanakkale’de konut fiyatlarının yükseleceği rakamları kestirmek çok zor, devam edecek.  Yükselmeye devam etmesinin sebebi de şu, Çanakkale’de gayrimenkul kalmadı. Yani portföy sayımız çok azaldı.  Bunun sebebi de müteahhidin hala işe başlamaması ve Çanakkale’nin büyük bir talep alması... Bir mal ne kadar azsa bu mal o kadar değer potansiyeline sahip oluyor. Ama bu malın ne kadar yükseleceğini biz bile kestiremiyoruz artık”  diyerek gelecek satışlara dair fikirlerini aktardı.
 
Sevi Gözay UĞURLU