Kasım ayında yürürlüğe giren vergi borçlarını yapılandıran düzenlemenin ayrıntılarını Serbest Muhasebe ve Mali Müşavir Hakkı Alacaoğlu, vergi borcu olanlar için anlattı. Alacaoğlu, örneklerle yapılandırma hakkında bilgi vererek ödemeler hakkında yaşanan aksamalarda ise borçluların haklarını belirtti.
 
Borçların yapılandırılmasının ardından vergi borcu olan birçok vatandaş, 31 Aralık’a kadar yapılandırmak üzere Vergi Dairesi’ne gitmeye başladı. Birçok vergi borcunda çıkan yapılandırma düzenlenmesi ile ilgili olarak bilgi veren Serbest Muhasebe ve Mali Müşavir Hakkı Alacaoğlu, yapılandırılabilecek borçları sıralayarak, “Vergi borçları, idari para cezaları, motorlu taşıtlar vergisi, öğrenim kredisi borçları, trafik para cezaları, ecrimisil borçları yapılandırılabiliyor. Öncelikle vergi dairesine ödenmemiş vergi borçları ve diğer borçlar, bu borçlara bağlı gecikme zamları, yurtiçi üretici fiyat endeksine göre tekrar hesaplanıyor. Vergi asıllarına bağlı olmayan, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları var. Yapılandırılan borçların erken ödeme halinde ayrıca bir indirim var. Kanun kapsamında yapılandırılan borçların taksitle ödenebilecek. Yapılandırılan borçlar kredi kartıyla ödenebilecek” bilgisini verdi.
 
“İDARİ PARA CEZALARINI DA KAPSIYOR”
Alacaoğlu, bu ayın sonuna kadar yapılandırmanın olduğunu söyleyerek, “Bu yeniden yapılandırma diye geçiyor. Burada vergi asıllarında bir af yok sadece gecikme faizlerinde tekrar düzenleme yapılıyor. Bu da 31 Ağustos 2020 tarihi dahil olarak önceki dönemlerde ait, 17 Kasım 2020 tarihine tahakkük etmiş borçların kesinleşmiş olması gerekiyor. Vergi resmi harç ve cezaların gecikme faizlerine ve gecikme zamlarına getiriliyor. Bu 31 Ağustos 2020 tarihinden önce verilen ve kanun yayınladığı tarihten itibaren kesinleşmiş olup, vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş olan askerlik, seçim, trafik, nüfus, karayolu, otoyol ve köprü giderleri gibi idari para cezalarını da kapsıyor. Ayrıca kanun yayınladığı tarih yani 17 Kasım 2020 tarihinden itibaren kesinleşmiş olan vadesi geldiği halde ödenmemiş veya ödeme süresi henüz geçmemiş olan ecrimisil ve öğrenim kredisi borçlarına da bu uygulanıyor” dedi.
 
“YÜZDE 25 GİBİ BİR KÂRI OLUYOR”
Mali Müşavir Alacaoğlu, örnek verecek şunları söyledi: “2 yıl öncesine 10 bin lira vergi borcu olan birisi kanun çıktığı tarihten itibaren, faizi eskiye göre 4 bin 502 lira tutuyordu. Yani toplam 14 bin 502 lira ödeyecekti. Bu kanuna göre 10 bin lira vergi aslını ödemesi gerekiyor. Artı bu 4 bin 502 lira faizden siliniyor, tekrar yurtiçi üretici fiyat endeksine göre katsayısına göre hesaplama yapılıyor. Bu da 829,57 lira yani 10 bin 829,57 lira tutuyor peşin öderse. Burada yüzde 25 gibi bir kârı oluyor. Bunu 6 taksitte, 9 taksitte, 12 taksitte ve 18 taksitte ödeme imkanı getiriliyor. Bu defa 6 taksitte öderse 1, 45 katsayıya göre 11 bin 316,90 lira ödemesi gerekiyor. 9 taksitte öderse 11 bin 728,42 lira ödemesi gerekiyor. 12 taksitte öderse 11 bin 966,67 lira ödemesi gerekiyor. 18 taksitte ödemek isterse ise 12 bin 454 lira ödemesi gerekiyor.”
 
“HER YIL İKİ TAKSİT AKSATMA HAKKI VAR”
Taksit ödemeleri ile ilgili olarak ise Alacaoğlu,  “İlk iki taksiti tam ve zamanında ödeme şartı var. Her yıl iki taksit aksatma hakkı var. O aksattığı iki taksiti son taksiti ödeme süresi içerisinde ödemesi gerekiyor. Sadece iki taksit aksatma hakkı var. Kanun kapsamında, öncelikle ödenmesi gereken borç asıllarının tamamının ödenmesi gerekiyor. Gecikme faizleri ve zamlarının tekrar yurtiçi üretici fiyat endeksine göre tutarının hesaplanıp bunun ödenmesi gerekiyor. Vergi aslına bağlı usulsüzlük ve özel usulsüzlük borçlarının ise yüzde 50’sini ödemesi gerekiyor. Taksitlendirme yapmadan önce ödemesi gereken vergi aslının bu şekilde hesaplanarak ödemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN