Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ekim ayı Sınır Giriş istatistikleri açıklandı. Açıklanan bilgilere göre, Ocak-Ekim ayları arasını kapsayan 10 aylık dönemde ülkeye gelen yabancı ziyaretçi sayısında, 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 72,5 oranında düşüş yaşandığı yer aldı. Konuyla ilgili bilgi veren TÜRSAB Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, pandemi sebepli olan bu düşüşün Çanakkale için de geçerli olduğunu söyledi.
 
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB)  Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan Sınır Giriş istatistikleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Çelik, yüzde 72,5 oranında yabancı ziyaretçi sayısında düşüş olduğunu söyleyerek, “Yabancı ziyaretçi sayısı, 10 aylık dönemde yüzde 72,5 oranında düşüşle 40,7 milyondan 11,2 milyon kişiye geriledi. Yurt dışında yaşayan vatandaş sayıları da eklendiğinde 10 ayda gelen ziyaretçi sayısı 13,6 milyon oldu. Tüm dünyayı saran koronavirüs salgını sebebiyle geçtiğimiz Mart ayından bu yana sınırların kapatılması ve ulaşımın durması bu düşüşlerin nedenleri arasında. Türkiye’ye bakacak olursak Ocak-Ekim döneminde İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 oranında, Antalya’ya gelen ise yüzde 78 oranında azaldı” dedi.
 
10 aylık dönemde en çok ziyaretçinin Rusya’dan geldiğini söyleyen Ahmet Çelik, “Rusya’nın ardından uçuşların başlaması ile Almanya en çok ziyaretçinin geldiği ülke oldu. Ardından Bulgaristan, Ukrayna ve İngiltere ülkeleri yer almasına rağmen bu düşüşe engel olmadı. 2019 yılına göre Almanya’dan gelen ziyaretçi sayısı yaklaşık yüzde 77 düşüş, Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 71 düşüş, İngiltere’den gelen ziyaretçi sayısı yüzde 67 düşüş, Hollanda’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 77 düşüş, Çin’den gelen ziyaretçi sayısı yüzde 90 düşüş, İran’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 82 düşüş yaşandı” diye belirtti.
 
Başkan Çelik, yabancı ziyaretçi sayısındaki bu düşüşün Çanakkale’de de etkisini gösterdiğini açıkladı. Seyahat acentalarının, pandemi döneminde neredeyse yabancı turistler ile çalışamadığını söyleyen Çelik, bu istatistiklerin dönemin en çok yaralanan sektörlerin başında turizmin geldiğinin göstergesi olduğunu vurguladı
 
Gizem Tuğçe BAYHAN