Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı Konut Satış İstatistikleri sonucunda Çanakkale’de bin 126 konut satıldığı bilgisi paylaşıldı. Bir önceki senenin aynı ayına göre satışların düştüğü istatistiklerde ortaya çıktı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Emlakçı Lütfi Dara, bunun nedeninin faizlerin yükselmesi olduğunu söyledi.
 
Çanakkale’de konut satışları ile ilgili açıklamalarda bulunan Emlakçı Lütfi Dara, konut satışlarının düşmenin en önemli nedeninin banka faizlerinin yükselmesi olarak gösterdi. Dara, “Banka faizleri yükseldi, konut satışları bıçak gibi kesildi diyebiliriz. Emlak sektörü şu an zor durumda arsa ve arazi satışları zaten çok azdı. Emlak sektörünü işyeri ve konut satışları ayakta tutuyordu. Maalesef konut ve işyeri satışları da şu an neredeyse hiç hareketlilik yok. Tabi bir süre önce banka faizleri düşmüştü ve bu düşüş nedeni ile özellikle konut satışlarında bir patlamaya neden olmuştu. Tam banka faizleri düştü derken bu seferde talepten ötürü konut fiyatları inanılmaz arttı. Bu durumda konuta hızlı satış dönemi kısa sürdü. Banka faizlerinin düşmesinin ardından birkaç ay içerisinde piyasada satılabilecek olan konutlar satıldı. Haziran-Ağustos ayları arasında banka faizlerinin düşmesi ile çok konut satışı yapıldı.  Şu an ise konut satışları durmuş durumda. Tabi az öncede ifade ettiğim gibi konut satışlarını düşmesi banka faizlerinin yükselmesi ve konut fiyatlarının da talep nedeni ile çok yükselmesinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
 
“İNŞAAT MALZEMELERİNİN FİYATLARININ ÇOK ARTMASI KONUT FİYATLARINI ARTTIRDI”
Konut fiyatlarının son dönemde yükselmesi konusunda da konuşan Dara, “Banka kredi faizlerinin düşmesi ile konut satışları artmış ancak kısa süre sonra konutlara fazla talepten fiyatlarda ciddi derecede artmıştı. Konut fiyatları özellikle son dönemde zaten artmıştı bunun nedeni de inşaat girdi, fiyatlarının artması neden oldu. İnşaat için gerekli olan demir, çimento ve inşaat malzemelerinin fiyatlarının çok artması konut fiyatlarının da artmasına neden oldu.  Müteahhitler konutların fiyatlarını metrekare maliyetlerine göre belirledikleri için girdi fiyatlarının atması konut fiyatlarının da artmasına neden oldu. Müteahhit bir önceki sene konutların metrekaresini bin TL’ ye mal ediyorsa artan maliyetler ile bu maliyet bin 500 ya da 2 bin TL’leri buldu. Bu da tabi ki konut fiyatlarını ciddi derecede arttırdı” dedi.
 
“ÇANAKKALE’DE KONUT FİYATLARI YÜKSEK”
Dara, Çanakkale’ de konut fiyatları hakkında bilgi vererek, şunları söyledi: “Çanakkale’de konut fiyatları yüksek. Çanakkale’den bir örnek verecek olursak, Kepez’ de 2+1 açık mutfak bir daire var. Bu daire boğaz manzaralı mal sahibi 385 bin TL talep ediyor. Bir pazarlıkla bu dairenin fiyatı hadi 350 bin TL olsun. Ama fiyat yıllardır emlakçılık yapan bana göre çok yüksek. 3+1 yeni yapılan 120 metrekarelik yani sıfır daireler 600-650 bin TL bunun altına konut bulabilme şansınız yok gibi. Fiyatlar böyle olunca, banka faizleri de yükselince konut satışları duruş durumda.”
 
Sevi Gözay UĞURLU